De deal tussen Chevron en Hess kan de olieproductie in Bakken verhogen, maar er is geen terugkeer naar hoogconjunctuur – 30 oktober 2023 om 01:00 uur EDT

0

*De Chevron-Hess-deal maakt Chevron tot een topproducent in de Bakken

* Productie in de Bakken ligt nog steeds 18% onder de piek van eind 2019

* De break-evenprijzen van Bakken zijn hoger dan in andere schalieregio’s

NEW YORK, 30 oktober (Reuters) – Chevron’s deal die vorige week werd aangekondigd om Hess te kopen, een van de grootste spelers in het schaliegas van Bakken in North Dakota, zou de olieproductie daar marginaal kunnen verhogen, maar analisten verwachten geen terugkeer naar de piek van vóór de oliecrisis. dagen van pandemische bloei.

Nieuwe boortechnologieën tijdens de zogenaamde Bakken Boom maakten van North Dakota van 2012 tot 2020 de op één na grootste olieproducerende staat van het land. Die nummer 2-plek werd overgenomen door New Mexico nadat de COVID-19-pandemie de vraag naar olie had verpletterd en booractiviteit.

De Bakken-formatie, gelegen langs de Canadese grens, ligt ver weg van exportterminals en raffinaderijen, wat betekent dat producenten hogere transportkosten en doorgaans kleinere winsten hebben dan hun concurrenten in het gigantische Texaanse en Nieuw-Mexicaanse schaliegebied, die dichter bij de belangrijkste raffinaderijen liggen. en exporthubs aan de Golfkust.

Volgens gegevens van de Amerikaanse overheid bedraagt ​​de productie in de duurdere regio Bakken ongeveer 1,27 miljoen vaten per dag (bpd), bijna 18% onder de piek van eind 2019.

Hess produceerde daar in het derde kwartaal van dit jaar 190.000 vaten olie-equivalent per dag (boepd), aldus het bedrijf woensdag in zijn winstverklaring.

De overname van Chevron levert de productie op en 465.000 netto acres (1.882 vierkante kilometer) in de regio, die Chevron omschreef als “langetermijninventaris” toen het de deal aankondigde.

Verwacht wordt dat Chevron zich grotendeels zal houden aan de plannen van Hess voor de Bakken, waaronder het verhogen van de nettoproductie daar tot ongeveer 200.000 boepd in 2025, aldus analisten.

Boren met hetzelfde aantal booreilanden dat Hess heeft gebruikt, zou Chevron ongeveer 15 jaar voorraad in de regio opleveren, zei Mike Wirth, CEO van Chevron, toen de deal werd aangekondigd.

“Dit is een zeer aantrekkelijke aanwinst die een soort plateauproductie en een sterke cashflow kan opleveren voor de komende jaren”, aldus Wirth.

Chevron hoopt dat de nieuwe technologie waarmee het pioniert in de andere schaliegebieden waar het actief is, ertoe zal bijdragen dat er in de toekomst meer uit de Bakken wordt gehaald, voegde hij eraan toe.

“Deze verkoop is een groot probleem in North Dakota”, zegt Ron Ness, hoofd van de North Dakota Petroleum Council, een handelsgroep uit de industrie.

“Het is zeer welkom om de expertise van Chevron naar de staat te brengen.”

De toetreding van Chevron markeert ook een culturele verandering in de energie-industrie van de staat. Hess maakt sinds 1951 deel uit van de energie-industrie in North Dakota en heeft geholpen de staat te vestigen als een van de grootste producenten van schalieolie en gas.

“Deze verkoop heeft iets sentimenteels”, zegt Kathy Neset, die een vooraanstaand adviesbureau voor de olie-industrie in North Dakota leidt en Hess als een van haar grootste klanten beschouwt.

BOVEN?

Chevron zou de productie van Bakken in de toekomst hoger kunnen brengen dan de productie die Hess nastreeft, zegt Matthew Bernstein, senior analist bij Rystad Energy.

Gezien de reikwijdte van hun activiteiten staan ​​grotere geïntegreerde bedrijven zoals Chevron minder onder druk dan schalieproducenten om zich te houden aan een bescheiden verhoging van de doelstellingen in elke regio waar ze actief zijn – zolang ze de aandeelhouders rendement blijven bieden, aldus Bernstein.

De Bakken zijn meer geconsolideerd en volwassener dan regio’s zoals het grootste Amerikaanse olieveld, het Perm, en veel kleiner, dus er is minder ruimte om de activiteit te vergroten, aldus Jessie Jones van Energy Aspects.

De break-evenprijzen in de Bakken zijn sinds 2019 gemiddeld hoger dan in andere schalieregio’s.

De half-cyclische break-evenprijzen van Bakken, inclusief kosten voor transport, inkomstenbelastingen en prijsverschillen, zullen naar verwachting in 2023 gemiddeld $58,86 per vat bedragen, veel lager dan de $50,69 per vat in de Midland-regio van het Permbekken, aldus Rystad Energiegegevens.

Het Perm-bekken in Texas en New Mexico heeft zijn eerdere pieken overtroffen en bereikte dit jaar een recordhoogte van bijna 6 miljoen vaten per dag, zo bleek uit gegevens van de Energy Information Administration.

Jones verwacht dat de productie van Bakken dit jaar 1,3 miljoen vaten per dag zal bereiken, nog steeds ver verwijderd van de piek van 1,54 miljoen vaten per dag vóór de pandemie.

Het valt nog te bezien of hernieuwde investeringen of een doorbraak in technologie een daling van de productie van Bakken op langere termijn kunnen voorkomen.

De olieproductie van Bakken zou vanaf 2026 kunnen dalen tot 1,15 miljoen vaten per dag en vlak blijven tot 2030, voordat deze geleidelijk zal afnemen naarmate de voorraden uitgeput raken, zegt Nathan Nemeth, hoofdanalist bij Wood Mackenzie.

(Rapportage door Stephanie Kelly; aanvullende rapportage door Ernest Scheyder Redactie door Marguerita Choy Redactie door Simon Webb en Marguerita Choy)

Leave A Reply