Mondelez ‘uitgekozen’ in boycot vanwege zakenmemo Rusland

0

NEW YORK, 16 juni (Reuters) – De Europa-president van Mondelez International zei donderdag dat de Milka-chocoladereepmaker “wordt uitgekozen en anders behandeld” dan concurrerende bedrijven die ook voedsel en dranken blijven verkopen in Rusland, volgens een memo gezien door Reuters.

In de memo met de titel “A note on Nordics/Russia”, die donderdag aan de werknemers is verzonden, schreef Vinzenz Gruber over de boycots die door Scandinavische bedrijven tegen Mondelez zijn geïnitieerd vanwege het besluit om in Rusland te blijven, waar het wettelijk is toegestaan ​​om te opereren. Hij beschreef de druk in Scandinavië als “uitdagend” en dat hij “diep bedroefd was door wat er gebeurt” met zijn merken daar. Marabou is populair in Zweden en Freia is Noors.

“Het is moeilijk voor ons allemaal om te zien dat ons bedrijf wordt uitgekozen en anders wordt behandeld dan andere collega’s, ondanks de realiteit van de situatie”, zei Gruber in de memo, die intern werd verspreid bij Mondelez. “Als je in de meeste keukenkastjes kijkt, zie je veel producten van voedings- en drankenbedrijven die Rusland niet hebben verlaten.” Gruber verwees niet naar specifieke merken.

“Als er een boycot zou komen van alle merken met moedermaatschappijen die actief zijn in Rusland, zou er een probleem zijn met de voedselvoorziening”, zei Gruber, zonder een merk te specificeren.

De boycots, geïnitieerd door onder meer luchtvaartmaatschappij SAS, begonnen vorige week in Zweden en Noorwegen. De reactie kwam voort uit het feit dat het Oekraïense Nationale Agentschap voor de Preventie van Corruptie Mondelez vorige maand tot “internationale oorlogssponsor” noemde omdat hij zijn goederen in Rusland bleef verkopen. Mondelez gaf geen commentaar op de aanwijzing.

Het is niet geheel ongebruikelijk dat bedrijven een ander bedrijf boycotten. Honderden stopten bijvoorbeeld met adverteren op Facebook, nu Meta, in 2020 nadat Amerikaanse burgerrechtengroepen multinationals hadden ingeschakeld om het bedrijf onder druk te zetten om concrete stappen te ondernemen om haatzaaiende uitlatingen te blokkeren.

Na de boycot van de chocolademerken Freia en Marabou van Mondelez in Scandinavië deze week, zei het bedrijf donderdag dat het bezig was om zijn bedrijf in Rusland voor het einde van het jaar zelfstandig te maken met een “zelfvoorzienende toeleveringsketen”. Het bedrijf gaf geen details over zijn plannen voor Rusland. Voedsel valt niet onder internationale sancties.

Nu de oorlog van Poetin zijn tweede jaar ingaat, krijgen bedrijven die in Rusland actief blijven na de invasie van Oekraïne kritiek van mensenrechtenorganisaties, klanten, werknemers en investeerders, volgens talrijke media-accounts.

Een vertegenwoordiger van de Russische ambassade in Washington DC reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Mondelez reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar op de memo.

Mondelez-concurrenten in chocolade, waaronder Nestle, zijn nog steeds actief in Rusland, net als veel andere bedrijven in consumentenproducten. Nestle zei in zijn laatste jaarverslag dat het zes fabrieken in Rusland had, waaronder zoetwaren. Nestle reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Mondelez beloofde op 9 maart, na de invasie, dat het niet-essentiële activiteiten in het land “afbouwde” en zich concentreerde op “basisaanbod”. Mondelez zei donderdag dat het “onze activiteiten heeft teruggeschroefd, nieuwe kapitaalinvesteringen, nieuwe productlanceringen en onze advertentiemedia-uitgaven in Rusland heeft stopgezet”.

Maar het bedrijf heeft zijn activiteiten in Rusland voortgezet en de verzending van sommige van zijn producten naar het land gestimuleerd, blijkt uit douanegegevens van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2023.

Zendingen naar Rusland van producten met beschrijvingen waarin specifiek Milka-chocoladerepen worden genoemd, stegen met 131% tot 22,4 miljoen kilogram in het jaar na de oorlog, beginnend in april 2022 tot eind maart, van 9,7 miljoen kilogram in de voorgaande 12 maanden, volgens gegevens Reuters verkregen van een commerciële aanbieder van douanegegevens.

De verzendingen van alle Mondelez-producten naar Rusland stegen volgens de gegevens in dezelfde periode van 28,7 miljoen kilogram naar 45 miljoen kilogram.

Een woordvoerster van Mondelez, die meerdere keren is benaderd, gaf geen commentaar op de douanegegevens.

In een verklaring zei Mondelez dat sinds januari de totale volumes van het bedrijf in Rusland “met dubbele cijfers zijn gedaald”, en dat zowel de importvolumes als het marktaandeel aanzienlijk zijn afgenomen.

Het bedrijf geeft geen verdere details over de cijfers. Het zei ook dat het geen verkoop-, import- en exportgegevens op landniveau vrijgeeft.

Mondelez zei donderdag ook dat het zijn activiteiten in Rusland verder afbouwt en verdere volume- en verkoopdalingen verwacht.

Tot nu toe zijn de Russische activiteiten van Mondelez de afgelopen maanden winstgevender geweest dan in het verleden, omdat het bedrijf de advertenties in het land heeft opgeschort, kosten heeft bespaard en de prijzen heeft verhoogd, volgens een in april ingediend document bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over de eerste drie maanden van 2023. Valutaveranderingen hielpen ook het bedrijf, blijkt uit de driemaandelijkse SEC-archivering.

Jan Kæraa Rasmussen, hoofd milieu, maatschappij en bestuur (ESG) en duurzaamheid bij Mondelez-investeerder PensionDanmark, zei dat het Deense pensioenfonds de “afschaling van hun activiteiten in Rusland als een vooruitgang beschouwt.

“We zien mogelijkheden voor verdere stappen van het bedrijf”, zei Rasmussen. “We zijn sceptisch over de noodzaak voor de meeste bedrijven om aanwezig te zijn in Rusland en moedigen hen aan om hun activiteiten in het land te heroverwegen.”

(Rapportage door Jessica DiNapoli in New York; Aanvullende rapportage door Maurice Tamman en Terje Solsvik; Bewerking door Anna Driver)

Leave A Reply