VS noemt Pan Gongsheng China’s c.bank ‘hoofd’ en suggereert onaangekondigde promotie – Beursnieuws

0

BEIJING, 9 juli (Reuters) – De Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk verwezen naar een hoge Chinese centrale bankier als hoofd of waarnemend hoofd van de People’s Bank of China (PBOC), waarmee zijn verwachte verhoging naar de hoogste post lijkt te worden bevestigd.

Minister van Financiën Janet Yellen verwees naar PBOC-vicegouverneur Pan Gongsheng, die ze ontmoette tijdens een reeks ontmoetingen met Chinese topambtenaren, als het hoofd van de centrale bank tijdens een persconferentie die haar bezoek aan Peking op zondag beëindigde.

De regerende Communistische Partij benoemde Pan op 1 juli tot partijchef van de PBOC, een stap die hem volgens twee beleidsbronnen in een positie bracht om Yi Gang op te volgen als gouverneur van de centrale bank voor de op een na grootste economie ter wereld, een functie die door de regering was voorgedragen.

Het ministerie van Financiën verwees al naar Pan als hoofd van de centrale bank nadat Yellen hem vrijdag had ontmoet. Ze ontmoette ook Yi en andere functionarissen, waaronder premier Li Qiang, tijdens haar vierdaagse bezoek.

Gevraagd om haar opmerkingen op zondag te verduidelijken, zei Yellen: “Het is aan de Chinese kant om te beslissen en hun beslissing bekend te maken, maar ik heb op dit punt een ontmoeting gehad met de waarnemend gouverneur van de PBOC en we hadden zeer goede discussies.”

De PBOC en het China’s State Council Information Office, dat namens de regering mediavragen behandelt, hebben zondag niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

Pan, 60, is plaatsvervangend gouverneur sinds 2012 en is China’s belangrijkste toezichthouder op deviezen. De verwachte hoogte van de financiële technocraat, die onderzoek heeft gedaan aan de universiteiten van Cambridge en Harvard, wijst op groeiende bezorgdheid binnen het leiderschap van het land over systeemrisico’s in de uitgestrekte financiële sector, zeggen beleidsinsiders en analisten.

Van gouverneur Yi wordt algemeen verwacht dat hij met pensioen gaat sinds hij tijdens het eens in de vijf jaar durende congres van de partij in oktober uit het Centraal Comité van de regerende Communistische Partij werd gelaten.

De schijnbare verschuiving in leiderschap komt naarmate de verwachtingen stijgen dat de autoriteiten stappen ondernemen om de vertragende economie een boost te geven. Een vertraging wordt dieper en breidt zich uit met het afnemen van een uitbarsting van activiteit die volgde op de opheffing van de strikte COVID-19-controles.

Yellen benadrukte het belang van samenwerking tussen de VS en China bij mondiale uitdagingen tijdens haar ontmoeting met Pan, tijdens een reis gericht op het verbeteren van de communicatie tussen twee partijen die het oneens zijn over zaken als handel en veiligheid. (Rapportage door Andrea Shalal in Beijing; Aanvullende rapportage door Reuters Beijing redactiekamer; Geschreven door John Geddie; Bewerking door William Mallard)

Leave A Reply