De platenovereenkomst van UAW zou de lonen van anderen kunnen verhogen naarmate arbeid opnieuw een overwinning behaalt – 30 oktober 2023 om 01:00 uur EDT

0

30 oktober (Reuters) – Het voorlopige akkoord dat is bereikt tussen de United Auto Workers en twee van de Detroit Three autofabrikanten markeert een nieuwe overwinning voor de vakbonden die de druk op grote bedrijven hebben opgevoerd om betere deals op tafel te leggen.

Vakbonden hebben hun campagnes agressief benaderd met een reeks spraakmakende gevechten in de industriële, auto-, entertainment- en gezondheidszorgsector. Experts zeggen dat de door de vakbonden geboekte winsten meer organisatie zouden kunnen stimuleren en bedrijven zonder vakbonden zouden kunnen motiveren om te proberen deze inspanningen af ​​te wenden.

De gesprekken van de UAW, vol met wekelijkse toespraken van vakbondspresident Shawn Fain, behoorden tot de meest onbeschaamde. De vakbond heeft voorlopige overeenkomsten gesloten met Ford Motor en Chrysler-moederbedrijf Stellantis; De gesprekken met General Motors zijn nog gaande.

“Dit is historisch gezien een reeks onderhandelingen waarbij de winsten die in Detroit zijn geboekt, door veel andere sectoren in de economie zouden worden bekeken en aangepast”, zegt Harley Shaiken, arbeidsprofessor aan de Universiteit van Californië, Berkley.

Volgens Amerikaanse federale gegevens heeft de beloning van vakbondsarbeiders eindelijk gelijke tred gehouden met de niet-vakbondsstijgingen sinds de COVID-19-pandemie, aangezien de arbeidsmarkt krap is gebleven met een werkloosheid van slechts 3,8%.

De voorlopige overeenkomsten tussen Ford en Stellantis zullen neerkomen op een totale loonsverhoging van ruim 33% als rekening wordt gehouden met de stijgingen van de samengestelde kosten en de kosten van levensonderhoud. De overeenkomsten kunnen een verkoopargument zijn voor niet-vakbondswinkels om aan te dringen op vakbondsvorming, zei San Francisco. John Logan, hoogleraar arbeid en werkgelegenheid aan de State University. Nissan en andere concurrenten voelen zich mogelijk genoodzaakt de lonen te verhogen om hun personeelsbestand te behouden.

‘De Grote Drie zouden willen dat de UAW Tesla organiseert’, voegde hij eraan toe.

Publieke steun voor vakbonden heeft bijgedragen aan de betrokkenheid in traditioneel bij vakbonden aangesloten bedrijfstakken zoals de productie- en gezondheidszorgsector. Uit een peiling van Reuters bleek dat de meerderheid van de Amerikanen achter stakende arbeiders staat.

Door werknemers geleide vakbondsinspanningen bij retailers als Amazon en Starbucks weerspiegelen een consensus onder werknemers die vakbonden zien als een middel om betere lonen en arbeidsomstandigheden veilig te stellen.

De organisatie is de afgelopen jaren lastig geweest. Ongeveer 11,3% van de werknemers werd vorig jaar vertegenwoordigd door vakbonden, vergeleken met 23,6% in 1982, volgens gegevens geanalyseerd door het Economic Policy Institute.

RIMPELEFFECT

De UAW-contracten behoren tot de vele deals die dit jaar zijn bereikt, samen met overeenkomsten bij UPS en Caterpillar, fabrikant van bouwmachines. Werknemers bij andere bedrijven, zoals Mack Truck en machinefabrikanten CNH Industrial en Deere & Co, hebben allemaal initiële deals afgewezen, ondanks verhogingen die in sommige contracten aanzienlijk leken.

Het toegenomen bewustzijn onder werknemers over recordwinsten heeft zich vertaald in bedrijfsconcessies en betere deals, zegt Marcos Feldman, senior onderzoeker bij Jobs to Move America, een arbeidsorganiserende non-profitorganisatie.

“De taak is om het te consolideren en te institutionaliseren”, zei Feldman. “Inspanningen om vakbonden te vormen zijn de meest agressieve die ze ooit zijn geweest.”

President Joe Biden beschouwt vakbonden als een hoeksteen van zijn economisch beleid, inclusief de tweeledige infrastructuurwet ter waarde van 1,2 biljoen dollar om de Amerikaanse productie te stimuleren.

Werkgevers kunnen reageren door de lonen van werknemers te verhogen om de inspanningen van de vakbonden tegen te houden, of door de inspanningen op te voeren om vakbondsvorming te voorkomen.

Sommige werknemers van Starbucks beweren dat de koffieketen op illegale wijze wraak heeft genomen op de organisatoren door werknemers te ontslaan en winkels te sluiten. Eerder deze maand beval het Amerikaanse ministerie van Arbeid het bedrijf om documenten openbaar te maken die betrekking hadden op anti-vakbondsuitgaven.

Amazon heeft vakbondsvorming ontmoedigd, waarbij de National Labour Relations Board (NLRB) onlangs oordeelde dat de e-commercegigant had gedreigd lonen en voordelen in te houden van werknemers in twee magazijnen in New York.

UPS EN HAAR RIVALEN

De deal met UPS in augustus verhoogde de lonen en elimineerde een tweeledig loonsysteem voor chauffeurs bij het in Atlanta gevestigde bedrijf. Dat versterkte de organisatie-inspanningen onder Amazon-werknemers en zette druk op UPS-rivalen om het groeiende loonverschil te dichten.

Wanneer de nieuwe UPS-overeenkomst in 2028 afloopt, zal de gemiddelde fulltime Amerikaanse chauffeur jaarlijks zo’n $170.000 aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden verdienen, aanzienlijk meer dan zijn collega’s die in dienst zijn bij aannemers van FedEx en Amazon.

Amazon gaf bezorgers in september 440 miljoen dollar voor een jaar om het gemiddelde chauffeursloon te verhogen tot naar schatting 20,50 dollar per uur. Amazon vertelde Reuters dat de betaling deel uitmaakte van de normale verhogingen en niet werd beïnvloed door het UPS-contract. Er zijn geen vergelijkingen met voorgaande jaren verstrekt.

“Eén ding dat we in deze economie hebben gezien, is dat werknemers eerder geneigd zijn te stoppen als ze ongelukkig zijn”, zegt Kate Bronfenbrenner, directeur arbeidseducatieonderzoek aan de Cornell University. “Industrieën waar de kans groter is dat ze blijven, zijn de sectoren waarin ze zich verenigen en blijven en vechten.”

(Rapportage door Bianca Flowers; redactie door Jonathan Oatis)

Leave A Reply