De rente op Japanse staatsobligaties stijgt naar nieuwe 10-jarige pieken voorafgaand aan het beleidsbesluit van de BOJ – 30 oktober 2023 om 01:36 uur EDT

0

TOKYO, 30 oktober (Reuters) – De rente op Japanse staatsobligaties (JGB) is maandag naar nieuwe pieken gestegen, nadat beleggers vrijdag reageerden op een stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties en de kansen afwoog op een mogelijke beleidswijziging in het monetaire beleid van de Bank of Japan beslissing.

De rente op tienjarige Japanse staatsobligaties steeg met 2 basispunten (bps) naar het hoogste punt in de afgelopen tien jaar, namelijk 0,89%, de dag voordat de Bank of Japan (BOJ) haar monetairbeleidsbesluit zal bekendmaken.

De rente op Japanse staatsobligaties, die tegengesteld beweegt aan de obligatiekoersen, is de afgelopen weken naar nieuwe hoogtepunten gestuwd als gevolg van de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties en de speculatie dat de Japanse centrale bank een aanpassing zou kunnen maken in haar yield curve control (YCC)-beleid.

Na een aanpassing van het YCC-beleid tijdens de bijeenkomst van de bank in juli, zorgt de feitelijke limiet er momenteel voor dat de 10-jaarsrente kan stijgen tot wel 1,0%.

Ondanks de toenemende druk wordt algemeen verwacht dat de BoJ haar kortetermijnrentedoel op -0,1% zal houden en dat voor de lange termijnrente rond de 0% zal blijven liggen, zoals vastgelegd in het YCC-beleid.

Ondertussen eindigde een veiling voor de 2-jarige obligatie met “gemengde” resultaten, waarbij beleggers voorafgaand aan de veiling zagen kopen, zei Shoki Omori, hoofdstrateeg voor Japan bij Mizuho Securities.

De tweejarige rente op Japanse staatsobligaties steeg voorafgaand aan de veiling tot 0,095%, het hoogste niveau sinds januari 2014.

Hoewel de bid-to-cover-ratio – een maatstaf voor de vraag op veilingen – met 3,04 de zwakste in jaren was, is het algehele veilingresultaat ‘niet slecht als je bedenkt dat de markten een of andere agressieve boodschap of wending verwachten. beleid van morgen”, zei Omori.

De vijfjaarsrente stond met 0,395% op het hoogste punt sinds mei 2013.

Aan de superlongkant steeg de rente op 20-jarige Japanse staatsobligaties met 2 basispunten naar 1,68%.

De rente op 30-jarige Japanse staatsobligaties steeg met 1,5 basispunten naar 1,85%.

(Rapportage door Brigid Riley; redactie door Mrigank Dhaniwala)

Leave A Reply