Doorbraak kernfusie: VK loopt voorop in nieuwe grens voor schone energie | Wetenschap | Nieuws

0

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in de voorhoede van een nieuwe “grens” op het gebied van energie terwijl het zich voorbereidt op de bouw van ‘s werelds eerste door kernfusie aangedreven centrale, beweerde een hoge functionaris.

De eerste compacte kernreactor ter wereld moet in 2040 operationeel zijn, zeggen wetenschappers van de UK Atomic Energy Authority (UKAEA).

Kernfusie, die de “heilige graal” van hernieuwbare energie wordt genoemd, heeft veel meer werk nodig om volledige effectiviteit te bereiken – maar vertegenwoordigt een van de meest waarschijnlijke manieren waarop Groot-Brittannië netto nul zou kunnen bereiken.

De sferische Tokamak voor energieproductie (Step) is opgericht door ministers om onderzoek in het gebied te bevorderen, en is door UKAEA-directeur Paul Methven beschreven als “de Apollo van kernfusie”.

Het regeringsprogramma heeft £ 222 miljoen aan financiering gekregen met als doel om tegen 2040 de eerste fusiecentrale ter wereld te ontwerpen en te bouwen.

De heer Methven vertelde de Telegraph: “We zijn momenteel bezig met het ontwerpen van de raket en het bouwen van het team, zowel in de publieke als in de private sector, dat ons equivalent van mensen op de maan zal zetten.

“Het is een ongelooflijk opwindende kans voor het VK om voorop te lopen in deze nieuwe grens.”

De eerste fase van het werk van Step is gericht op het produceren van een “conceptontwerp” voor de energiecentrale tegen 2024 met een volledig overzicht.

De Step-prototypereactor, die zal worden gebouwd in West Nurton, Nottinghamshire, zal naar verwachting een krachtcentrale van 100 MW worden en zal worden gebruikt om de technologie te onderzoeken en te ontwikkelen en een vloot van commerciële centrales in staat te stellen in de jaren na 2040 te volgen.

Het ontwerp wordt tussen 2024 en 2032 doorontwikkeld door middel van een gedetailleerd technisch ontwerp.

De regering zal tegelijkertijd een bouwvergunning aanvragen om het te bouwen.

2032 is de huidige deadline voor een volledig ontwikkeld ontwerp en goedkeuring om te bouwen.

Step wil tegen 2040 de eerste commercieel levensvatbare fusiecentrale ter wereld hebben.

Fusie levert vier miljoen keer meer energie op dan steenkool en veroorzaakt geen van de emissies of problematische verspilling van de huidige methoden voor energieopwekking.

Het is echter uiterst moeilijk om de voorwaarden te scheppen die nodig zijn om het te initiëren. Het is zelfs nog moeilijker om dit lang genoeg vol te houden om meer energie te produceren dan nodig is.

Paul Methven, die deze week op een internationale fusieconferentie aan de Universiteit van Oxford sprak, gaf toe dat de technologie “embryonaal” is en weigerde te garanderen dat het project in 2040 nog steeds live zou zijn.

Hij weigerde ook commentaar te geven op hoeveel meer geld er nodig zou zijn om het project te voltooien.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply