Hoe je online vuil over jezelf kunt opgraven

0

Je weet inmiddels dat je de privézaken in het leven van internet moet houden. Je middelste naam, baan, stad, naam van je huisdier, de school waar je naartoe ging, de naam van je partner, de leeftijd van je kinderen, je schoenmaat: de details die een oplichter of hacker graag zou willen hebben.

Een populaire nieuwe TikTokker bewijst dat de meesten van ons hier veel slechter in zijn dan we dachten. Laten we ‘consensuele doxxing’ eens nader bekijken en hoe u alles over uzelf online kunt opgraven.

In mijn dagelijkse e-mails schrijf ik over de nieuwste technische uitrusting, beveiligingswaarschuwingen en digitale levenshacks. Sluit u aan bij 600K+ die elke dag de Actueel ontvangen. Het is gratis!

WINKELEN ONDER TOEZICHT: HOE RETAILERS U VOLGEN EN HOE ONZICHTBAAR KUNT ZIJN

Ze beheerst het tot een kunst

TikTokker Kristen Sotakoun is van de ene op de andere dag een virale sensatie geworden, van 30 volgers naar 1,1 miljoen, voor wat zij ‘consensuele doxxing’ noemt. In haar eerste virale video ontdekte Kristen de identiteit van een man aan de hand van een cartoonavatar en een bril.

In een andere gebruikte ze alleen een zakelijke TikTok-gebruikersnaam om de eigenaar op te sporen, waarbij ze zich van een autoforum naar een blog uit 2014 slingerde naar online verslagen van zijn reis om een ​​orgaan te doneren. (Ze vond het eigenlijke papierwerk!)

Een meisje houdt een telefoon vast met TikTok open

Een meisje houdt een smartphone in haar handen met het logo van de korte video-app TikTok erop. (Foto door Jens Kalaene/picture alliantie via Getty Images)

Denkt u dat uw rekeningen zijn vergrendeld zoals Fort Knox? Nee.

Kristen zegt dat ze ongeveer 70% tot 80% van haar ‘zaken’ heeft opgelost, en het enige dat ze gebruikt zijn de kruimels van de sociale media die mensen achterlaten – geen diepe duiken in openbare archieven of vage databases.

Als zij het kan, kan iedereen het. Ik zal je enkele kneepjes van het vak laten zien.

20 GOOGLE-ZOEKTRUCS, VERBORGEN HULPPROGRAMMA’S, SPELLEN EN FREEBIES

Raak de basis

Google is de gemakkelijkste plaats om uw zoekopdracht te beginnen. Voer uw volledige naam tussen aanhalingstekens in, bijvoorbeeld ‘Bobby Smith’. Er zijn genoeg Bobby Smiths, dus je zult je zoekopdracht willen verfijnen met andere informatie, zoals in welke stad je woont.

Controleer sociale media

Doe dit vanuit uw browser in de incognitomodus of log uit bij uw accounts om te zien wat anderen kunnen vinden. Bedenk echter dat veel mensen hun echte naam niet online gebruiken. Als u een van uw online aliassen tegenkomt in uw Google-zoekopdracht, weet dan dat anderen dat ook zullen doen – en misschien kunt u die op Instagram, Pinterest of een andere site plaatsen.

En als je een LinkedIn hebt, durf ik te wedden dat je daar je echte naam gebruikt. Is jouw stad inbegrepen? Al je vorige banen? Ik dacht het al.

Sociale media-apps

BRISTOL, ENGELAND – 14 MAART: In deze fotoillustratie worden het logo van de Amerikaanse online sociale media en sociale netwerkdienst Facebook (C), het logo van de Amerikaanse instant messaging-software Whatsapp (L) en het logo van het Amerikaanse sociale netwerk Instagram (C) weergegeven op een smartphonescherm op 14 maart 2022 in Glastonbury, Engeland. (Matt Cardy/Getty Images)

Jouw huis staat ook online

Ik bedoel niet Zillow. Iedereen kan uw adres opzoeken op de assessorsite van een provincie. Deze door de overheid beheerde sites gebruiken gegevens van taxateurs om de waarde van onroerend goed in een provincie, stad, dorp of dorp te schatten.

U kunt de waarde van het onroerend goed, de grootte en de naam van de eigenaar achterhalen. Niet alle taxateursites bieden dezelfde informatie, maar u kunt vaak de handtekening van de eigenaar vinden en vermeldingen van andere eigendommen die hij of zij bezit.

DOE DEZE BELANGRIJKE WI-FI-CHECK TEN MINSTE TWEE KEER PER JAAR

Een foto zegt meer dan duizend woorden

Woorden en profielen zijn één ding, maar hoe zit het met foto’s van jou? Al deze sites zijn de moeite waard om te controleren om te zien wat er opduikt.

  • Pimeyes: Op deze site kunt u een afbeelding van uzelf (of iemand anders) uploaden om die afbeelding op internet te vinden. Dit is vooral handig als u wilt weten waar uw foto’s online verschijnen.
  • TinEye: Nog een uitstekende tool voor het zoeken naar omgekeerde afbeeldingen.
  • Yandex-afbeeldingen: Dit is de beeldzoekzijde van Yandex, de grootste zoekmachine van Rusland. Hiermee kunt u omgekeerde afbeeldingen zoeken en vergelijkbare foto’s online vinden.

Misschien wilt u uw digitale voetafdruk gaan beschouwen als uniek voor u, maar gemakkelijk op te heffen als u niet oppast.

Vrouw achter een computer

Vrouw achter haar computer en laptop die naar afbeeldingen kijkt (Cyberguy.com)

Ontvang mijn podcast

“Kim Komando Today” is een stevige 30 minuten vol technisch nieuws, tips en bellers met technische vragen zoals jij uit het hele land. Zoek ernaar waar je je podcasts ook krijgt, met behulp van mijn achternaam. Voor uw gemak kunt u op de onderstaande link klikken voor een recente aflevering.

PODCASTKEUZE: Voedselbezorgingsbomgrap, Amazon-wachtwoorden en verborgen Airbnb-camera

Luister bovendien naar een man die de gezichten van zijn online trollen op zichzelf tatoeëert in een uniek terugverdienplot. Lig jij op de loer op de sociale profielen van je ex? Ik onthul de wetenschap achter waarom we het doen – zelfs als het niet goed voor je is. Ook Amazon Shopping-hacks voor het binnenhalen van deals en tips om spraakgestuurd typen te verbeteren.

Bekijk mijn podcast “Kim Komando Today” op Apple, Google Podcasts, Spotify of je favoriete podcastspeler.

Luister hier naar de podcast of waar je je podcasts ook vandaan haalt. Zoek gewoon naar mijn achternaam, ‘Komando’.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

Klinkt als een tech-professional, zelfs als je dat niet bent! De bekroonde populaire presentator Kim Komando is je geheime wapen. Luister op 425+ radiostations of download de podcast. En sluit u aan bij de ruim 400.000 mensen die haar gratis dagelijkse e-mailnieuwsbrief van 5 minuten ontvangen.

Copyright 2024, WestStar Multimedia Entertainment. Alle rechten voorbehouden.

Read original article here

Leave A Reply