Wonen in de buurt van parken vertraagt ​​biologische veroudering bij stadsbewoners, suggereert onderzoek | Wetenschap | Nieuws

0

Stadsbewoners die in de buurt van groene ruimten wonen, ondergaan mogelijk een langzamere biologische veroudering, zoals gemeten door veranderingen in hun DNA.

Dit is de conclusie van een studie van Amerikaanse onderzoekers die ontdekten dat mensen die 20 jaar in de buurt van parken of andere gebieden met planten woonden, effectief tot 2,5 jaar jonger bleken te zijn dan mensen omringd door minder natuur.

De “epigenetische leeftijd” van meer dan 900 Amerikaanse stadsbewoners werd vergeleken met hun blootstelling aan groene ruimten zoals berekend op basis van analyse van satellietbeelden van hun omgeving.

Het team merkte echter op dat de voordelen van een natuurlijke omgeving voor de gezondheid werden gemedieerd door andere factoren, zoals ras, geslacht en sociaaleconomische status.

De bevindingen kunnen stedenbouwkundigen helpen steden te ontwikkelen waarin het gebruik van groene ruimten beter bijdraagt ​​aan de volksgezondheid.

De studie is de eerste die het effect onderzoekt van langdurige – dat wil zeggen ongeveer twee decennia – blootstelling aan groene ruimten op biologische veroudering.

Het werd uitgevoerd door epidemioloog dr. Kyeezu Kim van de Northwestern University in Illinois en haar collega’s.

Dr. Kim zei: “Als we nadenken over gezond blijven naarmate we ouder worden, richten we ons meestal op zaken als goed eten, sporten en voldoende slapen.

“Ons onderzoek toont echter aan dat de omgeving waarin we leven – met name onze gemeenschap en toegang tot groene ruimten – ook belangrijk is om gezond te blijven naarmate we ouder worden.”

De maatstaf die door de onderzoekers wordt gebruikt, wordt de “op DNA-methylatie gebaseerde epigenetische leeftijd” genoemd – en is gebaseerd op chemische veranderingen in het DNA die leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen kunnen beïnvloeden.

Het team bepaalde de epigenetische leeftijd van 924 mensen die in een van de vier Amerikaanse steden woonden, met name Birmingham (Alabama), Chicago, Minneapolis en Oakland (Californië).

De proefpersonen vertegenwoordigden een subset van het cohort in de grotere studie “Coronary Artery Risk Development in Young Adults” (CARDIA), die – zoals de naam al doet vermoeden – de ontwikkeling van hart- en vaatziekten onderzoekt.

De epigenetische leeftijd van de deelnemers werd vergeleken met hun blootstelling aan omliggende groene ruimten gedurende een periode van 20 jaar, zoals bepaald aan de hand van satellietbeelden, rekening houdend met zowel de nabijheid van grote parken in de buurt van het huis van elk onderwerp als de algehele omringende vegetatie.

Professor Lifang Hou, co-auteur van het artikel en mede-noordwestelijke epidemioloog, zei: “Onze studie benadrukt dat de natuurlijke omgeving, zoals groene ruimte, uw gezondheid op moleculair niveau beïnvloedt – veranderingen in DNA-methylatie – die detecteerbaar was in bloed.

“Ons onderzoeksteam heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar veranderingen op moleculair niveau die verband houden met verschillende leeftijdsgerelateerde gezondheidsuitkomsten, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, cognitieve functie en sterfte.

“Deze specifieke studie draagt ​​bij aan ons begrip van hoe de natuurlijke omgeving deze gezondheidsresultaten beïnvloedt.”

De onderzoekers merkten op dat er variaties leken te zijn in de voordelen van groene ruimten op basis van demografische factoren zoals ras, geslacht en sociaaleconomische status.

Deze verschillen, voegden ze eraan toe, benadrukken het belang van verder onderzoek naar de relatie tussen de sociale determinanten van gezondheid en de omgeving.

Dr. Kim concludeerde: “Wij geloven dat onze bevindingen belangrijke implicaties hebben voor stadsplanning in termen van het uitbreiden van groene infrastructuur om de volksgezondheid te bevorderen en gezondheidsverschillen te verkleinen.”

Het onderzoek werd gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health en de American Heart Association.

De volledige bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply