Aditya L1: ISRO’s zonnemissie gepland voor een reis van vier maanden naar Lagrange Point

0

ISRO’s eerste zonnemissie, Aditya L1, staat gepland voor lancering op vrijdag vanuit Sriharikota in Andhra Pradesh. Het ruimtevaartuig zal naar verwachting om 11.50 uur worden gelanceerd, na de opmerkelijke prestatie van Chandrayaan-3’s recente landing op de zuidpool van de maan vorige week.

Het doel van ISRO met de Aditya L1-missie is om het ruimtevaartuig in een “halo-baan” rond Lagrange-punt 1 (L1) in het Zon-Aarde-systeem te plaatsen, op ongeveer 1,5 miljoen km afstand van de aarde.

“Tijdens de missie zal ISRO de impact van zonne-activiteiten op het ruimteweer in realtime bestuderen. De andere belangrijke doelstellingen van de missie omvatten ook het begrijpen van “coronale opwarming, coronale massa-uitstoot, pre-flare- en flare-activiteiten en hun kenmerken, dynamiek van ruimteweer, voortplanting van deeltjes en velden, enz.”, legde het ruimteagentschap uit.

“De reis naar de aangewezen missielocatie is maar liefst 1,5 miljoen km verwijderd van de aarde en zal ongeveer vier maanden in beslag nemen”, aldus ISRO.

Lees ook: Het Aditya L1-ruimtevaartuig rolde uit naar het tweede lanceerplatform, dat op 2 september zal worden gelanceerd

De vier maanden durende reis van Aditya L1

De ISRO legde op haar website uit dat het ruimtevaartuig in eerste instantie in een lage baan om de aarde zal worden geplaatst.

“Vervolgens zal de baan elliptischer worden gemaakt en later zal het ruimtevaartuig naar het Lagrangepunt L1 worden gelanceerd door gebruik te maken van voortstuwing aan boord”, aldus het rapport. Terwijl hij richting L1 reist, zal Aditya L1 de zwaartekrachtsfeer van de aarde verlaten. Als daaruit de “cruisefase” voortkomt, zal het ruimtevaartuig in een grote halo-baan rond L1 worden geïnjecteerd. “De totale reistijd van de lancering naar L1 zou voor Aditya-L1 ongeveer vier maanden duren”, aldus de ISRO.

Lagrange-punten

Lagrangepunten vertegenwoordigen specifieke locaties in de ruimte waar de zwaartekracht van twee hemellichamen, zoals de zon en de aarde, gebieden met zwaartekrachtevenwicht genereren. Binnen deze punten kan een ruimtevaartuig een stabiele positie behouden zonder dat er voortdurend brandstofverbruik nodig is.

Lees ook: We zijn vertrokken: tijd voor India’s plek in de zon

In systemen zoals de Aarde-Zon-configuratie bestaan ​​er vijf Lagrangepunten, aangeduid als L1 tot en met L5. Hiervan bieden L1 en L2, die zich het dichtst bij de aarde bevinden, gunstige posities voor het uitvoeren van observationeel onderzoek.

Wat zijn de doelstellingen van de Aditya L1-missie?

De belangrijkste doelstellingen van ISRO’s eerste zonnemissie zijn onder meer: ​​het bestuderen van de dynamiek van de bovenste atmosfeer van de zon (chromosfeer en corona); het bestuderen van chromosferische en coronale verwarming, fysica van het gedeeltelijk geïoniseerde plasma, initiatie van de coronale massa-ejecties en uitbarstingen; het observeren van de in-situ deeltjes- en plasmaomgeving, wat gegevens oplevert voor de studie van de deeltjesdynamica van de zon; en fysica van zonnecorona en zijn verwarmingsmechanisme.

Lees ook: ISRO maakt lanceringsdetails bekend van Aditya L1, India’s missie om de zon te bestuderen. Controleer de datum en tijd hier

Bovendien heeft de missie ook tot doel de diagnostiek van het plasma van de coronale en coronale lussen te bestuderen: temperatuur, snelheid en dichtheid; ontwikkeling, dynamiek en oorsprong van CME’s; de opeenvolging van processen identificeren die plaatsvinden in meerdere lagen (chromosfeer, basis en uitgebreide corona) die uiteindelijk leiden tot uitbarstingen van de zon; magnetische veldtopologie en magnetische veldmetingen in de zonnecorona; en drivers voor ruimteweer (oorsprong, samenstelling en dynamiek van zonnewind).

Bekijk al het zakelijke nieuws, marktnieuws, laatste nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te krijgen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 30 augustus 2023, 09:04 IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply