Wereld Asteroïde Dag 2023: datum, geschiedenis, betekenis en andere details

0

World Asteroid Day is een jaarlijks wereldwijd evenement dat wordt gehouden op 30 juni, de verjaardag van het Tunguska-evenement in 1908, toen een meteoorluchtuitbarsting ongeveer 2.000 vierkante kilometer (500.000 acres) dennenbos in centraal Siberië, Rusland, decimeerde. De Tunguska-asteroïde-gebeurtenis was de grootste asteroïde-inslag in de geregistreerde geschiedenis.

Wereld Asteroïde Dag heeft tot doel het publiek bewust te maken van het gevaar van de inslag van een asteroïde en het publiek te informeren over de crisiscommunicatiemaatregelen die op mondiaal niveau moeten worden genomen in het geval van een geloofwaardige near-earth object (NOE) catastrofale bedreiging voor onze planeet. De NEO is een asteroïde of komeet die dicht bij de baan van de aarde komt. Volgens NASA’s Center for NEO Studies zijn er meer dan 16.000 Near Earth Asteroids ontdekt.

Wereld Asteroïde Dag: Geschiedenis

De Asteroid Day werd mede opgericht in 2014 (het jaar na de luchtuitbarsting van de Chelyabinsk-meteoor in 2013) door de beroemde kosmoloog Stephen Hawking, Apollo 9-astronaut Rusty Schweickart, astrofysicus Brian May en enkele anderen. Op 15 februari 2013 kwam een ​​buitengewoon grote vuurbal met een snelheid van 18,6 km per seconde de atmosfeer binnen en viel uiteen in de lucht boven Tsjeljabinsk, Rusland. Volgens NASA werd de diameter van de asteroïde geschat op 18 meter en de massa op 11.000 ton. De totale impactenergie van de Chelyabinsk Fireball was 440 kiloton.

In december 2016 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin 30 juni werd uitgeroepen tot Word Asteroid Day. Het evenement heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over asteroïden en wat er kan worden gedaan om de aarde, haar families, gemeenschappen en toekomstige generaties te beschermen tegen een catastrofale gebeurtenis.

Wat zijn asteroïden?

Asteroïden zijn kleine, rotsachtige objecten die in een baan om de zon draaien. Ze zijn overgebleven van de vorming van ons zonnestelsel ongeveer 46 miljard jaar geleden. Hoewel ze als planeten om de zon draaien, maar veel kleiner zijn dan de planeten. Geen twee asteroïden zijn hetzelfde. Ze hebben gekartelde en onregelmatige vormen. De meeste asteroïden zijn gemaakt van verschillende soorten gesteente, maar sommige hebben klei of metalen, zoals nikkel en ijzer. Er zijn veel asteroïden in ons zonnestelsel. De meesten van hen leven in de asteroïdengordel, een gebied tussen de banen van Mars en Jupiter.

Internationale Asteroïde Dag 2023: Betekenis

Deze dag dient als herinnering aan de verwoestende impact die asteroïden op aarde kunnen hebben en belicht het incident van het Tunguska-evenement in 1908 en het Chelyabinsk-evenement van 2013 in de geregistreerde geschiedenis. De catastrofale inslag van een asteroïde op aarde is te begrijpen uit het feit dat zo’n 65 miljoen jaar geleden een kettingreactie veroorzaakt door een asteroïde-inslag leidde tot het uitsterven van de dinosaurussen en al het leven op aarde beïnvloedde. Het is ook een ideale dag om na te denken over maatregelen om de planeet te redden van de gevaarlijke effecten van asteroïden

Omdat asteroïden tegelijkertijd met andere objecten in ons zonnestelsel zijn gevormd, kunnen deze ruimtestenen wetenschappers veel informatie geven over de geschiedenis van planeten en de zon. Wetenschappers kunnen over asteroïden leren door meteorieten te bestuderen: kleine stukjes asteroïden die door onze atmosfeer zijn gevlogen en op het aardoppervlak zijn geland.

Vijf interessante asteroïde-treffers op aarde om te zien

Meteoorkrater, Arizona, VS

Meteor Crater bevindt zich in de woestijn van Arizona en werd ongeveer 50.000 jaar geleden gevormd door een asteroïde-inslag. Het heeft een diameter van 1,2 kilometer en is een van de best bewaarde inslagkraters op aarde. De site biedt een zeldzame kans om meer te weten te komen over de wetenschap en geschiedenis van asteroïde-inslagen terwijl je wordt omringd door het adembenemende woestijnlandschap. In de jaren zestig en zeventig trainden NASA-astronauten in de krater om zich voor te bereiden op de Apollo-missies naar de maan.

Sudbury Basin, Ontario, Canada

Het Sudbury Basin, gelegen in Ontario, Canada, is de thuisbasis van een van de oudste en op twee na grootste asteroïde-inslagkraters op aarde. Dit bassin, dat zich over 130 kilometer uitstrekt, werd ongeveer 1,85 miljard jaar geleden gevormd en is momenteel een zeer gewaardeerde mijnsite die bekend staat om zijn overvloedige reserves aan nikkel, koper en andere mineralen. NASA gebruikte de site om de Apollo-astronauten te trainen in het herkennen van rotsen die zijn gevormd als gevolg van een zeer grote inslag, zoals breccias.

Chicxulub-krater, schiereiland Yucatán, Mexico

De Chicxulub-krater bevindt zich onder het schiereiland Yucatán in Mexico en staat bekend om zijn connectie met het uitsterven van dinosaurussen meer dan 66 miljoen jaar geleden. Deze enorme krater, met een diameter van zo’n 180 kilometer, geeft essentiële inzichten in de geschiedenis van onze planeet. De krater wordt geschat op 180 km in diameter en 20 km diep. Het is de op een na grootste bevestigde inslagstructuur op aarde, en de enige waarvan de piekring intact is en direct toegankelijk is voor wetenschappelijk onderzoek.

Rieskrater, Beieren, Duitsland

De Ries-krater, gelegen in Beieren, Duitsland, is een oude inslagstructuur die ongeveer 15 miljoen jaar geleden werd gevormd. Met een diameter van ongeveer 25 kilometer biedt deze goed bewaarde krater een uniek perspectief op het verleden van de aarde. Deze site werd ook gebruikt om Apollo 14-astronauten te trainen.

Gosses Bluff, Noordelijk Territorium, Australië

Gosses Bluff, of Tnorala, gelegen in de Australische Outback, is een cirkelvormig kenmerk gevormd door een asteroïde-inslag ongeveer 142 miljoen jaar geleden. Deze krater heeft een diameter van 24 kilometer. De Western Arrernte en de Aboriginals houden deze plek hoog in het vaandel omdat het een heilige plaats voor hen is. Westerse Arrernte-mensen schrijven de oorsprong ervan toe aan een kosmische impact.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 30 juni 2023, 05:00 uur IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply