Tot nu toe zijn 42 lokale bewoners en 3 buitenlanders om het leven gekomen tijdens de orkaan Otis

0

Drie buitenlandse inwoners behoorden tot de minstens 45 doden toen de orkaan Otis vorige week de Mexicaanse badplaats Acapulco trof, zeiden functionarissen maandag, terwijl de voortdurende zoektocht naar de vermisten zich concentreerde op ondergedompelde boten.

Tot de bevestigde doden behoorden een Amerikaan, een Canadees en een persoon uit Engeland, die allemaal al een tijdje in Acapulco woonden en niet als toeristen werden beschouwd, zeiden lokale aanklagers.

Ondertussen zei de marine dat de zoekinspanningen zich nu zouden concentreren op het vinden van mogelijke lichamen onder de 29 boten waarvan bekend is dat ze in Acapulco Bay zijn gezonken in de nacht dat de orkaan toesloeg.

ORKAAN OTIS, STERKSTE STORM IN DE GESCHIEDENIS VAN DE OOSTELIJKE PACIFIC, TRANEN DOOR ACAPULCO

De boten zijn gelokaliseerd en de autoriteiten wachtten op een schip uitgerust met een kraan dat later maandag zou arriveren om de wrakken uit het water te tillen, zei marinesecretaris Adm. José Rafael Ojeda.

Er zijn voortdurend berichten dat sommige bemanningsleden tijdens de storm aan boord van boten waren. Acapulco staat bekend om zowel zijn overvloed aan dure jachten als zijn goedkope rondvaartboten die toeristen rond de baai vervoeren.

“Op dit moment kennen we 29 vaartuigen die zijn gezonken”, zei Ojeda. “Er komt een schip met een kraan aan om de boten op te tillen… we weten al waar ze zijn.” Hij zei dat ze hoopten daar geen verdronken mensen aan te treffen.

Otis brulde afgelopen woensdag aan land met verwoestende windsnelheden van 265 km/uur, nadat hij zo snel sterker was geworden dat mensen weinig tijd hadden om zich voor te bereiden.

Bij eerdere orkanen in Acapulco werden de meeste doden weggevaagd door overstromingen op het land. Maar bij Otis lijkt een aanzienlijk aantal op zee te zijn omgekomen. Lokale bewoners hebben gezegd dat sommige bemanningen ervoor hadden gekozen of de opdracht hadden gekregen om aan boord te blijven om hun vaartuig te bewaken.

Een leider van de plaatselijke zakenkamer schatte het aantal vermisten of doden op zee op 120, maar daar is geen officiële bevestiging van.

Abigail Andrade Rodríguez was een van de vier bemanningsleden aan boord van de huurboot Litos, een 30 meter lang tweemotorig jacht gevestigd in Puerto Marques, net ten zuiden van de belangrijkste baai van Acapulco, in de nacht dat de orkaan toesloeg.

Otis nasleep

Schade achtergelaten door orkaan Otis is te zien in Acapulco, Mexico, 28 oktober 2023. (AP Foto/Felix Marquez)

“Geen van hen is gevonden”, zegt Susy Andrade, haar tante.

“Ze sprak met haar familie (dinsdag) en ze zei dat de zee erg schokkerig was, en dat ze Puerto Marques zouden verlaten en naar de jachthaven (Acapulco) zouden gaan om te zien of ze daar veiliger zouden zijn”, zei Andrade. “Het lijkt erop dat ze niet zijn aangekomen.”

Rond middernacht lijkt het jacht een SOS te hebben uitgezonden nadat het over de hoofdbaai was geblazen of gevlucht. Er was geen officieel bericht dat de Litos tot de 29 boten behoorde waarvan bevestigd was dat ze tot zinken waren gebracht.

‘Het ziet er niet goed uit,’ zei Andrade, ‘maar we willen haar vinden.’

Er waren tegenstrijdige berichten over het aantal bevestigde doden tot nu toe.

De regering meldde zondag dat ten minste 48 mensen zijn omgekomen toen orkaan Otis van categorie 5 de zuidelijke Pacifische kust van Mexico insloeg, de meesten van hen in Acapulco. De Mexicaanse burgerbeschermingsorganisatie zei in een verklaring dat 43 van de doden zich in de badplaats Acapulco bevonden en vijf in de nabijgelegen gemeente Coyuca de Benitez.

De gouverneur van de staat Guerrero zorgde maandag voor enige verwarring door 45 doden te melden, maar het was onduidelijk of ze de tol alleen voor Acapulco noemde of voor de hele staat. Regering Evelyn Salgado zei echter dat het aantal vermisten was gestegen tot 47.

President Andrés Manuel López Obrador zei zaterdag dat zijn tegenstanders proberen de tol op te drijven om hem politieke schade toe te brengen, maar omdat honderden families nog steeds wachten op bericht van dierbaren, zou de tol waarschijnlijk blijven stijgen.

In Acapulco hielden families zondag begrafenissen voor de doden en zetten ze hun zoektocht naar essentiële zaken voort, terwijl overheidsmedewerkers en vrijwilligers straten vrijmaakten die verstopt waren met modder en puin achtergelaten door de orkaan.

Katy Barrera, 30, zei zondag dat de familie van haar tante bedolven raakte onder een aardverschuiving toen tonnen modder en steen op hun huis vielen. Het lichaam van haar tante werd gevonden met de stoffelijke resten van hun drie kinderen, in de leeftijd van 2 tot 21 jaar. Haar oom werd nog steeds vermist. Afzonderlijk bleven Barrera’s eigen moeder en broer ook vermist.

“Het water kwam samen met de rotsen en de modder naar binnen en begroef ze volledig”, zei Barrera, die buiten een plaatselijk mortuarium stond, over de familie van haar tante.

Terwijl ze zich voorbereidde om haar familieleden te laten rusten, uitte Barrera – die nauwelijks de kans had gehad om naar haar eigen moeder en broer te zoeken – haar wanhoop en frustratie over de hulp en het personeel dat ze in de toeristische gebieden van de stad was gaan zien, maar niet in de toeristische gebieden van de stad. hun buurt hoog op een berghelling getroffen door aardverschuivingen.

OTIS WORDT OPGEWAARDEERD NAAR ORKAAN VOORDAT LANDVAL IN DE BUURT VAN ACAPULCO MAAKT

‘Er zijn hier in het mortuarium heel veel mensen die hele families zijn; gezinnen van zes, gezinnen van vier, zelfs acht personen’, zei ze. “Ik wil de autoriteiten vragen niet te liegen… er zijn veel mensen die dood aankomen.”

Gedurende een korte tijd buiten het mortuarium arriveerden op zondagochtend minstens een zestal gezinnen, sommigen op zoek naar familieleden; anderen identificeren lichamen en sommigen geven verklaringen af ​​aan de autoriteiten.

De sombere konvooien van lijkwagens en familieleden doorkruisten een groot deel van het gehavende Acapulco op weg naar de begraafplaats, langs geplunderde winkels, straten bezaaid met puin en soldaten die omgevallen bomen weghakten.

Ambtenaren van het nationale elektriciteitsbedrijf beloofden dinsdag eind dinsdag, een volle week nadat de orkaan toesloeg, de stroom in heel Acapulco te hebben hersteld.

De hulp komt traag op gang. De verwoesting door de storm sloot de stad voor de eerste dag van bijna 1 miljoen inwoners af, en omdat Otis dinsdag zo snel was geïntensiveerd, was er van tevoren weinig tot niets in scène gezet.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

De federale civiele beschermingsorganisatie telde 220.000 huizen die beschadigd waren door de orkaan, die de ramen en muren van enkele hoogbouwhotels wegblies en de zinken daken van duizenden huizen rukte.

Read original article here

Leave A Reply