Reactie op de verhoging van de leenrente met 50 basispunten in Zuid-Afrika

0

JOHANNESBURG (Reuters) – Hieronder vindt u enkele opmerkingen van analisten en investeerders nadat de South African Reserve Bank (SARB) haar belangrijkste beleningsrente, ook wel reporente genoemd, met 50 basispunten verhoogde tot 8,25%.

JASON TUVEY, PLAATSVERVANGEND CHIEF ECONOMIE EMERGING MARKETS, KAPITAALECONOMIE

“We denken dat het besluit van vandaag het einde markeert van de verkrappingscyclus. De inflatie zou de komende maanden moeten blijven dalen, zodat ze tegen het midden van dit jaar weer binnen het doelbereik van 3-6% van de SARB zal komen.”

“Tariefverlagingen zullen waarschijnlijk eind 2023 plaatsvinden. Maar als er meer bewijs komt dat loadshedding de prijsdruk aanwakkert, kan de SARB zich genoodzaakt voelen om de tarieven langer hoog te houden.”

GARY BOOYSEN, RAND SWISS PORTEFEUILLEMANAGER

“De valuta verzwakte onmiddellijk met 35 cent ten opzichte van de Amerikaanse dollar, omdat sommige handelaren misschien een stijging van 75 basispunten hadden verwacht. Dit was buiten de bovenkant van de meest recente opiniepeilingen, maar gezien de zwakkere valuta lijkt het erop dat de verwachting in de markt was.”

WARREN VENKETAS, DAILYFX-ANALYST

“Het besluit van de SARB om de rente met 50 basispunten te verhogen, leek te zijn ingegeven door de eerste helft van het primaire mandaat van de SARB om de waarderand te beschermen. Huishoudens met een laag tot gemiddeld inkomen op de korte termijn zullen de pijn voelen, maar met een veerkrachtige Amerikaanse economie in het spel , ik weet niet zeker of dit genoeg zal zijn om de verliezen van de rand ten opzichte van de Amerikaanse dollar voorlopig te beperken.”

JAMES WILSON, SOVEREIGN STRATEEG VOOR OPKOMENDE MARKTEN, ING

“De verslechterende groeivooruitzichten als gevolg van aanhoudende stroomonderbrekingen en de recente toename van geopolitieke spanningen zijn duidelijke zorgen voor de markt, terwijl de sterkte van de USD een extra mondiale factor is en de rand over het algemeen redelijk gevoelig is voor het marktsentiment in de EMFX-ruimte.”

LYLE SANKAR, HOOFD FIXED INCOME, PSG ASSET MANAGEMENT

“Ik had gedacht dat de markt tevreden zou zijn met de renteverhoging, maar het sentiment is momenteel erg slecht. Lange obligaties hebben een rendement van bijna 13%.”

MURENDENI NENGOVHELA, ECONOMIST, ALEX FORBES

“De belangrijkste drijfveer achter deze verhoging is eigenlijk de zwakte van de rand. De rand is eigenlijk met ongeveer 5% verzwakt sinds ze hun laatste bijeenkomst hadden. De andere laag hierbij is de kerninflatie, wat een vraaggestuurde inflatie is, het bleef behoorlijk plakkerig met 5,3% in april, het hoogste in meer dan zes jaar.”

(Samengesteld door Tannur Anders, Rachel Savage, Promit Mukherjee in Johannesburg en Amruta Khandekar in Bangalore; Bewerking door James Macharia Chege)

Leave A Reply