Groenlandse gletsjers smelten vijf keer sneller dan twintig jaar geleden – 10-11-2023

0

KOPENHAGEN (Reuters) – Door de opwarming van de aarde is de snelheid waarmee gletsjers op Groenland smelten de afgelopen twintig jaar vervijfvoudigd, zeiden wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen vrijdag.

Het smelten van het ijs op Groenland is bijzonder zorgwekkend, omdat de oude ijskap voldoende water vasthoudt om de zeespiegel met minstens zes meter te laten stijgen als deze volledig zou wegsmelten.

Uit een onderzoek van duizend gletsjers in het gebied blijkt dat het smelttempo de afgelopen twintig jaar een nieuwe fase is ingegaan, zegt Anders Anker Bjork, assistent-professor bij de afdeling geowetenschappen en beheer van natuurlijke hulpbronnen aan de Universiteit van Kopenhagen tegen Reuters.

“Er is een heel duidelijk verband tussen de temperatuur die we op aarde ervaren en de veranderingen die we waarnemen in hoe snel de gletsjers smelten,” zei Bjork.

De gletsjers nemen jaarlijks gemiddeld 25 meter af, vergeleken met 5 tot 6 meter twintig jaar geleden, concludeerden wetenschappers nadat ze de ontwikkeling van de gletsjers gedurende 130 jaar hadden bestudeerd aan de hand van satellietbeelden en 200.000 oude foto’s.

De wereld is al bijna 1,2 graden Celsius warmer dan pre-industriële temperaturen, en 2023 wordt “vrijwel zeker” het warmste in 125.000 jaar, zeiden wetenschappers van de Europese Unie eerder deze maand.

Het verlagen van de temperaturen zou een mondiale inspanning vereisen om de broeikasgassen in de atmosfeer tot een minimum te beperken, zegt Jørgen Eivind Olesen, instituutsdirecteur van het Klimaatinstituut van de Universiteit van Aarhus.

“Ik geloof dat we ons erop kunnen voorbereiden dat die gletsjers met toenemende snelheid blijven smelten”, zei Olesen.

Gletsjers in Groenland worden vaak gebruikt om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering op de ijskap van Groenland.

“Als we beginnen te zien dat gletsjers meerdere malen sneller massa verliezen dan in de vorige eeuw, kan dat ons doen verwachten dat de ijskap hetzelfde pad zal volgen, alleen op een langzamere en langere tijdschaal”, zegt William Colgan, senior onderzoeker bij het Geological Institute. Enquête van Denemarken en Groenland (GEUS) aldus.

De Groenlandse ijskap droeg voor 17,3% bij aan de waargenomen stijging van de zeespiegel tussen 2006 en 2018 en gletsjers voor 21%. Er zijn ongeveer 22.000 gletsjers in Groenland.

(Rapportage door Johannes Birkebaek; redactie door Barbara Lewis)

Door Johannes Birkebaek

Leave A Reply