De nazi’s namen alles van haar af. Ze vergaf ze nog steeds

0

NIEUWU kunt nu naar Fox News-artikelen luisteren!

Tachtig jaar geleden veranderden een paar vrouwen van middelbare leeftijd en een oudere man de loop van de geschiedenis. De Ten Booms, een bescheiden familie van horlogemakers buiten Amsterdam, hebben moedig meer dan 800 Joodse vluchtelingen gered tijdens de nazi-bezetting van Nederland.

De impact op de levens die ze hebben gered is exponentieel en niet te berekenen, maar de familie Ten Boom betaalde de gevolgen. Toen ze door de autoriteiten werden ontdekt, werd het grootste deel van het gezin naar verschillende gevangenissen gestuurd.

Corrie en haar zus Betsie gingen naar het concentratiekamp Ravensbruck in Oost-Duitsland, en toen iedereen zich aan het einde van de oorlog had gevestigd, ontdekte Corrie – alleenstaand, van middelbare leeftijd, door verdriet overmand en getraumatiseerd – dat ze bijna iedereen in haar omgeving had verloren.

‘GEWELDIG’ MASSA-DOOPEVENEMENT: ‘NOOIT TE LAAT’ OM IN GOD TE GELOVEN, ZEGT PASTOR GREG LAURIE

Maar het is wat ze deed met dat monumentale verlies waardoor haar verhaal vandaag nog steeds resoneert. Ze raapte niet zomaar de brokken van haar vorige leven op en ging verder.

Van "de schuilplaats," een gefilmd toneelstuk over Corrie Ten Boom.

Uit ‘The Hiding Place’, een gefilmd toneelstuk over Corrie Ten Boom.

Wat ze had meegemaakt, had haar roeping in het leven fundamenteel veranderd, en ze bracht de rest van haar jaren door met het bouwen van een rehabilitatiecentrum voor vrouwen uit concentratiekampen, en daarna reisde ze de hele wereld rond, overal waar ze zich geroepen voelde om te spreken, te prediken, te getuigen van wat ze zowel in de duisternis als in de nasleep ervan had meegemaakt.

Ze koos ervoor om nazi’s te vergeven. Ze koos ervoor om van de mensen voor haar te houden. Ze koos ervoor om van de oorlogsruïne een tuin te maken. En ze bracht de laatste 30 jaar van haar leven door met getuigen van het licht dat de wereld niet kan doven, zelfs niet in een nazi-vernietigingskamp.

Op een heel reële manier kostte haar beslissing om tijdens de oorlog van haar buren te houden haar alles wat ze had en iedereen van wie ze hield. Maar 80 jaar na de heroïsche daad van gastvrijheid van de Ten Boom, kijk eens wat ze de wereld heeft gegeven.

Als je de naam van Corrie Ten Boom in een gesprek ter sprake brengt, krijg je waarschijnlijk een van de volgende twee reacties. Ofwel een blanco blik zonder herkenning, of een uitroep over hoe haar boek (uitgegeven in 1971 door Chosen Books) of haar film (uitgebracht in 1975) een levensveranderende ervaring was.

En als de persoon met wie je praat 60 jaar of ouder is, herinnert hij zich misschien zelfs een persoonlijke ontmoeting met Corrie die hem zijn hele leven is bijgebleven.

Duizenden beschouwen haar als een mentor en rolmodel. Miljoenen beschouwen haar boek als een verhaal dat hun leven heeft veranderd. En hoewel de nalatenschap van Corrie Ten Boom terecht wordt verteld in de doorlopende stambomen van de duizenden en duizenden Joodse afstammelingen van degenen die ze hielp, draagt ​​deze bredere impact op de cultuur om haar heen ook bij aan het onberekenbare karakter van het effect van de Ten Boom op de wereld.

Corrie leefde haar leven op zo’n manier dat het haar enige missie was ervoor te zorgen dat de wereld de verschrikkingen van nazi-Duitsland niet zou vergeten, en dat mensen wisten dat de Christus die ze diende haar niet voor niets door de duisternis had geleid.

KLIK HIER OM DE OPINIE NIEUWSBRIEF TE ONTVANGEN

Hoe zit het echter met die lege blikken? Nou, het verhaal is oud en tenzij het wordt verteld en opnieuw verteld en opnieuw verteld, vergeet de wereld het.

Van

Uit ‘The Hiding Place’, een gefilmd toneelstuk.

Toen ik werd gevraagd om het verhaal van Corrie voor het toneel aan te passen, accepteerde ik dat met grote schroom. Het gewicht van dit stukje geschiedenis was niet alleen dat van de Holocaust zelf, maar ook van de decennia aan levens die deze vrouw had veranderd door haar getuigenis te geven aan iedereen die maar wilde luisteren.

Vandaag, in 2023, zijn de meeste van degenen die ik ontmoet die Corrie en haar verhaal zo vereren, van een oudere demografie, en ik hoop dat dit toneelstuk en deze film kunnen helpen om een ​​nieuwe generatie bewust te maken van deze held uit het verleden.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Alleen door het verhaal herinnert de wereld zich en door de stilte vergeet ze. Dus in augustus maken we een einde aan de stilte en vertellen we het verhaal opnieuw, op een nieuwe manier, met nieuwe mensen en een nieuwe visie.

Corrie en Betsie en Casper en Willem ten Boom hebben ons een geweldig verhaal gegeven tegen een hoge prijs. We zijn het aan hen verplicht om de wereld te helpen herinneren.

Read original article here

Leave A Reply