‘Zoetstof aspartaam ​​is mogelijk kankerverwekkend maar blijft veilig als…’: WHO

0

De zoetstof aspartaam, een van ‘s werelds meest populaire zoetstoffen die wordt gebruikt in producten van Coca-Cola light frisdrank, is een ‘mogelijk kankerverwekkende stof’, maar het blijft veilig om te worden geconsumeerd in overeengekomen hoeveelheden, verklaarden twee groepen die banden hebben met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op vrijdag.

De FDA legt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor aspartaam ​​vast op 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag, terwijl de Europese regelgevende instantie een iets lagere ADI aanbeveelt op 40 mg/kg/dag.

De uitspraken zijn het resultaat van twee afzonderlijke WHO-expertpanels, waarvan er één aangeeft of er enig bewijs is dat een stof een potentieel gevaar is en de andere die beoordeelt hoeveel van een reëel risico die stof daadwerkelijk vormt, meldde Reuters.

Tijdens een persconferentie suggereerde Francesco Branca, hoofd voeding van de WGO, dat consumenten die hun drankkeuze afwegen, noch aspartaam ​​noch zoetstof overwegen, in plaats van te kiezen voor water om te drinken.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft eerder gezegd dat de zoetstof aspartaam ​​een ​​”mogelijk kankerverwekkende stof” is, wat betekent dat er beperkt bewijs is dat een stof kanker kan veroorzaken.

Het houdt geen rekening met hoeveel een persoon zou moeten consumeren om risico te lopen, wat wordt overwogen door een apart panel, de WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) Gemengd Comité voor levensmiddelenadditieven (JECFA), gevestigd in Genève.

Op vrijdag zei JECFA dat het geen overtuigend bewijs had van schade veroorzaakt door aspartaam, en bleef het aanbevelen dat mensen hun inname van aspartaam ​​onder de 40 mg/kg per dag houden. In eerste instantie stelde het dit niveau vast in 1981, en toezichthouders over de hele wereld hebben vergelijkbare richtlijnen voor hun bevolking.

Verschillende wetenschappers die niet betrokken zijn bij de beoordelingen zeiden dat het bewijs dat aspartaam ​​in verband brengt met kanker zwak is. Verenigingen van de voedings- en drankenindustrie zeiden dat de beslissingen aantoonden dat aspartaam ​​veilig is en een goede optie voor mensen die suiker in hun dieet willen verminderen.

De WHO zei dat de bestaande consumptieniveaus bijvoorbeeld inhielden dat een persoon met een gewicht van 60-70 kg dagelijks meer dan 9-14 blikjes frisdrank zou moeten drinken om de limiet te overschrijden, gebaseerd op het gemiddelde aspartaamgehalte in de dranken – ongeveer 10 keer wat de meeste mensen consumeren.

Aspartaam ​​werd in 1965 ontdekt door de Amerikaanse chemicus James Schlatter. Het werd populair vanwege de nul calorieën en het ontbreken van een bittere nasmaak. Goedgekeurd door de FDA in 1974, wordt het in verschillende voedingsproducten gebruikt als tafelzoetstof en in kauwgom en ontbijtgranen.

Diet Coke, een product van Coca-Cola, is een populaire frisdrank die aspartaam ​​bevat. Afgezien daarvan wordt het aangetroffen in gelatine, zoetwaren, desserts en suikervrije hoestdruppels. Het wordt ook gebruikt om de smaak van gebakken en ingeblikt voedsel, drankmixen in poedervorm, snoep en pudding te verbeteren.

(Met Reuters-invoer)

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 14 juli 2023, 07:03 uur IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply