Zomerzonnewende vandaag! Kom alles te weten over de ‘langste’ dag van het jaar

0

Zomerzonnewende is op 21 juni, ook wel bekend als de langste dag van het jaar. Dit is het moment waarop de zon het helderst schijnt en ook het langst aan de heldere hemel van juni. Wereldwijd viert iedereen op 21 juni de Zomerzonnewende.

Afhankelijk van de tijdzone waarin men zich bevindt, kan de zomerzonnewende ook op 20 juni of 22 juni vallen. Met name wordt de zomerzonnewende alleen ervaren door mensen die op het noordelijk halfrond van de aarde wonen.

Wat is zomerzonnewende?

Zomerzonnewende vindt één keer per jaar plaats. Dit fenomeen vindt plaats omdat de as van de aarde ongeveer 23,5 graden is gekanteld ten opzichte van het baanvlak rond de zon. Deze kanteling is ook de oorzaak van de wisselende seizoenen.

Dit betekent dat de zonnestralen het aardoppervlak onder een meer directe hoek raken, wat resulteert in langere dagen en kortere nachten. Op 21 juni bereikt de zon op dat moment het meest noordelijke punt aan de hemel.

Waarom krijgt het noordelijk halfrond de langste dag?

Tijdens de zomerzonnewende staat het noordelijk halfrond naar de zon gericht. Dit betekent dat de zonnestralen het aardoppervlak onder een directere hoek op het noordelijk halfrond raken dan op het zuidelijk halfrond.

Middernachtzon: Gedurende enkele dagen of weken voor en na 21 juni zullen degenen die in het Noordpoolgebied wonen, inclusief delen van Alaska, Canada, Groenland en Scandinavië, continu daglicht hebben, wat resulteert in wat bekend staat als de middernachtzon.

Wat betekent het woord Zonnewende?

Het woord zonnewende geeft de tijd of datum aan (twee keer per jaar) waarop de zon zijn maximale of minimale declinatie bereikt, gekenmerkt door de langste en kortste dagen (ongeveer 21 juni en 22 december).

Wat is een equinox?

Astronomen gebruiken de data van de twee zonnewendes en twee equinoxen om de seizoenen te markeren. Een equinox vindt plaats wanneer de zon het pad van de evenaar kruist en precies tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond staat.

Volgens astronomen zijn de vier seizoenen op het noordelijk halfrond

-Lente (21 maart)

-Zomer (21 juni)

-Herfst (21 september)

-Winter (21 december)

Wanneer is de kortste dag van het jaar?

De kortste dag van het jaar 2023 op het noordelijk halfrond is op 22 december 2023. Dit is de winterzonnewende wanneer de zon het laagste punt aan de hemel bereikt en de dag het kortst is.

Het tegenovergestelde geldt voor het zuidelijk halfrond. De langste dag van het jaar op het zuidelijk halfrond is 22 december 2023 en de kortste dag is 21 juni 2023.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 21 juni 2023, 16:54 uur IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply