De Pakistaanse rechtbank schort de veroordeling en veroordeling van voormalig premier Imran Khan op

0

Een Pakistaans hof van beroep heeft dinsdag de veroordeling wegens corruptie en de gevangenisstraf van drie jaar van Imran Khan opgeschort. Dit is een juridische overwinning voor de enorm populaire, omstreden voormalige premier, aldus zijn advocaten en gerechtsfunctionarissen.

Hoewel hij te zijner tijd een nieuw proces zal ondergaan, zal de uitspraak de 70-jarige Khan in staat stellen om deel te nemen aan de komende parlementsverkiezingen. Khan heeft de beschuldigingen ontkend en benadrukt dat hij geen enkele regel heeft overtreden.

Het Hooggerechtshof van Islamabad heeft ook borgtocht verleend aan Khan, maar het was niet meteen duidelijk of hij zal worden vrijgelaten, aangezien hij te maken krijgt met een groot aantal andere aanklachten die zijn ingediend sinds zijn afzetting door een motie van wantrouwen in het parlement in april 2022.

GEVANGEN VOORMALIGE PAKISTAANSE PREMIER IMRAN KHAN PLANNEN OM GRAFT CASE UIT TE DAGEN

Khan-advocaat Shoaib Shaheen zei dat het Hooggerechtshof van Islamabad een kort mondeling bevel heeft uitgevaardigd en dat er later een schriftelijke uitspraak zal worden gedaan. Khan werd eerder deze maand veroordeeld door een rechtbank die hem schuldig bevond aan het verbergen van bezittingen nadat hij staatsgeschenken had verkocht die hij tijdens zijn ambtsperiode had ontvangen.

“Imran Khan heeft opnieuw het recht om zijn Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij te leiden na het gerechtelijk bevel van vandaag”, vertelde Babar Awan, een andere senior advocaat van Khan, aan verslaggevers na de aankondiging van het besluit.

Eerder deze maand had de Pakistaanse verkiezingscommissie Khan gediskwalificeerd voor een periode van vijf jaar. Volgens de Pakistaanse wetten komt geen enkele veroordeelde in aanmerking om een ​​partij te leiden, deel te nemen aan verkiezingen of een openbaar ambt te bekleden.

man houdt overwinningsteken voor fotograaf

Een aanhanger van de in Pakistan gevangengenomen voormalige premier Imran Khan laat een overwinningsbord zien na een rechterlijke uitspraak in Islamabad, Pakistan, op 29 augustus 2023. (AP-foto/Anjum Naveed)

Khan’s woordvoerder, Zulfiqar Bukhari, verwelkomde in een verklaring het gerechtelijk bevel en hoopte dat de voormalige premier zou worden vrijgelaten uit de Attock-gevangenis in de oostelijke provincie Punjab, waar hij sinds zijn arrestatie eerder deze maand werd vastgehouden.

Hij zei dat de juridische strijd om de vrijspraak van Khan zou voortduren. Bukhari zei dat hij bidt dat er nu “geen ongeluk meer gebeurt en dat Imran Khan niet opnieuw wordt gearresteerd” terwijl hij de gevangenis verlaat of op weg is naar zijn huis in de oostelijke stad Lahore, de hoofdstad van Punjab.

EX-PAKISTANSE PM IMRAN KHAN BESCHULDIGT VOORMALIG MILITAIRE CHEF NA EERST TE SUGGESTEREN DAT ONS ZIJN ONDERGANG VERHAALD HEEFT

Sinds zijn verdrijving heeft Khan gezegd dat zijn verwijdering een samenzwering was van de Verenigde Staten, zijn opvolger Shehbaz Sharif en het Pakistaanse leger – beschuldigingen die ze allemaal ontkennen. Sharif trad deze maand af nadat de zittingsperiode van het parlement was afgelopen.

Sharif wendde zich tot X, het platform dat voorheen bekend stond als Twitter, om de uitspraak van de rechtbank te bekritiseren en zei dat iedereen dit verwachtte. Hij zei dat als “dieven en staatsterroristen worden gefaciliteerd, waar (zal) de gewone man dan gerechtigheid in het land vandaan halen?”

Ondertussen wordt Pakistan geconfronteerd met toenemende economische en politieke onrust.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

De inflatie bedroeg 13,4% toen Sharif in april 2022 aan de macht kwam, maar het land noteerde in april 2023 een recordmaandelijks inflatiecijfer van 37%, wat erop wijst dat Sharif er niet in was geslaagd de economie nieuw leven in te blazen. Momenteel worden veel Pakistanen geconfronteerd met prijsstijgingen. Ze kregen deze maand ook hoge energierekeningen, wat een golf van woede veroorzaakte onder mensen die zeggen dat de rekeningen hun hele salaris hebben opgeslokt.

De aanstaande stemming werd bemoeilijkt door een aankondiging van het orgaan voor verkiezingstoezicht dat de verkiezingen met minstens drie tot vier maanden moeten worden uitgesteld, omdat er meer tijd nodig is om de kiesdistricten te herschikken om de onlangs gehouden volkstelling weer te geven.

Volgens de grondwet moet er in oktober of november gestemd worden. Tot die tijd heeft interim-premier Anwaar-ul-Haq Kakar de dagelijkse leiding. Kakar heeft gezegd dat hij ervoor zal zorgen dat de stemming op een vrije, eerlijke en transparante manier zal plaatsvinden.

Read original article here

Leave A Reply