OAS dringt er bij de Guatemalteekse autoriteiten op aan om verder te gaan met het verkiezingsproces – 08 juli 2023 om 18:44 uur

0

GUATEMALA CITY (Reuters) – De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) veroordeelde het besluit van het Guatemalteekse Constitutionele Hof (CSJ) om door te gaan met het herzien van de resultaten van de verkiezingen van 25 juni.

Volgens voorlopige resultaten heeft anti-graft-kandidaat Bernando Arevalo de prognoses omzeild om 11,8% van de stemmen te verdienen, genoeg om een ​​plek op de komende stemming veilig te stellen. Hij bleef alleen achter voormalig first lady Sandra Torres, met 15,8% van de stemmen.

De CSJ gaf afgelopen weekend opdracht tot een herziening van de stemmen nadat een coalitie van negen rechtse partijen, waaronder die van Torres, die zich kwalificeerde voor de tweede ronde, om de vergelijking en opschorting van de resultaten had verzocht wegens mogelijke “fraude”.

“De missie heeft geverifieerd dat er geen ernstige onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen en dat er geen significante wijzigingen zijn geregistreerd met betrekking tot de voorlopige resultaten van zondag 25 juni”, aldus de OAS in een verklaring.

Op donderdag kondigde het Hoogste Kiesgerechtshof aan dat de voorlopige resultaten “onveranderd blijven” en dat de definitieve resultaten voor degenen die zullen deelnemen aan de stemming van 20 augustus, Torres en Arévalo, volgende week officieel zullen worden gemaakt. Op vrijdagavond besloot de CSJ echter om de schorsing van de resultaten met nog eens 10 dagen te verlengen.

Het verkiezingsproces in het Midden-Amerikaanse land is sterk bekritiseerd door internationale en nationale organisaties vanwege deze ongekende opschorting van de officiële resultaten.

“Met de verlenging van het verkiezingsproces worden de campagnes beroofd van onherstelbare dagen, wat zowel de kandidaten treft om hun voorstellen te kunnen presenteren, als de burgers om een ​​beter geïnformeerde stem uit te brengen”, zei de OAS in haar verklaring.

(Rapportage door Sofia Menchu. Geschreven door Anna-Catherine Brigida, redactie door Franklin Paul)

Door Sofia Menchu

Leave A Reply