De Centraal-Afrikaanse Republiek zegt dat de beweging van Wagner-troepen rotatie is, geen vertrek

0

BANGUI (Reuters) – Het vertrek van honderden Russische Wagner-troepen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek maakt deel uit van een rotatie van troepen, eerder een terugtrekking, zei een woordvoerder van het presidentschap van de CAR zaterdag.

De kortstondige muiterij onder leiding van Wagner-huursoldaat-oprichter Yevgeny Prigozhin in Rusland in juni heeft vragen doen rijzen over de vooruitzichten voor het uitgestrekte netwerk van militaire en commerciële operaties van zijn groep in de CAR en andere delen van Afrika, het Midden-Oosten en elders.

Berichten over het recente vertrek van grote aantallen Wagner-personeelsleden uit de CAR per vliegtuig hebben de afgelopen dagen geleid tot speculaties dat de groep zich terugtrekt uit het land, waar ze de regering hebben geholpen om verschillende rebellenopstanden te onderdrukken sinds 2018.

Maar de presidentiële woordvoerder van de CAR, Albert Yaloke Mokpem, zei: “Het is geen definitief vertrek, maar een rotatie.”

“Sommigen zijn vertrokken en anderen zullen komen”, zei hij op een persconferentie in de hoofdstad Bangui.

Enkele honderden Wagner-troepen hebben onlangs het land verlaten, vertelde een militaire bron aan Reuters, sprekend op voorwaarde van anonimiteit en zonder verdere details te geven.

Het is niet bekend hoeveel er nog over zijn. Er zouden zo’n 1.900 Russische huurlingen, onder wie van Wagner, daar actief zijn.

Elke herstructurering van Wagner-activiteiten in CAR kan aanzienlijke commerciële gevolgen hebben.

Analisten hebben gezegd dat Wagner houtkaprechten en controle over een goudmijn in CAR heeft gekregen. In juni legden de Verenigde Staten sancties op aan een CAR-bedrijf als een van de vele, waaronder een uit de VAE, waarvan het zei dat het betrokken was bij de financiering van Wagner door middel van illegale goudhandel.

(Schrijven door Alessandra Prentice; Bewerken door Daniel Wallis)

Door Judicael Yongo

Leave A Reply