De Republikeinen in het Amerikaanse Huis plannen een maatregel ter voorkoming van een shutdown te midden van een kredietwaarschuwing – 10-11-2023

0

WASHINGTON, 10 november (Reuters) – De Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen zaterdag een noodmaatregel vrijgeven om een ​​gedeeltelijke sluiting van de overheid te voorkomen, de ochtend nadat kredietagentschap Moody’s zijn vooruitzichten voor de kredietratings van de regering naar ‘negatief’ had verlaagd.

Een deskundige bron, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de plannen voor het vrijgeven van de voortdurende resolutie, of ‘CR’, nog steeds in beweging waren. Ook was onduidelijk welke vorm de maatregel zou aannemen.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft dagenlang gesprekken gevoerd met leden van zijn kleine Republikeinse meerderheid van 221-212 over verschillende CR-opties. Het door de Republikeinen gecontroleerde Huis en de door de Democraten geleide Senaat moeten het eens worden over een vehikel dat president Joe Biden in een wet kan ondertekenen voordat de huidige financiering op 17 november afloopt.

Moody’s noemde de politieke polarisatie in het Congres als een factor bij het nemen van zijn beslissing om de kredietvooruitzichten te verlagen, en zei dat Washington wellicht niet in staat zou zijn overeenstemming te bereiken om zijn groeiende tekorten betaalbaarder te maken.

De VS boekten vorig jaar een tekort van $1,7 biljoen – het grootste na de ergste van de COVID-19-pandemie – en stijgende rentetarieven betekenen dat de kosten voor het aflossen van die schulden zullen blijven stijgen.

Nog maar een paar maanden geleden bracht het Congres de VS op de rand van het in gebreke blijven van zijn schulden van ruim 31 biljoen dollar, een stap die de mondiale financiële markten zou hebben geschokt.

Met een mogelijke sluiting binnen enkele dagen hebben sommige Republikeinen opgeroepen tot een ‘schone’ CR die tot half januari zou lopen en geen bezuinigingen of conservatieve beleidsmakers kent waar de Democraten tegen zijn.

Maar conservatieven van de harde lijn blijven aandringen op een maatregel met bezuinigingen, beleid dat strengere beveiliging aan de Amerikaans-Mexicaanse grens omvat en een onorthodoxe structuur met gespreide deadlines voor verschillende delen van de federale begroting.

Veel wetgevers waarschuwen dat een langdurige partijdige strijd over een noodmaatregel het Congres ervan zou kunnen weerhouden een shutdown te voorkomen.

Terwijl de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden deze week hun opties bespraken, zette Chuck Schumer, leider van de meerderheid in de Senaat, een eerste procedurele stap in de richting van zijn eigen noodmaatregel. (Rapportage door David Morgan; redactie door Daniel Wallis en Grant McCool)

Leave A Reply