Wanneer bracht André 3000 voor het eerst ‘Hey Ya?’ uit

0

Als we denken aan de meest iconische nummers van begin jaren 2000: “Hey Ya!” moet verplicht in de lijst worden opgenomen, zonder dat er vragen worden gesteld. Voor mij doet het denken aan de autoritten uit mijn kindertijd naar het strand in de zomer, waarbij de radio de leuke, energieke sfeer laat horen van wat zeker het meest herkenbare nummer van OutKast is. Dat gezegd hebbende, is het ook een van die nummers zoals ‘Pumped up Kicks’ van Foster the People, waarin mensen de neiging hebben zich te concentreren op het ritme en de muzikaliteit in plaats van op de onderliggende, donkerdere boodschap in de teksten.

Het nummer is geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door een van de twee belangrijkste bandleden André 3000. Maar hoe lang geleden is dit?

Wanneer was ‘Hey Ya!’ uitgegeven?

De eerste single werd een paar jaar geschreven voordat deze uitgroeide tot een groot commercieel succes. André 3000 schreef het na de eeuwwisseling in 2000, eerst op de akoestische gitaar. Het was echter pas bijna twee jaar later dat hij daadwerkelijk begon met het opnemen ervan, een proces dat vele dagen in beslag nam, zelfs nog meer opnames, en de hulp van extra muzikanten zoals Kevin Kendricks en Pete Novak.

Het nummer werd twintig jaar geleden uitgebracht, in augustus 2003, en werd al snel een internationale hit, geprezen door zowel critici als het publiek. In een essay over het nummer vergeleek Ryan Gaur van Oképlayer de teksten over liefde met André 3000’s eigen relatie met muziek, en hoe er een verschuiving plaatsvond na “Hey Ya!” Hij schreef: “De onschuld van het creëren van kunst uit passie, die zich ontwikkelt tot het creëren van kunst voor een label, wat leidt tot het creëren van kunst voor een hongerige fanbase van miljoenen, verstoort iemands relatie met datgene waar ze aanvankelijk verliefd op werden.” “Hé ja!” was het hoogtepunt van de erkenning van OutKast, en geen enkel nummer dat daarvoor of daarna verscheen, heeft hetzelfde soort wereldwijd succes gekend.

André gaf zelf commentaar op het lied en legde uit hoe het de toestand van de relaties destijds weerspiegelde – en waarschijnlijk nog steeds tot op de dag van vandaag. De muzikant vertelde in november 2003 aan VH1: “Veel mensen blijven bij elkaar vanwege traditie. […] Ik denk dat het belangrijker is om gelukkig te zijn dan te voldoen aan de verwachtingen van iemand anders of aan de verwachtingen van de wereld over hoe een relatie zou moeten zijn. Dit is dus een viering van de manier waarop mannen en vrouwen in de jaren 2000 met elkaar omgingen. Maar dat zou je niet weten als je de hele nacht had gedanst. Je moet er echt voor gaan zitten en ernaar luisteren.”

Het maakt niet uit hoeveel tijd er verstrijkt, of je nu zit en aandachtig luistert, de hele nacht danst en ‘schudt als een polaroidfoto’, of tijdens een autorit naar het strand: ‘Hey Ya!’ is een van die legendarische nummers die nooit oud worden.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply