De Houthi-autoriteiten van Jemen verbieden Zweedse invoer wegens koranverbranding – 08 juli 2023 om 15:27 uur

0

CAIRO (Reuters) – De Houthi-beweging in Jemen, die het noorden van het land controleert, heeft Zweedse invoer verboden uit protest tegen de verbranding van de Koran in Stockholm, zei de door Houthi gerunde Al Masirah TV.

“Jemen is het eerste islamitische land dat de invoer van Zweedse goederen verbiedt na schendingen en ontheiliging van het heiligste van moslims”, citeerde Al Masirah de minister van Handel van Houthi.

De minister beschreef de Zweedse import als “beperkt”, maar zei dat het besluit een symbolische waarde heeft en dat het verbod het minste was dat de Houthi’s konden doen. Hij riep ook zijn mede-islamitische landen op om zijn voorbeeld te volgen.

Een man verscheurde en verbrandde eind vorige maand een koran buiten de centrale moskee van Stockholm, op de eerste dag van de islamitische feestdag Eid al-Adha.

De actie leidde tot verontwaardiging in islamitische landen, waarvan verschillende Zweedse gezanten opriepen om hun veroordeling te uiten.

Zweden heeft gezegd dat het de demonstratie niet kon verbieden vanwege de vrijheid van meningsuiting. Minister van Justitie Gunnar Strommer zei vorige week dat de Zweedse regering aan het onderzoeken was of ze het in brand steken van de Koran of andere heilige boeken illegaal kon maken, aangezien koranverbrandingen de veiligheid van Zweden hadden geschaad.

De Houthi’s, die eind 2014 de door Saoedi-Arabië gesteunde regering uit Sanaa verdreven, zijn de facto autoriteiten in Noord-Jemen.

De internationaal erkende regering wordt vertegenwoordigd door de Political Leadership Council (PLC), die vorig jaar onder Saoedische auspiciën werd opgericht.

(Rapportage door Hatem Maher en Muhammad Al Gebaly Bewerking door Peter Graff)

Leave A Reply