In Gaza wordt gemiddeld elke tien minuten een kind gedood, zegt WHO-chef – 2023-11-10

0

VERENIGDE NATIES (Reuters) – In de Gazastrook wordt gemiddeld elke tien minuten een kind gedood, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, vrijdag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en waarschuwde: “Nergens en niemand is veilig.”

Hij zei dat de helft van de 36 ziekenhuizen in Gaza en tweederde van de primaire gezondheidszorgcentra niet functioneerden en dat de ziekenhuizen die wel functioneerden hun capaciteiten ver te boven gingen. Hij omschreef het gezondheidszorgsysteem als “op de knieën”.

“Ziekenhuisgangen vol met gewonden, zieken en stervenden. Overvolle mortuaria. Chirurgie zonder verdoving. Tienduizenden ontheemden schuilen in ziekenhuizen”, zei Tedros tegen de 15 leden tellende raad.

Israël heeft beloofd Hamas, dat de Gazastrook regeert, uit te roeien na een aanval op 7 oktober in Zuid-Israël, waarbij de militanten naar eigen zeggen ongeveer 1.200 mensen hebben gedood en meer dan 240 gijzelaars hebben genomen. Israël heeft Gaza – een enclave met 2,3 miljoen inwoners – vanuit de lucht getroffen, een belegering opgelegd en een grondinvasie gelanceerd.

“Gemiddeld wordt in Gaza elke tien minuten een kind gedood”, zei Tedros.

Sinds 7 oktober heeft de WHO meer dan 250 aanvallen op de gezondheidszorg in Gaza en de Westelijke Jordaanoever geverifieerd, terwijl er in Israël 25 aanvallen op de gezondheidszorg waren geweest, zei Tedros. Israël zegt dat Hamas wapens verbergt in tunnels onder ziekenhuizen, beschuldigingen die Hamas ontkent.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan vertelde de Veiligheidsraad dat Israël een taskforce had opgericht om ziekenhuizen in het zuiden van Gaza op te zetten. Op 12 oktober gaf Israël ongeveer 1,1 miljoen mensen in Gaza het bevel naar het zuiden te trekken, voorafgaand aan de grondinvasie.

“Israël is in vergevorderde gesprekken met de Verenigde Arabische Emiraten, met het ICRC en met andere Europese landen over de oprichting van veldhospitaal- en drijvende ziekenhuisschepen”, zei Erdan. “Israël faciliteerde de Jordaanse luchtdropping van medische hulp naar ziekenhuizen in het noorden van Gaza.”

“Helaas doet Israël veel meer voor het welzijn van de inwoners van Gaza dan de WHO of enig ander VN-orgaan”, zei hij.

De Verenigde Staten proberen brandstof naar ziekenhuizen in Gaza te krijgen, zei plaatsvervangend Amerikaans ambassadeur bij de VN, Robert Wood, en benadrukte dat civiele en humanitaire voorzieningen moeten worden gerespecteerd en beschermd onder het internationaal recht.

Wood zei dat Hamas burgers als menselijk schild gebruikte.

“Deze laffe tactieken doen niets af aan de verantwoordelijkheid van Israël om onderscheid te maken tussen burgers en terroristen in zijn strijd tegen Hamas”, zei hij. “De risico’s van schade aan burgers op locaties die Hamas voor militaire doeleinden gebruikt, moeten absoluut in overweging worden genomen bij het plannen van een operatie.”

De Veiligheidsraad nam aan het begin van de bijeenkomst een moment van stilte in acht om de burgerslachtoffers in Israël en Gaza te herdenken, evenals 101 mensen die voor de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN (UNRWA) werkten.

Tedros herinnerde zich dat hij opgroeide tijdens de oorlog in Ethiopië en zei dat hij begreep wat de kinderen van Gaza moesten doormaken.

“Het geluid van geweerschoten en granaten die door de lucht fluiten, de geur van rook nadat ze ingeslagen zijn, lichtspoorkogels in de nachtelijke hemel, de angst, de pijn, het verlies – deze dingen zijn mij mijn hele leven bijgebleven”, zei hij.

(Rapportage door Michelle Nichols, redactie door Rosalba O’Brien)

Door Michelle Nichols

Leave A Reply