Volgens experts is NYC binnengevallen door gevleugelde bladluizen te midden van Canadese natuurbrandrook

0

Inwoners van New York City hebben sociale media gebruikt toen tientallen gevleugelde bladluizen de lucht vulden op hetzelfde moment als rook van Canadese bosbranden, die meerdere stadsdelen binnenvielen.

Fotograaf Jeremy Cohen wees in een Twitter-video op donderdag op beestjes die doodgingen op zijn shirt en bril toen hij aan het fietsen was.

“Het voelt als de apocalyps op dit moment”, merkte hij op.

Meerdere Twitter-gebruikers verwezen naar de tien plagen van Egypte in het bijbelse verhaal van Exodus, inclusief vliegen.

CANADA ROOK IN WILDE VUUR VERHOOGT GEZONDHEIDSRISICO’S BIJ ZWARTE, ARMERE INWONERS IN DE VS

Een bladluis voedt zich met een plant

Op deze foto, gemaakt door Andrew Jensen, voedt een bladluis zich op 25 mei 2013 met een inheemse bloeiende plant genaamd “prairie smoke” (Geum triflorum) in Idaho nabij Slate Creek in het Nez-Perce National Forest. De soortnaam is Macrosiphum euphorbiae , ook bekend als “aardappelbladluis”, die inheems is in de VS en Canada. Alsof de rook en de nevel die door branden in Canada naar binnen waaien nog niet genoeg waren, wemelen sommige delen van New York City van de bladluizen. ((Andrew Jensen via AP))

Sommige buurten zijn insectenvrij gebleven, hoewel de luchtkwaliteitsindex op vrijdag voldoende was om velen binnen te houden.

De vraag bleef: wat waren de insecten? Velen zeiden dat ze op muggen leken.

Wetenschappers hebben meerdere verkooppunten verteld dat deze insecten bladluizen zijn.

Professor David Lohman, een entomoloog aan de City University of New York, vertelde The Associated Press dat de warme wintertemperaturen mogelijk hebben bijgedragen aan de zwermen. Bladluizen komen meestal pas na de zomer uit in New York City.

De zon en de rokerige luchten van New York City

De zon komt op uit een wolk terwijl rook de skyline van Lower Manhattan en One World Trade Center in New York City op 30 juni 2023 omhult, gezien vanuit Jersey City, New Jersey. ((Foto door Gary Hershorn/Getty Images))

EERSTE MALARIAGEVALLEN IN DE VS DIE IN DECENNIA WORDEN GEDIAGNOSEERD: WAT U MOET WETEN OVER DE ZIEKTE

“De rook zorgt er mogelijk voor dat bladluizen langer in de zomer overvloedig kunnen blijven dan normaal”, legt Andy Jensen, een andere onderzoeker, uit aan het bureau. “Veel bladluizen vertragen of stoppen de voortplanting in de hitte van de zomer.”

Jody Gangloff-Kaufmann, een entomoloog van Cornell University, vertelde FOX 5 New York dat bladluizen een cyclus hebben waarin ze zich voortplanten, vleugels ontwikkelen en wegvliegen van een waardplant – meestal bomen.

‘En het lijkt in één keer door de hele stad te zijn gebeurd, van noord tot zuid,’ merkte ze op.

‘Het zal niet lang meer duren, dat weet ik zeker,’ zei Gangloff.

Groene bladluizen op een blad

Aan de onderkant van het blad van een jonge appelboom zitten groene bladluizen. De bladluizen, die slechts enkele millimeters groot zijn, doorboren de plantencellen met hun proboscis en voeden zich met het suikerhoudende plantensap. Bladluizen planten zich vooral voort in droge, warme vroege zomers. ((Foto Soeren Stache/foto alliantie via Getty Images))

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Hoewel ze hinderlijk zijn, zei de afdeling Volksgezondheid van New York City dat er niets is om bang voor te zijn.

“Hoewel dit vervelend kan zijn, vormen deze insecten geen bekend risico voor de volksgezondheid”, zei de afdeling vrijdag in een verklaring. “We onderzoeken deze bugs en zullen alle belangrijke gezondheidsinformatie delen.”

Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die in kleur variëren; gevleugelde bladluizen zijn iets donkerder. Ze voeden zich met sap van planten en in veel gevallen zijn er geen zichtbare symptomen van bladluisvoeding, volgens de Universiteit van Minnesota.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Read original article here

Leave A Reply