Crypto-activa verhogen het risico in ontwikkelingseconomieën, zegt studie – 22-08-2023

0

NEW YORK, 22 augustus (Reuters) – Crypto-activa, gepromoot als de toekomst van de financiële wereld, zijn niet alleen er niet in geslaagd hun belofte waar te maken, maar dragen zelf ook bij aan de financiële risico’s in ontwikkelingseconomieën, volgens een artikel van de Bank for International Settlements.

“Cryptoactiva hebben de illusoire aantrekkingskracht om een ​​eenvoudige en snelle oplossing te zijn voor financiële uitdagingen”, vooral in opkomende markten, maar “hebben tot nu toe de financiële risico’s in minder ontwikkelde economieën niet verminderd maar eerder vergroot”, blijkt uit het BIS-rapport.

Het rapport onderzoekt wat er zou gebeuren als crypto- en traditionele financiële markten in de toekomst meer geïntegreerd raken, met de nadruk op mogelijke risico’s voor de financiële stabiliteit, aangezien crypto-activa “net als alle andere activa moeten worden beoordeeld vanuit een risico- en regelgevingsperspectief.”

De risico’s zijn talrijk, waarbij de kwetsbaarheden voor cryptovaluta voortkomen uit de aard, structuur, samenstelling en functie van die markten.

Als mogelijke weg vooruit, zo stelt het artikel, kunnen nationale autoriteiten samenwerken om de gegevens te definiëren die zij nodig hebben om de markt effectief te monitoren, “met de nadruk op de identificatie van kritische verbindingspunten met financiële instellingen en kernmarktinfrastructuren.”

Dit gaat echter gepaard met openbaarmakingselementen die ingaan tegen de anonimiteit die sommige mensen en entiteiten in de eerste plaats naar crypto-activa drijft.

De richtlijnen van het rapport voor het reguleren van en toezicht houden op de markten voor cryptovaluta omvatten verboden, inperking en regulering.

“Gezien het offshore en pseudo-anonieme karakter van de crypto-activamarkten, zou een regelrecht verbod niet afdwingbaar kunnen zijn”, aldus de BIS-paper.

“Integendeel, beleidsmakers zouden deze markten volledig uit het oog verliezen, waardoor deze markten nog minder transparant en voorspelbaar worden. Bovendien zouden alle potentiële innovatiewinsten uit de crypto-activamarkten verloren gaan.”

Het onder controle houden van de stromen tussen traditionele financiële systemen en activa op de cryptomarkt, of het inperken ervan, stuit op soortgelijke hindernissen als een verbod, omdat “het controleren van fondsen in de praktijk misschien niet haalbaar is.”

Regulering, zo betoogt het artikel, kent verschillende motivaties in verschillende rechtsgebieden en voegt daar het probleem van lacunes in de gegevens aan toe, waarbij openbaarmaking opnieuw een grote rol speelt.

Eerder dit jaar zei het hoofd van de financiële diensten van de Europese Unie dat de rest van de wereld de EU-regels voor crypto-assets moet kopiëren om een ​​mondiale aanpak te creëren die consumenten en financiële stabiliteit beschermt.

Volgens een BIS-enquête die vorige maand werd gepubliceerd en eind vorig jaar werd uitgevoerd, wordt verwacht dat ongeveer twintig centrale banken in de opkomende en geavanceerde economieën tegen het einde van het decennium digitale valuta in omloop zullen hebben.

(Rapportage door Rodrigo Campos, redactie door Nick Zieminski)

Leave A Reply