Twitter stopt waarschijnlijk met EU-code tegen desinformatie, zegt EU-functionaris

0

(Van alinea 2 tot einde, voegt uitleg van de code toe, citaten van EU-functionaris, Twitter geen onmiddellijke reactie)

BRUSSEL, 25 mei (Reuters) – Twitter trekt zich waarschijnlijk terug uit een vrijwillige EU-praktijkcode om desinformatie aan te pakken, maar de stap betekent niet dat het Europa verlaat, zei een EU-functionaris donderdag.

De Europese Commissie heeft de code vorig jaar aangescherpt, door van bedrijven te eisen dat ze regelmatig voortgangsrapporten indienen met gegevens over hoeveel advertentie-inkomsten ze hadden afgewend van desinformatie-actoren.

Nieuwe verplichtingen zijn onder meer het verstrekken van informatie over het aantal of de waarde van geaccepteerde of afgewezen politieke advertenties en gedetecteerde gevallen van manipulatief gedrag.

Twitter heeft tekenen gegeven dat het de code zal verlaten, zei de EU-functionaris, eraan toevoegend dat het geen groot verschil maakt, aangezien het bedrijf de laatste tijd niet veel moeite heeft gedaan.

“Het betekent alleen dat ze geen vergaderingen bijwonen en geen rapporten uitbrengen. Ze zouden nog steeds wettelijke verplichtingen hebben”, zei de functionaris, verwijzend naar baanbrekende technische regels die onlangs zijn aangenomen en waaraan de praktijkcode is gekoppeld.

“Ze trekken zich niet terug uit Europa”, zei de functionaris.

Twitter reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Overtredingen van de technische regels kunnen bedrijven boetes kosten die oplopen tot 6% van hun wereldwijde omzet.

Bedrijven die de code hebben ondertekend, zijn onder meer Google, Meta Platforms, Microsoft en TikTok van Alphabet. (Rapportage door Foo Yun Chee; bewerking door Diane Craft en Leslie Adler)

Leave A Reply