Maïs-, soja- en tarwefutures zorgen voor maandenlange pieken in de weerzorgen in de VS

0

CHICAGO, 16 juni (Reuters) – De Amerikaanse maïs-, sojabonen- en tarwefutures sloten allemaal hoger op vrijdag en bereikten tijdens de sessie allemaal meerdere maanden hoogtepunten, omdat zorgen over stressvolle droge omstandigheden in belangrijke delen van het Midwesten leidden tot een golf van kopen voorafgaand aan een driedaags vakantieweekend, aldus analisten.

“We hebben een probleem hier in het midden van de Corn Belt (waar) we er niet doorheen kunnen breken en zinvol vocht kunnen krijgen”, zegt Terry Linn, analist bij Linn & Associates in Chicago. “De temperaturen lopen volgende week op en dus zal de stress toenemen bij gewassen die toch al kampen met vochttekorten.”

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelde in mei recordoogsten van Amerikaanse maïs en sojabonen voor 2023, maar die doelstellingen komen in gevaar door problematisch weer naarmate het zomerse groeiseizoen zich ontvouwt.

Chicago Board of Trade juli-maïs steeg met 17 cent tegen $ 6,40-1/4 per bushel, en nieuwe oogst december-maïs, die de oogst van 2023 vertegenwoordigt, eindigde met 23 cent tegen $ 5,97-1/2 bushel na te zijn gestegen tot $ 5,98, het hoogste sinds half februari.

Nieuwgeoogste sojabonen in november eindigden met 50 cent op $ 13,42-1/4 bushel na het bereiken van hun hoogste niveau sinds half maart. CBOT-tarwe in juli vestigde zich met 26-1/2 cent op $ 6,88 per bushel na een record van twee maanden op $ 6,97.

De Amerikaanse markten zullen maandag gesloten zijn voor de federale feestdag van Juneteenth, waardoor traders gespannen blijven naarmate de weersvoorspellingen fluctueren.

“Met een driedaagse vakantie in aantocht, zullen de daadwerkelijke regenval in het weekend en de weersvoorspelling op maandagavond de prijsrichting voor de komende week bepalen”, aldus makelaardij Copenhagen Merchant in een notitie.

Tarwefutures stegen als short-covering door investeerders, een tegenvaller in de dollar deze week en droog weer in Europa verlegden de aandacht van de voortgang van de oogst in de US Plains.

Ook de onzekerheid rond de graandeal in de Zwarte Zee die exportzendingen vanuit Oekraïne toestaat, bood steun. Russische functionarissen zeiden vrijdag dat het pact dat zendingen uit Oekraïne toestaat onder de huidige omstandigheden niet kan worden verlengd wanneer het medio juli afloopt. (Rapportage door Julie Ingwersen; aanvullende rapportage door Gus Trompiz in Parijs en Rajendra Jadhav in Mumbai; redactie door Sherry Jacob-Phillips, Subhranshu Sahu, Leslie Adler en David Gregorio)

Leave A Reply