Bristol Myers klaagt de Amerikaanse regering aan wegens onderhandelingsplan voor Medicare-medicijnen

0

16 juni (Reuters) – Bristol Myers Squibb Co heeft vrijdag de Amerikaanse regering aangeklaagd in een poging het onderhandelingsprogramma voor Medicare-medicijnprijzen stop te zetten, waarvan analisten denken dat het een van de best verkopende medicijnen zal omvatten, en zei dat het in strijd is met de vijfde en eerste wijziging van de VS. Grondwet.

Dit is de derde rechtszaak tot dusver die de wet aanvecht – onderdeel van de kenmerkende Inflation Reduction Act (IRA) van president Joe Biden – waarvan de farmaceutische industrie zegt dat deze de winst zal beperken en hen zal dwingen zich terug te trekken bij het ontwikkelen van baanbrekende nieuwe behandelingen.

Merck & Co en de Amerikaanse Kamer van Koophandel hebben vorige week de Amerikaanse regering aangeklaagd wegens het prijsverlagingsplan.

Amerikanen betalen meer voor geneesmiddelen op recept dan enig ander land. De regering-Biden hoopt tegen 2031 jaarlijks 25 miljard dollar te besparen door Medicare, het gezondheidsplan van de overheid voor mensen van 65 jaar en ouder, over prijzen te laten onderhandelen.

Eliquis, de bloedverdunner van Bristol Myers Squibb, die de Amerikaanse regering in 2021 meer dan 12,5 miljard dollar heeft gekost volgens gegevens van het bureau dat Medicare en Medicaid beheert, wordt door analisten verwacht als een van de 10 dure geneesmiddelen die in september zijn geselecteerd voor Amerikaanse prijsonderhandelingen die zouden duren effect in 2026.

De rechtszaak, ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het district New Jersey, betoogt dat de prijsonderhandelingen medicijnfabrikanten zouden dwingen hun medicijnen aan Medicare te verkopen tegen enorme kortingen, onder de markttarieven.

Het bedrijf beweert dat dit in strijd is met het Vijfde Amendement, dat vereist dat de overheid een redelijke vergoeding betaalt voor privé-eigendom dat voor openbaar gebruik wordt ingenomen.

Bristol Myers stelt ook dat de wet fabrikanten dwingt om publiekelijk te verklaren dat de “prijsbepaling” van de overheid een echte onderhandeling is die resulteert in een eerlijke prijs, zelfs als dat niet het geval is.

Merck voerde soortgelijke argumenten aan in zijn rechtszaak voor een federale rechtbank in Washington, DC. (Rapportage door Patrick Wingrove Bewerking door Bill Berkrot)

Leave A Reply