Dominicaanse Republiek zegt Canada’s hulpbureau in Haïti niet goed te keuren – Beursnieuws

0

PORT-AU-PRINCE (Reuters) – De Dominicaanse Republiek zei vrijdag dat het de installatie van een Canadees kantoor om de ondersteuning van de nationale politie van het naburige Haïti te coördineren, niet goedkeurde, een dag nadat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly plannen aankondigde om er deze zomer een op te zetten. .

“De Dominicaanse regering bevestigt dat ze niet heeft gesproken over, heeft ingestemd met of toestemming heeft verleend voor de installatie op ons grondgebied van een kantoor om de ondersteuning van de Haïtiaanse nationale politie te coördineren”, zei de Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken Roberto Alvarez in een tweet.

De Dominicaanse Republiek heeft gespannen betrekkingen met Haïti, waarmee het het Caribische eiland Hispaniola deelt. Sinds het bendegeweld vorig jaar in Haïti escaleerde, heeft Santo Domingo de grensbewaking opgevoerd en tienduizenden gedeporteerd op de vlucht voor de crisis in Haïti.

Tijdens een ministeriële bijeenkomst op donderdag kondigde Joly plannen aan om een ​​hulpoperatie te coördineren die bedoeld is om de minder bewapende politie van Haïti te ondersteunen vanuit een basis in de Dominicaanse Republiek en bedankte Alvarez voor het hosten van het mechanisme, volgens een transcriptie van een Canadese regeringsfunctionaris.

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft sinds oktober opgeroepen tot een internationale troepenmacht om de politie te helpen bij het bestrijden van machtige bendes die nu grote delen van het land beheersen en een humanitaire crisis aanwakkeren die tienduizenden ontheemd heeft gemaakt.

De Verenigde Staten hebben Canada ertoe aangezet een leidende rol op zich te nemen, maar uit angst voor het lenen van troepen aan Henry’s niet-gekozen regering en het herhalen van misbruiken begaan door eerdere internationale missies, heeft geen enkel land aangeboden om zo’n troepenmacht te leiden.

(Rapportage door Harold Isaac; Schrijven door Sarah Morland; Bewerking door Sandra Maler)

Leave A Reply