Gekozen president van Paraguay brengt bezoek aan ‘grote vriend’ Taiwanese Tsai – Beursnieuws

0

TAIPEI (Reuters) – De verkozen president van Paraguay, Santiago Pena, zal deze week een bezoek brengen aan Taiwan en ‘grote vriend’ president Tsai Ing-wen ontmoeten, zei hij zondag. bondgenoten.

Paraguay is het laatste Zuid-Amerikaanse land dat formele betrekkingen heeft met Taiwan. Het eiland, dat door China als het zijne wordt opgeëist, heeft de afgelopen jaren de steun van andere Latijns-Amerikaanse landen verloren, waaronder Honduras, dat dit jaar een einde maakte aan decennialange banden ten gunste van Peking.

Taiwan heeft nu formele diplomatieke betrekkingen met slechts 13 landen, voornamelijk arme en ontwikkelingslanden in Midden-Amerika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

De pogingen van China om de vrienden van Taiwan voor zich te winnen en zijn invloed uit te breiden in landen in de achtertuin van de VS, vooral in Latijns-Amerika, hebben geleid tot alarm in Washington.

Pena zei op zijn Twitter-account dat hij Abu Dhabi zou bezoeken en vervolgens naar Taiwan zou gaan om Tsai te ontmoeten, die hij omschreef als een “goede vriend”.

“We gaan de komende dagen een intense internationale agenda ontwikkelen met de boodschap dat Paraguay en zijn inwoners klaar zijn voor grote dingen”, twitterde hij.

Pena had tijdens de verkiezingscampagne beloofd de vriendschap van zijn land met Taiwan te behouden, ondanks de druk van de lokale landbouwsector, die lucratieve Chinese markten wil openstellen voor sojabonen en rundvlees.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat hij tijdens het bezoek van dinsdag tot en met zaterdag ook vicepresident William Lai zal ontmoeten, de kandidaat van de regerende Democratische Progressieve Partij bij de presidentsverkiezingen van januari, en minister van Economische Zaken Wang Mei-hua.

Pena wordt vergezeld door enkele leden van zijn nieuwe team, waaronder zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, aldus het ministerie.

Hij zal woensdag in Taiwan zijn voor de 66e verjaardag van diplomatieke banden, zei het ministerie.

Pena zal op 15 augustus in functie treden. Diplomatieke bronnen hebben Reuters verteld dat Lai mogelijk aanwezig zal zijn als vertegenwoordiger van Taiwan, waarschijnlijk op doorreis door de Verenigde Staten om Amerikaanse functionarissen te ontmoeten.

(Rapportage door Ben Blanchard; redactie door William Mallard)

Leave A Reply