Indiase raket schiet naar de maan in historische missie om maanwater te vinden | Wetenschap | Nieuws

0

Een raket op weg naar de maan is vrijdag voor het eerst van Indiase bodem afgevuurd.

De Chandrayaan-3-raket is met succes gelanceerd vanaf een ruimtehaven in Andhra Pradesh in een gebeurtenis waarbij India slechts het vierde land zou kunnen worden dat ooit een “zachte lancering” op de maan heeft bereikt.

Duizenden toeschouwers keken vol ontzag toe en barstten in applaus uit toen het ruimtevoertuig aan zijn reis begon, die, als alles soepel verloopt, 15 tot 20 dagen zou duren om de baan van de maan binnen te gaan.

De ingenieurs en wetenschappers van de Indian Space Research Organization vierden ook feest vanuit de missiecontrole in het Satish Dhawan Space Center na het volgen van de lancering van het ruimtevaartuig.

Chandrayaan-3, het woord voor “maanvaartuig” in het Sanskriet, steeg op vanaf een lanceerplatform in Sriharikota in Zuid-India met een orbiter, een lander en een rover, in een grote showcase van India’s meest gewaardeerde ruimtetechnologie.

Het zal eind augustus op het maanoppervlak landen en markeert een “nieuw hoofdstuk in India’s ruimte-odyssee”.

Premier Narendra Modi prees de Chandrayaan-3 als een “opmerkelijke missie” die “de hoop en dromen van onze natie” brengt.

Hij voegde eraan toe in een tweet: “14 juli 2023 zal altijd in gouden letters worden geëtst voor zover het de Indiase ruimtevaartsector betreft.”

Dr. Jitendra Singh, onderminister van Wetenschap en Technologie, zei dat de zeswielige lander- en rovermodule van Chandrayaan-3 is geconfigureerd met ladingen die de wetenschappelijke gemeenschap gegevens zouden verstrekken over de eigenschappen van maangrond en -rotsen, inclusief chemische en elementaire composities.

Het belangrijkste doel van de missie is een veilige en zachte landing op de maan, aldus ISRO-directeur Sreedhara Panicker Somanath.

Hij zei dat het Indiase ruimteagentschap de kunst van het reiken naar de maan heeft geperfectioneerd, “maar het is de landing waar het bureau aan werkt”.

Het komt nadat India’s eerdere poging om een ​​robotachtig ruimtevaartuig nabij de weinig verkende zuidpool van de maan te laten landen in 2019 mislukte.

Het doel van de missie van $ 140 miljoen was om permanent in de schaduw gestelde kraters te bestuderen waarvan wordt aangenomen dat ze waterafzettingen bevatten die werden bevestigd door de Chandrayaan-1-missie in India in 2008.

Maar Indiase wetenschappers hebben zich niet te veel laten afremmen door de mislukte poging.

Het land heeft zelfs plannen om volgend jaar een eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS te lanceren, in samenwerking met de Verenigde Staten als onderdeel van overeenkomsten tussen Modi en president Biden vorige maand in het Witte Huis.

Het gaat om een ​​eenmalig bezoek van een Indiase astronaut aan het internationale ruimtestation ISS.

India is ook van plan om eind 2024 een van zijn eigen astronauten vanaf eigen bodem te lanceren in een in eigen land gemaakte raket, volgens Pallava Bagla, een wetenschapsschrijver en co-auteur van boeken over India’s verkenning van de ruimte.

Hij zei dat de Chandrayaan-3-missie een “zeer cruciaal” onderdeel is van India’s ontluikende ruimtevaartprogramma.

In april heeft India 424 satellieten gelanceerd voor 34 landen, waaronder Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Kazachstan, Nederland, België en Duitsland. De ISRO heeft de afgelopen vijf jaar ongeveer 1,1 miljard roepies ($ 13,4 miljoen) verdiend met de lancering van buitenlandse satellieten, vertelde de minister in december aan het Indiase parlement.

Volg onze sociale media-accounts hier op facebook.com/ExpressUSNews en @expressusnews

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply