Was het het ei of de kip die eerst kwam? Wetenschappers hebben eindelijk een antwoord

0

Was het het ei of de kip die er eerst was? De vraag heeft velen in verwarring gebracht voor het juiste antwoord. Maar na veel onderzoek staat een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution, op het punt om het antwoord op de vraag te vinden. De studie is gebaseerd op amfibieën en hagedissen.

De studie is bijna afgerond na analyse van 51 fossiele soorten en 29 levende soorten. Deze organismen kunnen worden gecategoriseerd als ovipaar (eieren leggen) en levendbarend (jonge dieren baren).

“De ontdekking van ovipariteit in deze veronderstelde levendbarende uitgestorven clade, samen met bestaand bewijs, suggereert dat EER (Extended Embryo Retention) de primitieve voortplantingsmodus was”, aldus de onderzoekers in de paper.

EER is het langdurig vasthouden van embryo’s door de moeder voor een bepaalde tijd. De duur van het vasthouden van embryo’s hing waarschijnlijk af van wanneer de omstandigheden het gunstigst zijn om te overleven.

Het onderzoek werpt licht op het feit dat vóór de opkomst van amnioten een groep gewervelde dieren een embryonale of foetale ontwikkeling doormaakt. Het onderzoek zei dat de eerste tetrapoden die ledematen ontwikkelden van visachtige vinnen, amfibische kenmerken en gewoonten vertoonden.

De tetrapoden moesten voor voedsel en voortplanting in de buurt van water leven, net als amfibieën zoals kikkers en salamanders.

Professor Michael Benton van de Bristol School of Earth Sciences legt uit dat toen amnioten 320 miljoen jaar geleden ontstonden, ze zich konden losmaken van water door een waterdichte huid en andere mechanismen te ontwikkelen.

De sleutel tot bescherming was het vruchtwater. Het ei fungeerde als een privévijver, die het zich ontwikkelende reptiel beschermde tegen uitdroging in warme klimaten. Dit stelde de Amniota ook in staat om weg te gaan van het water en te overleven in het terrestrische systeem.

Veel onderzoekers en experts hebben een tegenstrijdige mening over de mening, aangezien ze zeggen dat verschillende hagedissen en slangen flexibele voortplantingsstrategieën vertonen en zowel ovipariteit als levendigheid vertonen. Fossielen onthullen dat veel van deze soorten levende dragers waren, wat duidt op een overgang tussen het baren van jongen en het leggen van eieren.

Een andere expert zegt dat EER een veel voorkomend fenomeen is en tegenwoordig varieert in hagedissen en slangen. Hun jongen kunnen op beide manieren worden vrijgelaten, in een ei of als kleine kronkels, in verschillende ontwikkelingsstadia. Er zijn echter meer voordelen van EER, waardoor moeders hun jongen kunnen vrijlaten als de temperatuur warm genoeg is en er voldoende voedsel is.

Het onderzoek is nog gaande en er is geen concreet resultaat van het onderzoek, maar het team suggereert dat de adaptieve ouderlijke bescherming vroege dieren een voordeel opleverde.

Vang al het zakelijke nieuws, marktnieuws, belangrijke nieuwsevenementen en laatste nieuwsupdates op Live Mint. Download de Mint News-app om dagelijkse marktupdates te ontvangen.

Meer of minder

Bijgewerkt: 18 juni 2023, 09:59 uur IST

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply