De VS veroordelen pro-Palestijnse relschoppers ‘krachtig’ die de Russische luchthaven bestormden op zoek naar een Israëlische vlucht

0

Het Witte Huis zei zondag dat het de groep pro-Palestijnse relschoppers in Rusland ‘krachtig’ veroordeelt die een luchthaven onder water zetten terwijl ze antisemitische gezangen schreeuwden en naar verluidt op zoek waren naar passagiers van een vlucht die vertrok vanuit Tel Aviv, Israël.

De luchthaven, gelegen in de stad Makhachkala in de Republiek Dagestan, werd gesloten nadat relschoppers zondagavond de landingsbaan onder water begonnen te zetten, meldde de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia. Alle andere vluchten richting Makhachkala werden omgeleid.

In de eerste openbare opmerking van de regering-Biden sinds het incident zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, dat de VS de ‘antisemitische protesten’ op de luchthaven in Rusland veroordeelt.

“De Verenigde Staten veroordelen krachtig de antisemitische protesten in Dagestan, Rusland”, schreef Watson op X, voorheen bekend als Twitter. “De VS staat ondubbelzinnig achter de hele Joodse gemeenschap nu we getuige zijn van een wereldwijde golf van antisemitisme. Er is nooit enig excuus of rechtvaardiging voor antisemitisme.”

PRO-PALESTIJNSE relschoppers bestormen Russische luchthaven, overstromingsbaan op zoek naar Israëlische vlucht: ambtenaren

Mannelijke demonstranten bestormen luchthaven

Pro-Palestijnse relschoppers in Rusland hebben een luchthaven onder water gezet terwijl ze anti-Israëlische gezangen schreeuwden en naar verluidt zochten naar passagiers van een vlucht die vertrok vanuit Tel Aviv. (Reuters)

Veel gebruikers op X veroordeelden de post van Watson omdat ze de rel een ‘protest’ noemden, waarbij sommige mensen antwoordden dat de juiste term ‘pogrom’ zou zijn, wat aanvallen op bepaalde etnische groepen betekent, met name Joodse mensen.

Tijdens de rel werd een klein aantal Israëli’s “geïsoleerd” op de luchthaven, terwijl relschoppers “Allahu Akbar” en antisemitische leuzen hoorden schreeuwen, aldus verslaggever Amichai Stein van de Israëlische Publieke Omroep.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem vertelde Reuters dat een Israëlische ambassadeur in Rusland samenwerkte met de autoriteiten om de Israëliërs in de regio te beschermen.

BIDEN, ANDERE WESTELIJKE LEIDERS BEVESTIGEN HET RECHT VAN ISRAËL OM ZICHZELF TE VERDEDIGEN, ROEPEN OP VOOR CIVIELE BESCHERMING

Demonstranten op de baan in het donker

De luchthaven van Makhachkala werd gesloten nadat relschoppers de landingsbaan begonnen onder water te zetten. (Reuters)

“De staat Israël beschouwt pogingen om Israëlische burgers en Joden waar dan ook schade toe te brengen ernstig”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Israël verwacht van de Russische wetshandhavingsautoriteiten dat ze alle Israëlische burgers en Joden beschermen, wie ze ook zijn, en krachtig optreden tegen de relschoppers en tegen de ongebreidelde ophitsing tegen Joden en Israëli’s.”

De meerderheid van de inwoners van Dagestan is moslim, terwijl de Joodse bevolking een minderheidsgroep in Rusland vertegenwoordigt – goed voor ongeveer 83.000 mensen in het hele land.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

De rel op de Russische luchthaven komt te midden van de aanhoudende oorlog in het Midden-Oosten tussen Israëlische strijdkrachten en Hamas-terroristen.

Meer dan 9.400 mensen zijn aan beide kanten gedood sinds Hamas op 7 oktober de grootste aanval op Israël in decennia lanceerde, wat de Israëlische strijdkrachten ertoe aanzette te reageren. Duizenden anderen zijn gewond geraakt en vele anderen zijn door Hamas gegijzeld en verkracht, gemarteld en vermoord.

Andrea Vacchiano van Fox News heeft bijgedragen aan dit rapport.

Read original article here

Leave A Reply