De complete geschiedenis van John Kramer uit ‘Saw’

0

Zowel horrorjunkies als bioscoopbezoekers zouden de naam John Kramer maar al te bekend moeten zijn. Het grote publiek kent hem echter beter als Jigsaw of de Jigsaw Killer. Voor in totaal acht speelfilms (afgezien van de zachte reboot Spiral: From the Book of Saw) heeft Kramer meer dan 80 gedegenereerde en gezagsdragers in koelen bloede gekweld, vernederd en vermoord. Na zijn introductie in James Wan’s Saw (2004) groeide John Kramer van Tobin Bell uit tot een van de meest iconische en ingewikkelde horrorantagonisten aller tijden, maar zijn motieven zijn niet altijd glashelder. Hoewel Kramer de haat tegen moordenaars heeft uitgesproken, zijn de kijkers de afgelopen achttien jaar verbijsterd geweest omdat Jigsaw niets anders blijft doen dan moorden – zelfs indirect – ‘om een ​​lesje te leren’. Een pistool tegen iemands hoofd houden en hem of haar dwingen de trekker over te halen, is immers nog steeds moord, hoe je het ook bekijkt.

Wat met Spiraal debuteert in 2021 (zij het met negatieve recensies) en Zag X – het tiende deel van de franchise – dat momenteel in de bioscoop te zien is, lijkt er geen beter moment te zijn om Kramers complexe geschiedenis in herinnering te brengen dan nu. Zelfs diehard Zaag fans zijn zich er terdege van bewust dat de flashbacks-in-flashbacks en cryptische interacties de plot – hoewel fascinerend – extreem moeilijk te volgen hebben gemaakt. Er lijken meerdere motieven naar voren te komen die de moordpartij van John Kramer aandrijven, of hij het nu zo noemt of niet, maar de boodschap kan gemakkelijk verloren gaan in de vertaling, door alle met elkaar verweven verhalen. Laten we dus de biografie van Kramer eens nader bekijken, beginnend bij het begin.

John Kramer begon als veelbelovend civiel ingenieur

Tobin Bell als John Kramer uit Saw
Afbeelding via Lionsgate

Een van de meest opvallende locaties in de hele Saw-franchise is de Gideon Meatpacking Plant, die veel voorkomt in de serie Zag III. Toen John Kramer als burgerlijk ingenieur werkte, richtte hij samen met zijn advocaat-vriend Art Blank een organisatie op die zich toelegde op het verstrekken van goedkope woningen aan inwoners met lage inkomens. Kramer en Blank kochten verlaten onroerend goed en verbouwden het tot betaalbare woningen. De Gideon Meatpacking Plant was een van de vele locaties die eigendom waren van Kramer, maar hij was nooit van plan het pand te gebruiken om zijn bedrijf voort te stuwen. In plaats daarvan zou hij het ooit bestaande slachthuis nieuw leven inblazen en het terugbrengen naar zijn beoogde doel.

Enige tijd daarna ontmoette Kramer en trouwde met Jill Tuck, die in een verslavingskliniek werkte onder het motto: “Koester je leven.” Ironisch genoeg zou Kramer dat motto onder andere omstandigheden blijven claimen. In bepaalde contexten had John de wil om te leven altijd beschouwd als het meest vitale element van de menselijke natuur. Toen hij William Easton ontmoette op een evenement georganiseerd door de kliniek van Jill, hoorde hij dat Easton een zakelijk beleid had bedacht om te beslissen welke klanten een verzekering zouden krijgen van het bedrijf dat hij vertegenwoordigde: Umbrella Health. Vanuit het perspectief van John negeerde de wiskundige vergelijking die Easton presenteerde volledig de wil van een cliënt om te leven, een morele keuze waar hij het fel mee oneens was.

John en Jill waren zwanger totdat er een familietragedie plaatsvond

John Kramer en Jill Tuck van Saw IV
Afbeelding via Lionsgate

In 1994 werd Jill Tuck zwanger. John, geïnspireerd door de Gideon Meatpacking Plant, besloot dat de zoon van hem en Jill de naam Gideon zou aannemen. Terwijl John en Jill wachtten op de komst van Gideon, schonk John Jill een kinderbed en een buiksprekerpop, Bobby the Puppet, die fungeerde als prototype voor Billy the Puppet, die John later als mascotte gebruikt voor de moorden van Jigsaw. Ondanks dat het geluk voor John en Jill opbloeide, begon de eerste zich zorgen te maken over de veiligheid van de laatste terwijl ze zonder zwangerschapsverlof bleef werken.

Op een keer werd John gedwongen tussenbeide te komen toen er een vechtpartij ontstond tussen Cecil Adams en Gus Colyard, die beiden het slachtoffer van John zouden worden. Cecil had geklaagd over de lange wachttijden, waardoor Gus gewelddadig werd en ruzie ontstond. Toen John hem onderbrak, vond hij des te meer reden om zich zorgen te maken over de veiligheid van Jill, wat terecht bleek te zijn.

Tijdens een noodlottige nacht in de herfst van 1994 had John buiten de kliniek geparkeerd om op Jill te wachten toen hij werd benaderd door Addison Corday, een plaatselijke prostituee en een ander Jigsaw-slachtoffer in Zag II. Nadat haar diensten waren aangeboden, weigerde John en droeg haar op naar huis te gaan, waarbij hij opmerkte over haar schoonheid en dat dit soort werk niet bij haar paste. Kort daarna zag John Cecil haastig de kliniek uit rennen. Toen John naar binnen ging, vond hij Jill gehurkt van de pijn en hevig bloedend. Het blijkt dat Cecil uit woede per ongeluk een deurknop tegen Jills maag had geslagen, wat tot een miskraam leidde.

Na de dood van Gideon werd John een depressieve kluizenaar en trok zich terug van Jill en Art, die hem regelmatig controleerden. Uiteindelijk scheidde John van Jill.

John krijgt de diagnose terminale kanker en probeert een einde aan zijn leven te maken

Tobin Bell als John Kramer in Saw III
Afbeelding via Lionsgate

Er moet worden vermeld dat John tot die tijd aan een verslechterende fysieke toestand had geleden, die pas werd genoemd nadat hij van Jill was gescheiden. Toen de gezondheid van John verslechterde, ging hij naar het Angel of Mercy Hospital, waar Dr. Lawrence Gordon de diagnose stelde dat hij darmkanker en een frontale kwabtumor had. Echter, Dr. Logan Nelson verwisselde ergens tijdens een van John’s eerdere bezoeken de röntgenfoto’s van John met die van een andere patiënt, waardoor zijn kanker zich buiten de denkbare zorg had ontwikkeld en ongeneeslijk was geworden.

Grondig ontevreden over zijn diagnose (zoals iedereen zou zijn) en de zorgeloze fout van Nelson, belandde John in een nog diepere depressie, waarbij hij zelfs probeerde zelfmoord te plegen. Hij reed met zijn auto van een klif, in de verwachting dat hij zou sterven. Tot zijn verbazing overleefde hij het, waardoor hij een hernieuwde waardering voor het leven kreeg en zijn wil om te leven herontdekte. Door de crash te overleven had John geleerd het leven alleen te koesteren als de dood op handen was. Vanaf dat moment koos John ervoor om de wil van anderen om te leven op de proef te stellen, in de hoop dat dit hen zou leren niet alleen hun eigen leven te waarderen, maar ook dat van de mensen om hen heen.

John voert zijn eerste test uit en wordt Jigsaw

Cecil Adams in de "Mes stoel" val van Saw
Afbeelding via Lionsgate

Vanwege de woordenwisseling die leidde tot Jills miskraam en onbedoeld hun scheiding, kiest John Cecil Adams als zijn eerste proefpersoon. Nadat hij Cecil een tijdje heeft geobserveerd, ontdekt John dat zijn ervaring met Jill hem niet heeft veranderd, noch zijn roekeloze gedrag heeft afgeremd. Op dat moment besluit John Cecil een harde levensles te leren; hij drugs Cecil bewusteloos met een doek gedrenkt in chloroform en transporteert zijn levenloze lichaam naar zijn werkplaats. Toen hij binnen was, bond John Cecil vast aan een stoel met messen door zijn polsen. Na een kort gesprek waarin Cecil om zijn leven smeekt en John het doel van zijn test herhaalt, bevestigt John een apparaat bestaande uit acht horizontale messen aan Cecils stoel en plaatst ze recht voor zijn gezicht.

Daarbij legt John in een onheilspellende monoloog uit dat hij Cecil de dood van Gideon heeft vergeven, maar dat de test bedoeld was om hem te veranderen. Hij laat Cecil weten dat hij, om zichzelf uit zijn beperkingen te bevrijden, zijn gezicht door de verraderlijke messen moet duwen. Als hij dat niet doet, zal hij doodbloeden. Cecil begint door de messen te duwen, maar aangezien dit de eerste uitvinding van John is, werkt het onvermijdelijk averechts. De stoel breekt plotseling weg onder Cecil, waardoor hij zich vrij kan bewegen. Hij gaat John aanvallen, die moeiteloos de dwaze aanval ontwijkt met een nonchalante zijstap, waardoor Cecil gedwongen wordt in een kooi van prikkeldraad te vallen en vervolgens toch dood te bloeden. John snijdt een puzzelstukje uit Cecils huid om zijn gebrek aan overlevingsinstinct te symboliseren. En dan wordt Jigsaw geboren.

John wordt in Mexico opgelicht door doktoren en zweert wraak te nemen

Afbeelding via Lionsgate

Hoewel John Kramer / Jigsaw een overvloed aan burgers martelde om hen de definitieve keuze tussen leven of dood te laten begrijpen, zijn gebeurtenissen die in Mexico plaatsvonden door toedoen van een medisch team een ​​van de drijvende krachten achter Johns werk. . De verbijsterende gebeurtenissen worden volledig uitgebeeld in Saw X, waar John naar Mexico reist nadat hij heeft gehoord over een bepaald medisch programma dat mensen met terminale kanker behandelt. Na de gebeurtenissen in Mexico roept John de hulp in van zijn assistent Amanda (en een zekere detective, knipoog, knipoog) om de nepdokter en het medische team te pakken te krijgen die een ingetogen oplichtingsoperatie uitvoerden en $ 250.000 van hem afpakten.

De acties die zich ontvouwen in Saw X dienen als een vervolg op James Wan’s Saw (2004) en een prequel op Saw II (2005), de laatste waarin John en Amanda zich blijven bezighouden met het opzetten van vallen en het uitlokken van nietsvermoedende slachtoffers met de slopende keuze. van leven of dood. Ontevredenheid over zijn verwoestende ziekte en het feit dat hij in Mexico wordt misleid, duwt John uiteindelijk over het diepe en zorgt ervoor dat hij verder in zijn verwrongen werk duikt.

Jigsaw’s toekomst en uiteindelijke dood

Billy de pop uit Saw
Afbeelding via Lionsgate

In de toekomst, nadat hij een honger naar bloed en ‘rechtvaardigheid’ had ontwikkeld, zou John Kramer nog een aantal ontaarde mensen ontvoeren en kwellen die hij ondankbaar, egoïstisch en achterbaks achtte, terwijl hij elke test overleefbaar maakte op voorwaarde dat de proefpersoon de test aftapte. in hun wil om te leven – als ze die hebben. Onder de proefpersonen ontmoet Kramer Amanda Young, een herstellende drugsverslaafde; Dr. Lawrence Gordon, oncoloog van Kramer; Adam Stanheight, een slordige freelancefotograaf; Rechercheur Mark Hoffman van de Metropolitan Police en nog veel meer. Young, Gordon en Hoffman zouden de leerlingen van John worden.

Het zou veel te veel zijn om in al deze gevallen te behandelen Zaag films, maar John, de rest is redelijk eenvoudig. John gaat door met het voorbereiden van ‘spelletjes’ en het testen van proefpersonen – van wie sommigen bereidwillig meedoen aan zijn zoektocht naar gerechtigheid – totdat zijn toestand verslechtert naar een vegetatieve toestand in Zag III. Amanda Young, destijds de enige bekende overlevende van Jigsaw, ontvoert chirurg Lynn Denlon – de vrouw van Jeff – en beveelt haar John’s hersenen te opereren om zijn tumor te verwijderen, anders zal een jachtgeweerhalsband haar hoofd aan stukken schieten. Uiteindelijk voltooit Jeff zijn proces en confronteert hij John, die hij vermoordt door zijn keel door te snijden. Zonder dat hij het wist, waren de levens van Lynn en John met elkaar verbonden, wat betekent dat als er iets met John zou gebeuren, Lynns halsband zou ontploffen. Terwijl dat het einde lijkt te zijn van John Kramer, en dat is het ook, de toekomst Zaag films tonen John in flashbacks die suggereren dat Jigsaw veel langer heeft geopereerd dan we aanvankelijk dachten.

Via Young, Gordon en Hoffman bleef Johns nalatenschap voortduren en zelfs lang na zijn dood slaagde hij er nog jarenlang in slachtoffers te terroriseren.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply