Wall St Week Ahead – Het scepticisme van investeerders verandert in optimisme terwijl de Amerikaanse aandelenrally doorzet

0

NEW YORK, 16 juni (Reuters) – Een paar maanden geleden vreesden de meeste beleggers voor een te grote blootstelling aan aandelen. Nu zijn velen bang dat ze misschien niet genoeg hebben.

De 15% year-to-date rally in de S&P 500 trekt eens dubieuze investeerders terug naar de markt. Velen die tijdens de pijnlijke achteruitgang van 2022 hun voorraad hadden verkleind, zijn aan het schakelen.

De blootstellingsindex van de National Association of Active Investment Managers bereikte vorige week het hoogste niveau sinds eind 2021, terwijl de cashniveaus onder wereldwijde fondsbeheerders die deze maand door Bank of America werden ondervraagd, daalden tot het laagste punt sinds januari 2022.

De positionering onder discretionaire beleggers, een cohort van fondsbeheerders tot individuele beleggers, kwam eerder deze maand voor het eerst sinds februari boven neutraal uit, zo bleek uit gegevens van Deutsche Bank.

Ondertussen kopen optiebeleggers calls – weddenschappen op stijgingen in aandelen – op niveaus die in jaren niet meer zijn gezien. Op donderdag werd een recordaantal van 1,8 miljoen S&P 500-oproepen verhandeld, waarmee het eenmaands voortschrijdend gemiddelde van calls-to-puts naar het hoogste niveau in ten minste vier jaar werd getild, zo bleek uit gegevens van Trade Alert.

“Als je tegen deze markt hebt gevochten, ben je zeer waarschijnlijk uitgeput”, zegt Emily Roland, co-chief investment strategist bij John Hancock Asset Management, die de algehele aandelenallocatie heeft verhoogd.

De laatste winsten zijn te danken aan factoren die uiteenlopen van een Amerikaanse economie die tot nu toe een recessie heeft vermeden ondanks het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve, tot een groeiend geroezemoes over de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Sommige Wall Street-banken herzien prognoses voor hoe hoog de aandelen kunnen gaan. Een van de meest recente is Goldman Sachs, wiens strategen hun S&P 500-doelstelling voor het einde van het jaar verhoogden van 4.000 naar 4.500, daarbij verwijzend naar de verwachting dat de economie in de komende 12 maanden waarschijnlijk een recessie zal vermijden. De index eindigde vrijdag op 4.409,59, een stijging van 23% ten opzichte van de dieptepunten van oktober.

Willie Delwiche, investeringsstrateeg bij Hi Mount Research, zei dat het verbeterende sentiment klaar is om aandelen te ondersteunen, op voorwaarde dat het niet te extreem wordt.

“De verschuiving van pessimisme naar optimisme is eigenlijk wat de bullmarkten van het leven voorziet”, zei hij. “Je komt in de problemen als je te hoge niveaus bereikt, maar … we zijn er niet.”

Een maatstaf voor het sentiment die Delwiche bestudeert, de American Association of Individual Investors-enquête, toonde aan dat het bullish sentiment de afgelopen week met de grootste marge sinds november 2021 sneller was dan het bearish sentiment.

Aanhoudende kracht in aandelen zou in overeenstemming zijn met eerdere perioden waarin het pessimisme begon af te nemen terwijl het optimisme versnelde, zei Delwiche.

De geschiedenis laat ook zien dat aandelen de neiging hebben om te blijven stijgen nadat ze 20% boven hun dieptepunten zijn gestegen. De S&P 500 boekte een mediane winst van 18% in de 12 maanden na het overschrijden van de drempel van 20%, zo bleek uit gegevens van LPL Financial.

Toch raken sommige zorgaandelen al oververhit.

Brent Kochuba, oprichter van optieanalysedienst SpotGamma, zei dat hoewel extreme niveaus van het kopen van callopties markten kunnen ondersteunen, het op korte termijn ook voorzichtigheid rechtvaardigt.

“De trend is waarschijnlijk hoger … maar op zeer korte termijn zijn we over onze ski’s heen”, zei hij.

Matt Stucky, senior portefeuillemanager aandelen bij Northwestern Mutual Wealth Management Company, is van mening dat het sentiment – zoals blijkt uit de AAII-enquête – te snel is gestegen. Hij denkt dat de renteverhogingen van de Fed eind dit jaar of begin 2024 waarschijnlijk zullen leiden tot een milde recessie. De Fed liet de rente eerder deze week ongewijzigd, maar zei dat er dit jaar mogelijk meer verhogingen nodig zijn.

“Je begint behoorlijk wat bewijs te zien dat investeerders achter deze rally aanzitten”, zei hij. “We beginnen een beetje van tafel te nemen.”

Anderen geloven echter dat de rally ruimte heeft om door te gaan. Een bemoedigend signaal is dat een groter aantal S&P 500-aandelen hogerop gaat, naast de handvol megacap-groeinamen zoals Microsoft en Nvidia die dit jaar winst boekten.

Small caps en industriële aandelen – langdurige achterblijvers – hebben deze maand bijvoorbeeld tot nu toe beter gepresteerd, terwijl het aantal S&P 500-aandelen dat boven hun voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen handelde deze week steeg tot de hoogste niveaus in twee maanden.

Ken Mahoney, CEO van Mahoney Asset Management, heeft de afgelopen sessies functies toegevoegd bij Microsoft en Nvidia. Massale call-buying, angst om iets te missen en bearish investeerders die hun weddenschappen terugdraaien, zullen de markten voorlopig waarschijnlijk hoger blijven duwen, zei hij.

“De markt is oververhit en iedereen en hun oma kunnen het zien, maar het kan even duren voordat we een klap zien”, zei hij.

(Rapportage door Lewis Krauskopf, Saqib Iqbal Ahmed en David Randall; redactie door Ira Iosebashvili en Richard Chang)

Leave A Reply