Poetin zegt dat BRICS werkt voor ‘mondiale meerderheid’ – 22 augustus 2023 om 13:13 EDT

0

(Reuters) -De Russische president Vladimir Poetin zei dat de BRICS-groep van landen op koers lag om tegemoet te komen aan de aspiraties van het grootste deel van de wereldbevolking, zo blijkt uit opgenomen opmerkingen op een top van de BRICS-landen in Zuid-Afrika dinsdag.

“Wij werken samen volgens de principes van gelijkheid, ondersteuning van partnerschappen en respect voor elkaars belangen, en dit is de essentie van de toekomstgerichte strategische koers van onze vereniging, een koers die tegemoet komt aan de aspiraties van het grootste deel van de wereldgemeenschap, de zogenaamde mondiale meerderheid”, aldus Poetin.

De BRICS-leden – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – vertegenwoordigen meer dan 40% van de wereldbevolking en de top zal naar verwachting de toevoeging van nieuwe leden bespreken, maar hij ging in zijn opmerkingen niet in op die vraag.

Poetin kon de top niet persoonlijk bijwonen vanwege een arrestatiebevel dat in maart tegen hem was uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC), waarin hij werd beschuldigd van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Rusland verwierp de beschuldiging als schandalig en zei dat de stap geen juridische betekenis had omdat het land geen lid is van het ICC. Zuid-Afrika is echter lid, wat betekent dat het land verplicht zou zijn geweest hem te arresteren als hij daarheen was gereisd.

Poetin zei dat de top in detail de kwestie zou bespreken van het omschakelen van de handel tussen de lidstaten van de Amerikaanse dollar naar nationale valuta, een proces waarin de New Development Bank van de BRICS een grote rol zou spelen.

‘Het objectieve, onomkeerbare proces van de-dollarisering van onze economische banden wint aan kracht’, zei hij.

HANDELSROUTES

De BRICS-landen zijn een steeds belangrijker forum voor Rusland in een tijd waarin de Russische economie worstelt met westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne en nieuwe diplomatieke en handelsbetrekkingen wil opbouwen met Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Poetin zei dat Rusland in het bijzonder twee vlaggenschipprojecten wil ontwikkelen: een noordelijke zeeroute met nieuwe havens, brandstofterminals en een uitgebreide ijsbrekervloot, en een noord-zuidcorridor die Russische havens verbindt met zeeterminals in de Golf en de Indische Oceaan.

Hij zei dat Rusland een betrouwbare voedselleverancier voor Afrika zou blijven en legde de laatste hand aan de gesprekken over het verstrekken van gratis graan aan een groep Afrikaanse landen, zoals hij vorige maand op een top in Sint-Petersburg beloofde.

De belofte kwam nadat Rusland zich had teruggetrokken uit een deal die Oekraïne in staat had gesteld graan uit zijn havens aan de Zwarte Zee te exporteren, en nadat het herhaaldelijk Oekraïense havens en graanopslagplaatsen had gebombardeerd, waardoor Kiev en het Westen het land ervan beschuldigden voedsel als oorlogswapen te gebruiken. .

(Rapportage door Reuters, geschreven door Mark Trevelyan; redactie door Bernadette Baum)

Leave A Reply