Battle Royale van Big Tech komt eraan. De winnaar? Jij.

0

En miljardair Twitter-eigenaar Elon Musk en miljardair Meta Platforms Chief Executive Mark Zuckerberg zijn overeengekomen – in ieder geval via posts op sociale media – om precies dat te doen. (Zie mijn video voor een overzicht van waarom.)

Of we nu een debuut krijgen van “The Real Cage Fights of Silicon Valley” of niet, deze titanen die hun hertogen ophangen, is een goede metafoor voor de huidige rivaliteit van de grote technologie. En deze rivaliteit is alleen maar intenser geworden na de pandemie, de crash van de technische aandelen. en de komst van generatieve kunstmatige intelligentie.

Geen vijanden meer – het zijn nu helemaal vijanden.

AI maakt “iedereen angstig”, vertelde Tim Wu, een professor aan de Columbia University en voormalig speciale assistent van president Biden voor concurrentie- en technologiebeleid. “Er is een reële mogelijkheid dat een bedrijf uit het niets opduikt en een van deze langdurige spelers leven.”

AI zal de huidige concurrentie tussen deze techreuzen alleen maar intensiveren. Wat betekent dat voor ons? Mogelijk betere techniek. Mogelijk een AI-pocalyps. Hier is wat je moet weten over waar deze rivaliteit staat en hoe ze verschuiven.

De huidige stand van zaken

Laten we dit Big Tech Wars 101 noemen, waar we snel vooruitgaan door tientallen jaren van innovatie en strategie om de gevechten te doorbreken:

• Zoeken: er is Google en er is… Google. Volgens analysebedrijf StatCounter heeft het 93% van het wereldwijde marktaandeel van zoekmachines in handen, terwijl Microsoft Bing al lang een Raisinet-omvang van 3% in handen heeft. Het uitstapje van Microsoft naar generatieve AI met de nieuwe door ChatGPT aangedreven Bing was, althans gedeeltelijk, bedoeld om de zoekoorlogen opnieuw op te starten.

Zoeken is erg belangrijk voor ons gebruikers omdat we antwoorden nodig hebben op prangende vragen zoals “Waarom dragen honden geen broeken?” En het is echt belangrijk voor de technologiebedrijven omdat ze advertenties voor hondenbroeken kunnen verkopen.

• Sociale media: Facebook en Instagram, beide eigendom van Meta. TikTok. Twitteren. LinkedIn. Snapchat. Ze hebben allemaal manieren bedacht om ons te laten scrollen door oneindige feeds met tekst, foto’s en video’s. Vroeger ging het erom dat gebruikers elkaar zagen, maar de laatste tijd gaat het er meer om dat we memes en verslavend gekke video’s krijgen. Deze bedrijven strijden om onze aandacht en onze tijd vanwege – alweer – advertenties.

Dat is gedeeltelijk waar het gevecht tussen Musk en Zuck om draait. Meta bereidt zich voor om een ​​Twitter-concurrent te lanceren, een nieuwe app die integreert met Instagram maar zich richt op op tekst gebaseerde updates.

• Platformen: goede oude besturingssystemen, de klassieker in de technische strijd. (Zie geschiedenisboeken voor Gates vs. Jobs.) Tegenwoordig domineren Apple’s iOS en Google’s Android de strijd. De bedrijven willen dat u zich inschrijft in hun ecosystemen van hardware (telefoons, tablets, computers), software (mail, notities, berichten, enz.) en diensten (App Stores, muziek, films, enz.). Ze verdienen er allemaal geld aan.

Microsoft stond de mobiele ruimte af, maar Windows concurreert nog steeds op laptops en desktops. En concurrenten, waaronder Meta en het moederbedrijf van TikTok, wapenen zich tegen Apple voor de volgende grote platformoorlog: headsets met gemengde realiteit.

• Cloud computing: we zijn aangekomen bij het technische equivalent van kijken naar een slakkenrace: zakelijke cloudsystemen. Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon AWS worden door bedrijven over de hele wereld gebruikt om cloudservices aan te sturen, waaronder websites en andere tools die we allemaal gebruiken. Deze systemen, die grotendeels onzichtbaar zijn voor ons gebruikers, drijven in feite het internet aan.

Vorige week diende Google een klacht in bij de Federal Trade Commission waarin hij beweerde dat Microsoft oneerlijke praktijken gebruikt om de concurrentie op de cloudcomputingmarkt uit te schakelen. Een woordvoerder van Microsoft zei dat het bedrijf wijzigingen heeft aangebracht om zorgen weg te nemen en cloudproviders meer kansen te bieden.

Ik weet het. Ik heb de door Amazon gedomineerde handelsconcurrentie en de streaming melee (Netflix, YouTube, enz.) Buiten beschouwing gelaten. Misschien kom ik daar later op terug – vooral als er meer vuistslagen dreigen.

De komende staat van AI

Kijk nu naar die lijst hierboven. Elk van hen staat te worden geteisterd door AI, te beginnen met zoeken.

Ik merk dat ik Google oversla en dagelijks rechtstreeks naar OpenAI’s ChatGPT ga voor eenvoudige recepten en beroemde Rocky-citaten.

En dan is er nog Bing van Microsoft, een bijna vergeten relikwie dat leuk nieuw speelgoed is geworden – en mogelijk een nieuwe bedreiging voor Google. Bing integreert OpenAI-technologie via een partnerschap van meerdere miljarden dollars. Beroemde aardige CEO’s Satya Nadella (Microsoft) en Sundar Pichai (Google) zijn niet op weg naar een echte boksring, maar ze zitten al in een figuurlijke ring en gooien woorden in plaats van stoten.

Google haastte zich om generatieve AI-producten uit te brengen, waaronder de Bard-chatbot en een nieuwe zoekervaring die momenteel in bèta is. Tot nu toe zijn wij de winnaar in die strijd.

“Het feit dat ze erg fel vechten, is waarschijnlijk goed voor de consument”, vertelde Jim Bessen, uitvoerend directeur van het Technology & Policy Research Initiative aan de Boston University.

Idem voor sociale media en de platforms. Meta heeft AI-modellen en onderzoek vrijgegeven. LinkedIn, eigendom van Microsoft, heeft AI-tools ingebouwd om berichten te verbeteren, en Snap heeft een door OpenAI aangedreven chatbot in zijn app. Microsoft is begonnen met het integreren van AI in Windows, Word, Excel en andere producten. Google heeft hetzelfde gedaan in Documenten, Spreadsheets en meer. En je kunt verwachten dat Apple hetzelfde zal doen.

Ook de cloudbedrijven zullen veel baat hebben bij AI. Volgens mijn collega’s hebben Amazon, Microsoft en Google generatieve AI centraal gesteld in hun business-to-business verkooppraatjes.

Dit is het echt opwindende deel voor ons allemaal: de bedrijven die ons leven in het komende decennium domineren, zijn misschien niet de traditionele big-tech spelers.

Een jaar geleden had nog bijna niemand van OpenAI gehoord, nu is het een begrip. Natuurlijk, het heeft Microsoft als beschermer, maar het werkt samen met veel meer apps en services buiten Microsoft, door ChatGPT en andere AI-tools te integreren.

“Het zou leuk zijn als we uit deze opschudding wat nieuw bloed zouden hebben”, zei Wu. Dat zou waarschijnlijk minder kooigevechten betekenen, echt of ingebeeld. “Echte ondernemers zouden geen tijd hebben om dat soort dingen te doen ,” hij zei. “Ze zouden proberen een manier te vinden om een ​​beter product te maken.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply