Yellen zegt dat China en de VS aanzienlijke meningsverschillen hebben die duidelijk en direct moeten worden gecommuniceerd – Beursnieuws

0

BEIJING, 9 juli (Reuters) – De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei dat de 10 uur durende bilaterale ontmoetingen met hoge Chinese functionarissen in de afgelopen dagen “direct, inhoudelijk en productief” waren en hielpen de vaak wankele relatie te stabiliseren.

Yellen, die zondag na een vierdaags bezoek uit Beijing vertrekt, vertelde op een persconferentie dat de Verenigde Staten en China aanzienlijke meningsverschillen hebben en dat die “duidelijk en direct” moeten worden gecommuniceerd.

“Geen enkel bezoek zal onze uitdagingen van de ene op de andere dag oplossen. Maar ik verwacht dat deze reis zal helpen bij het opbouwen van een veerkrachtig en productief communicatiekanaal met het nieuwe economische team van China”, zei Yellen in opmerkingen die waren voorbereid voor de persconferentie.

Yellen zei dat het doel van het bezoek was om de banden met het nieuwe economische team van China aan te halen en te verdiepen, het risico op misverstanden te verkleinen en de weg vrij te maken voor samenwerking op gebieden als klimaatverandering en schuldenlast.

Ze herhaalde dat Washington niet probeerde zich los te koppelen van de Chinese economie, en voegde eraan toe dat dit “rampzalig zou zijn voor beide landen en destabiliserend voor de wereld”.

Maar ze zei dat de Verenigde Staten een “open, vrije en eerlijke economie” wilden zien, niet een die landen dwingt partij te kiezen.

Ze zei dat ze de discussies gebruikte om “ernstige zorgen” te uiten over wat ze de “oneerlijke economische praktijken” van China noemde en de recente toename van dwangmaatregelen tegen Amerikaanse bedrijven.

Yellen besprak ook de Russische oorlog in Oekraïne met haar Chinese gesprekspartners, en zei dat het “essentieel” was dat Chinese bedrijven Rusland geen materiële steun voor de oorlog zouden geven of sancties zouden omzeilen. (Rapportage door Andrea Shalal; redactie door William Mallard)

Leave A Reply