Archeologen verbijsterd door de oude komeet van Halley die de aarde in ‘duisternis’ stortte | Wetenschap | Nieuws

0

De Orionid-meteoren passeren elk jaar in een lichtflits de nachtelijke hemel, met hun piek dit jaar op 21 oktober.

Ze passeren puin van de komeet van Halley, misschien wel de beroemdste van allemaal.

Halley’s passeert al minstens 2000 jaar de aarde en het is bekend dat het al zo’n 16.000 jaar bestaat.

Het werd voor het eerst opgetekend in de kronieken van Shih Chi en Wen Hsien Thung Khao, hoewel anderen zeggen dat deze datum nog verder kan worden teruggedrongen, tot de oude Grieken in het jaar 466 voor Christus.

De komeet is aanwezig geweest bij veel grote wereldgebeurtenissen, en sommige onderzoekers en archeologen denken dat hij mogelijk enkele van deze historische brandpunten heeft beïnvloed, waaronder een verschuiving in de religie op de Britse eilanden.

Aangenomen wordt dat de Ierse bekering van het druïdisme plaatsvond in de 5e eeuw na Christus.

Het verhaal gaat dat een man met de naam Patrick vanuit Romeins Groot-Brittannië naar het eiland reisde om de heidense bevolking te bekeren.

Onderzoekers hebben echter lange tijd getwijfeld aan de legitimiteit hiervan, en vroegen zich af of het slechts een fictie is om de christelijke geschiedenis van Ierland te schetsen, iets dat werd onderzocht tijdens de documentaire van het Smithsonian Channel, ‘Sacred Sites: Ireland’.

Dr. Patrick McCafferty, een Keltische geleerde, zei: “De realiteit was niet zo, Saint Patrick reisde niet door heel Ierland, hij was voornamelijk beperkt tot het noordelijke deel van Ierland.

“We weten ook dat andere mensen tegelijkertijd les gaven, en we weten ook dat zelfs een eeuw na zijn dood het heidendom in Ierland nog steeds overleefde.”

Sindsdien hebben wetenschappers de ijsvoorraden van de aarde geanalyseerd om te bepalen wat er in Ierland aan de hand was ten tijde van de omschakeling, waarbij sommige onderzoekers een “buitengewoon” verband ontdekten tussen de komeet van Halley en de gebeurtenis.

Ergens rond 540 na Christus verscheen er een enorme stofwolk in de atmosfeer van de aarde, iets dat onderzoekers hebben kunnen identificeren in de enorme voorraden oud ijs.

Door de data van de stofwolk in lijn te brengen met de bekering tot het christendom, naast het analyseren van luchtbellen die vastzaten in een van de ijskolommen, ontdekten ze dat de twee gebeurtenissen inderdaad verband leken te houden.

Dr. Dallas Abbott, een geofysicus, bestudeert monsters van de grote ijskap die Groenland bedekt en legde uit: ‘De ijskernmonsters van Groenland vertellen ons dat er tussen 533 en 539 540 na Christus buitenaards stof in de atmosfeer van de aarde terechtkwam.

“Destijds beschreven ze de sterren als dansend, en dat komt vooral doordat ze veel stof bevatten.”

Het stof, zei ze, kwam van het spoor van de komeet van Halley, dat in 530 na Christus langs de aarde zoefde.

Dr. Abbot ontdekte ook dat Halley een ongewoon lang hemels spoor vol puin achterliet.

Ze zei: “Sommige plaatsen in het stofspoor van de komeet waren groter dan de komeet. Een daarvan raakte de aarde nabij de evenaar en veroorzaakte het grootste deel van de diepe duisternis tussen 536 en 537 na Christus.”

Uit gegevens blijkt dat een middeleeuwse historicus, die in het nageslacht schreef, in historische archieven “een komeet zo groot vond dat de hele hemel in brand leek te staan”.

De Romeinen observeerden wilde veranderingen in het landschap en een koelere zon, verloren achter de wolken, wat leidde tot mislukte oogsten, iets dat volgens de oude Ierse annalen voedselproblemen, tekorten en mogelijk burgerlijke onrust veroorzaakte, aldus de onderzoekers.

“We hebben hongersnood, we hadden de pest, en we hebben ook verwijzingen naar de vallende sterren en kometen aan de hemel van de jaren 530 tot 540”, zei dr. McCafferty.

‘Nu vermoed ik dat dit genoeg was om mensen ervan te overtuigen dat de religie waarin ze vroeger geloofden niet meer werkte en dat ze naar iets nieuws moesten vertrekken.

“En in zekere zin zou het christendom de boodschap hebben gebracht dat dit symbolen zijn van het einde van de wereld, en nu was het tijd om van religie te veranderen: om van het druïdisme naar het christendom te veranderen.”

De komeet van Halley maakt ongeveer elke 75 jaar een soortgelijke reis langs de aarde. Om deze reden heeft het een mythische uitstraling gekregen, waarbij veel mensen zijn aanwezigheid toeschrijven aan grote veranderingen, zoals in Ierland.

Er werd bijvoorbeeld gezegd dat het Genghis Khan had geïnspireerd bij zijn invasie in Europa. Jaren later viel de terugkeer ervan in 1456 samen met de invasie van het Ottomaanse Rijk op de Balkan, die de islam naar Oost-Europa bracht.

De komeet kwam ook terug in 1066, die samenviel met de Slag bij Hastings, waarbij de Normandische verovering van Groot-Brittannië plaatsvond.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply