Biden ontmoet Xi woensdag – 10-11-2023

0

VERHAAL: Voor het eerst in een jaar zullen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping elkaar persoonlijk ontmoeten in Californië voor een discussie met hoge inzet, gericht op het beteugelen van de spanningen tussen de twee supermachten ter wereld.

Het Witte Huis bevestigde de bijeenkomst vrijdag en hoge regeringsfunctionarissen zeiden dat van de twee leiders werd verwacht dat ze de oorlog tussen Israël en Hamas en de Russische invasie van Oekraïne zouden bespreken, evenals verschillende andere onderwerpen, waaronder Noord-Korea, Taiwan, fentanyl en kunstmatige intelligentie.

“Ik denk dat dit een heel belangrijk moment is dat een keerpunt zou kunnen betekenen in de betrekkingen tussen de VS en China, die al jaren verslechteren.”

Vinnie Aggarwal is hoogleraar politieke wetenschappen aan UC Berkeley.

‘Ik denk dat het een heel goed idee is om de twee presidenten te laten ontmoeten, omdat er in de betrekkingen tussen de VS en China veel spanning is geweest over halfgeleiders, over technologieoverdracht en dergelijke. En dus denk ik dat de gelegenheid om een ​​gesprek te hebben met president Xi en Het gesprek van de president met president Biden zal zeer nuttig zijn, omdat ik denk dat de Chinezen nu beginnen in te zien dat het nuttig is om goede betrekkingen te hebben met andere landen, waaronder Korea, Australië en dergelijke. En ze doen nu daadwerkelijk hun best om andere landen bereiken.”

De spanningen tussen de twee landen zijn sinds hun laatste ontmoeting een jaar geleden opgelaaid.

In februari gaf Biden opdracht tot het neerschieten van een vermoedelijke Chinese spionageballon die door het Amerikaanse luchtruim vloog.

Van Biden wordt ook verwacht dat hij Chinese ‘invloedsoperaties’ zal opvoeren bij buitenlandse verkiezingen en de status van Amerikaanse burgers die volgens Washington ten onrechte in China worden vastgehouden.

De nauwlettend in de gaten gehouden interactie, die woensdag plaatsvindt aan de zijlijn van de topconferentie over economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan in de Baai van San Francisco, kan uren duren en er zijn teams van functionarissen uit Peking en Washington bij betrokken.

Leave A Reply