Manchin veroorzaakt opnieuw hoofdpijn voor de Democraten met de pensionering van de Senaat in 2024

0

De Republikeinen zullen volgend jaar vrijwel zeker een nieuwe Senaatszetel in het robijnrode West-Virginia bemachtigen, nu het pensioen van senator Joe Manchin als een doodsklok luidt voor de aanwezigheid van de Democraten in staatskantoren daar.

Manchins aankondiging van donderdag veroorzaakte schokgolven door Capitol Hill, maar het is niet de eerste keer dat hij zijn eigen partij een slag toebrengt – vooral de afgelopen jaren onder president Biden.

De conservatieve Democraat kondigde in december 2021 aan dat hij het progressieve Build Back Better-pakket van 2,2 biljoen dollar van Biden niet zou steunen, waardoor het linkse verlanglijstje feitelijk in duigen viel.

Het wekte de woede op van progressieven als Alexandria Ocasio-Cortez, DN.Y., die Manchin aanviel omdat hij de Democraten dwong het pakket los te koppelen van een gematigder, tweeledig infrastructuurvoorstel.

TOP DEM-SENATOR DRUKT BIDEN ADMIN OP OP OLIEBOORBEPERKINGEN

Joe Manchin

Senator Joe Manchin streeft niet naar herverkiezing in de Senaat.

“Toen een handjevol van ons in het Huis van Afgevaardigden waarschuwde dat dit zou gebeuren als de Dem-leiders Manchin alles zouden geven wat hij wilde, eerst door te verhuizen [infrastructure] vóór BBB, in plaats van samen door te gaan, maakten velen onze positie belachelijk. Misschien geloven ze ons de volgende keer. Of misschien blijven mensen ons gewoon naïef noemen”, schreef ze destijds op X.

Ook Manchins steun voor het beleid van Biden kelderde in de loop van zijn regering. Uit een rapport van enquête-aggregatiesite FiveThirtyEight bleek dat Manchin tijdens dit congres ongeveer 21% van de tijd met Bidens standpunt stemde.

MANCHIN LIST DEMOCRATEN OP HET ENERGIEBELEID

De Republikeinen hebben er nu vertrouwen in dat Manchin hen een overwinning op de Democraten heeft bezorgd met zijn aankondiging dat hij zich in 2024 niet opnieuw kandidaat zal stellen, in een staat die zowel in 2016 als 2020 met overweldigende meerderheid op voormalig president Trump heeft gestemd.

Voorzitter van de Nationale Republikeinse Senaatscommissie (NRSC), Steve Daines, R-Mont., bracht een eenvoudige verklaring uit op het nieuws: “We zijn blij met onze kansen in West Virginia.”

President Joe Biden

Senator Joe Manchin stemde tijdens zijn congres slechts ongeveer 21% van de tijd met president Biden. (De Image Direct voor Fox News Digital)

“Als een partijcommissie een verklaring van één zin aflegt, vertellen ze je heel botweg hoe ze de situatie beoordelen”, vertelde GOP-strateeg Doug Heye vrijdag aan Fox News Digital. ‘Het is duidelijk, vindt de NRSC [Manchin’s] pensionering maakt dit nu een zeer, zeer veilige zetel voor de Republikeinen.”

Hoewel het de Democraten heel goed zou kunnen helpen de meerderheid in de Senaat te verliezen, hoeven de Republikeinen nu waarschijnlijk nog een kwetsbare Democratische zetel om te draaien om te winnen. Het ontbrak de Democraten in Manchin al aan een betrouwbare stemming over enkele van Bidens meer progressieve genomineerden.

VP HARRIS ZEGT DAT ZIJ EN BIDEN ‘DUIDELIJK VEEL WERK TE DOEN HEBBEN’ OM HERVERKIEZING IN 2024 TE WINNEN

Afgelopen mei beloofde Manchin zich te zullen verzetten tegen alle genomineerden van Biden voor de Environmental Protection Agency, daarbij verwijzend naar de ‘toewijding van de regering aan hun extreme ideologie’, die volgens hem ‘hun verantwoordelijkheid overschaduwt om langdurige energie en economische veiligheid te garanderen’.

Steve Daines

Senator Steve Daines was een van de Republikeinen die enthousiast was over de aankondiging van senator Joe Manchin. (Drew Angerer/Getty Images)

Hij ontspoorde ook de benoeming van waarnemend minister van Arbeid Julie Su in het kabinet van Biden.

KLIK OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

Wat Manchin vervolgens doet is niet meteen duidelijk, maar hij zou op termijn nog meer problemen kunnen opleveren voor de Democratische Partij – zijn belofte om “het midden te verenigen” in zijn aankondiging van donderdag deed de wenkbrauwen optrekken of hij Biden zal uitdagen voor het Witte Huis.

“Ik heb een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven genomen en besloten dat ik me niet kandidaat zal stellen voor herverkiezing in de Senaat van de Verenigde Staten”, zei Manchin. “Maar wat ik ga doen is door het land reizen en me uitspreken om te zien of er interesse is in het creëren van een beweging om het midden te mobiliseren en Amerikanen samen te brengen.”

Read original article here

Leave A Reply