VS biedt drones en straalmotoren aan India om het uit Rusland te lokken

0

De aankoop zal naar verwachting donderdag in Washington worden onthuld, terwijl de Indiase premier Narendra Modi het Witte Huis bezoekt voor een spraakmakend bezoek, inclusief een formeel staatsdiner. New Delhi was al lang op zoek naar enkele van de meest geavanceerde wapens en uitrusting van de VS, maar Washington aarzelde tot nu toe om dergelijke gevoelige technologie te delen vanwege India’s eerdere en voortdurende aankopen van Russische militaire uitrusting.

De omschakeling naar meer samenwerking komt voort uit het strategische belang van India in de campagne van de VS om China tegen te gaan, evenals de Amerikaanse interesse om de Russische invloed in ontwikkelingslanden te onderdrukken. India is, ondanks druk van de VS, neutraal gebleven over de oorlog van Moskou in Oekraïne en heeft zich onthouden van stemmen van de Verenigde Naties om de actie van Rusland te veroordelen en weigert mee te doen aan sancties.

Terwijl de VS er al jaren op gebrand zijn om hun relatie met India te verbeteren, weerhielden politieke onwil en bureaucratische inertie in Washington India van de meest geavanceerde wapens waar het al zo lang naar verlangde. De deal suggereert het begin van een keerpunt in de relatie, aldus analisten.

De VS en India bespreken ook het versterken van de banden tussen hun legers, onder meer op het gebied van logistiek en het delen van inlichtingen, aldus functionarissen van het Pentagon. Zo zouden Amerikaanse schepen vaker Indiase havens kunnen aandoen en zouden de twee legers meer gezamenlijke oefeningen kunnen houden. Ambtenaren van de Biden-administratie hebben ook andere belangrijke toezeggingen gedaan op het gebied van technologie, toeleveringsketens en schone energie. Die zijn nog niet bekend gemaakt.

Biden en Modi zullen naar verwachting een reeks overeenkomsten aankondigen over technologie, toeleveringsketens en schone energie, zeiden hoge regeringsfunctionarissen, als onderdeel van een bredere inspanning van de Amerikaanse regering om India te positioneren als tegenwicht voor China. De toezeggingen hebben betrekking op een reeks sectoren, van kunstmatige intelligentie en toeleveringsketens tot schone energie en wereldwijde gezondheid.

Onder hen zal een toezegging van India zijn om zich aan te sluiten bij de Artemis-akkoorden, een door de VS geleid ruimteverkenningsinitiatief, en verbeterde samenwerking in de ruimte tussen de National Aeronautics and Space Administration en de Indian Space Research Organization, zeiden hoge ambtenaren.

De VS zullen ook hun partnerschap met India verstevigen om kritieke toeleveringsketens voor technologie weg te halen uit China en andere landen. Micron Technology, de grootste fabrikant van geheugenchips in de VS, gaat meer dan 800 miljoen dollar investeren in een halfgeleiderfabriek in India.

“Er is geen partner die nu en in de toekomst zo consequent is als India”, zei een hoge regeringsfunctionaris woensdag tegen verslaggevers. “De aard, de diepte en de breedte van onze resultaten voor deze top is ongekend.”

Rusland heeft de afgelopen tien jaar bijna twintig keer zoveel wapens aan India verkocht als de VS, volgens het Stockholm International Peace Research Institute, dat de internationale wapenhandel volgt.

India staat op het punt om verbeterde MQ-9B Reaper-drones, bekend als SeaGuardians, te kopen in een transactie ter waarde van ongeveer $ 3 miljard, volgens een hoge Amerikaanse functionaris. Een persoon die bekend is met de lopende deal zei dat India meer dan twee dozijn SeaGuardians zou ontvangen. De verhuizing zal bijdragen aan de inlichtingencapaciteit van India, zeiden hoge overheidsfunctionarissen.

Een ander belangrijk onderdeel van de deal is dat de twee landen ook gezamenlijk General Electric F414-motoren zullen produceren voor India’s volgende generatie straaljagers, waarbij ze New Delhi zeer gevoelige militaire technologie overhandigen. Dezelfde motor wordt gebruikt in Amerikaanse F-18-jagers en de bereidheid van de VS om de technologie met India te delen wordt gezien als een teken van vertrouwen tussen de twee landen.

“Dit is een baanbrekend initiatief”, zei een hoge ambtenaar.

“Dit zal worden herinnerd als een substantiële sprong voorwaarts in de defensiebetrekkingen tussen de VS en India”, zegt Jeff Smith, directeur van het Asian Studies Centre van de Heritage Foundation, een conservatieve denktank in Washington.

Het wapenpakket werd bijna voltooid tijdens een bezoek aan India eerder deze maand door minister van Defensie Lloyd Austin, die overeenstemming bereikte over een routekaart voor toekomstige defensiesamenwerking met de Indiase minister van Defensie Rajnath Singh.

Rusland levert ongeveer de helft van India’s defensiebehoeften, waaronder munitie, straaljagers, tanks en het S-400 luchtverdedigingssysteem. Jarenlang hebben de VS India onder druk gezet om minder afhankelijk te worden van Russische wapenhandelaren, hoewel ze New Delhi niet willen straffen voor de aankopen.

Het kan nog jaren duren voordat de afhankelijkheid van India van Rusland aanzienlijk afneemt.

“Ik denk niet dat dit per se de sluisdeuren zijn die opengaan”, zegt Richard Rossow, voorzitter van beleidsstudies tussen de VS en India aan het Center for Strategic and International Studies, een denktank in Washington. moeilijk op bepaalde gebieden, kunnen we dingen bereiken die we voorheen niet konden.”

Modi arriveerde woensdag in Washington als onderdeel van een meerdaagse tournee door de VS, inclusief een groepsyogasessie op het VN-hoofdkwartier in New York, waar hij ook Tesla-topman Elon Musk ontmoette. Modi woonde woensdag een privédiner bij met Biden in het Witte Huis, en van de twee leiders wordt verwacht dat ze donderdag gezamenlijke verklaringen afleggen en vragen beantwoorden van verslaggevers in het Witte Huis.

Het grote evenement is een staatsdiner voor Modi, een van de hoogste diplomatieke onderscheidingen van Washington en een uitbundige aangelegenheid die naar verwachting een aantal hoogwaardigheidsbekleders en spraakmakende gasten zal trekken. Modi wordt de derde buitenlandse leider die Biden als gastheer heeft voor een staatsdiner, na de Franse president Emmanuel Macron en de Zuid-Koreaanse leider Yoon Suk Yeol.

De Indiase premier is ook van plan een gezamenlijke congresvergadering toe te spreken, die een handvol wetgevers heeft aangekondigd te zullen boycotten vanwege kritiek op Modi’s mensenrechtensituatie. Veel rechtengroepen protesteren tegen het besluit van de regering-Biden om de rode loper uit te rollen voor Modi, wiens hindoe-nationalistische regering ervan wordt beschuldigd religieuze minderheden te hebben geviseerd, de persvrijheid te ondermijnen en haar critici het zwijgen op te leggen.

Ambtenaren van de Biden-regering hebben gezegd dat ze hun bezorgdheid over mensenrechten en democratie zouden blijven uiten bij hun Indiase tegenhangers, maar de schijn van het geven van lezingen aan Modi in het openbaar zou contraproductief zijn.

“Uiteindelijk zal de vraag waar de politiek en de kwestie van democratische instellingen in India naartoe gaan, binnen India worden bepaald door Indiërs”, zei Bidens nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, voorafgaand aan het bezoek aan verslaggevers. door de Verenigde Staten.”

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply