Haïti humanitaire hulp moet in het reine komen met bendes, zegt Caribische leider – Beursnieuws

0

KINGSTOWN (Reuters) – Bij humanitaire hulp aan Haïti moet rekening worden gehouden met de invloed van zwaarbewapende bendes die grote delen van het land controleren, zei de president van een regionaal blok voorafgaand aan geplande gesprekken met de Europese Unie volgende maand.

“Als iemand humanitaire hulp wil verlenen aan Haïti, moeten ze in het reine komen met de bendes”, zei Ralph Gonsalves, premier van Saint Vincent en de Grenadines en huidig ​​president van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC). in een interview.

Meer details over de aanpak van de bendes gaf hij niet.

Gonsalves zal op 17 en 18 juli naar Brussel reizen voor een EU-CELAC-top, die naar verwachting verslag zal doen van de onstabiele veiligheidssituatie in Haïti, waar machtige bendes een crisis veroorzaken die volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 160.000 mensen op de vlucht heeft geslagen.

Lokale activisten behoren tot degenen die het geweld zijn ontvlucht, terwijl internationale hulporganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen operaties hebben stilgelegd omdat ze de veiligheid van hun patiënten of personeel niet kunnen garanderen.

“Er zijn bendeleiders die ook politieke agenten zijn, die belangrijke gemeenschappen controleren”, zei Gonsalves, waarschuwend dat “je moet oppassen dat je niet met bendes in Haïti in zee gaat en hen enige legitimiteit verschaft.”

Gonsalves zei dat mensen die banden hebben met bendes deze week waarschijnlijk aanwezig waren bij besprekingen tussen vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld van Haïti en de regering in Jamaica, waar premier Ariel Henry beloofde de overgangsraad van het land uit te breiden om de regering inclusiever te maken.

Henry heeft sinds oktober opgeroepen tot een internationale troepenmacht om de politie te helpen de veiligheid te herstellen en de voorwaarden te scheppen voor langverwachte verkiezingen, maar geen enkel land heeft aangeboden om zo’n troepenmacht te leiden.

Ondertussen, zei Gonsalves, vormt de Haïtiaanse migratie een bedreiging voor de veiligheid in aangrenzende Caribische landen.

Gonsalves zei dat zijn land Haïti zou kunnen helpen bij het organiseren van eventuele verkiezingen, en zodra de stabiliteit is gevestigd, moeten landen een “Marshallplan” voor buitenlandse hulp coördineren.

Dit zou serieuze gesprekken met zich meebrengen over herstelbetalingen vanuit Frankrijk, zei Gonsalves.

Haïti besteedde meer dan een eeuw aan het betalen van een kostbare “schuld” aan Frankrijk toen plantage-eigenaren betaling eisten voor eigendommen – inclusief slaven – die verloren waren gegaan tijdens de Haïtiaanse revolutie, vaak beschreven als ‘s werelds eerste en enige succesvolle slavenopstand.

(Rapportage door Robertson Henry in Kingstown; Schrijven door Sarah Morland; Bewerken door Matthew Lewis)

Door Robertson Henry

Leave A Reply