De Russische Luna-25 crash liet een 10 meter brede krater achter op het maanoppervlak: NASA deelt beelden

0

De mislukte poging van Rusland om met zijn ruimtevaartuig Luna-25 op de zuidpool van de maan te landen, heeft volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een 10 meter brede krater op het maanoppervlak achtergelaten. Luna-25 stortte neer op het oppervlak van de maan nadat hij in een onbedoelde baan was terechtgekomen en uit de hand liep. NASA deed deze onthullingen via zijn ruimtevaartuig Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), dat beelden deelde van een nieuwe krater op het oppervlak van de maan.

LRO’s meest recente ‘voor’-opname van het gebied werd gemaakt in juni 2022, dus de krater ontstond enige tijd na die datum. Omdat deze nieuwe krater dicht bij het geschatte inslagpunt van Luna 25 ligt, concludeert het LRO-team dat deze waarschijnlijk afkomstig is van die missie en niet van een natuurlijk botslichaam.

GIF-afbeelding van de nieuwe krater gedeeld door NASA

Bekijk volledige afbeelding

GIF-afbeelding van de nieuwe krater gedeeld door NASA (NASA)

NASA liet weten dat de nieuwe krater een diameter van ongeveer 10 meter heeft en zich bevindt op 57.865 graden zuiderbreedte en 61.360 graden oosterlengte op een hoogte van ongeveer minus 360 meter. “Aangezien deze nieuwe krater dicht bij het geschatte inslagpunt van Luna-25 ligt, concludeert het LRO-team dat het waarschijnlijk afkomstig is van die missie, en niet van een natuurlijke impactor”, aldus het ruimteagentschap volgens Reuters.

Wat veroorzaakte de crash van Luna-25?

Luna-25 was Ruslands eerste maanmissie na 47 jaar en de mislukking ervan wijst op de post-Sovjet-achteruitgang van zijn machtige ruimteprogramma. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft een speciale interdepartementale commissie gevormd om de crash van Luna-25 te onderzoeken en de redenen achter het mislukken van de maanmissie te achterhalen.

Het hoofd van Roscomos sprak over de redenen achter de crash en legde uit dat de motoren van het ruimtevaartuig waren geactiveerd om Luna-25 in de baan vóór de landing te plaatsen. Deze motoren werden niet zoals gepland uitgeschakeld, wat leidde tot een ongecontroleerde afdaling van de lander op het maanoppervlak.

“De negatieve ervaring van het bijna vijftig jaar lang onderbreken van het maanprogramma is de belangrijkste reden voor de mislukkingen”, zei Yury Borisov, de directeur-generaal van Roscosmos.

Bekijk al het zakelijke nieuws, marktnieuws, laatste nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te krijgen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 1 september 2023, 16:40 IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply