Wissing kritisch over EU-plannen voor nieuwe Euro 7-emissienorm

0

BERLIJN (dpa-AFX) – De Duitse minister van Transport Volker Wissing (FDP) heeft zijn bezorgdheid geuit over EU-plannen om de emissienormen voor auto’s aan te scherpen. “Ik maak er geen geheim van dat ik een zeer kritische houding zal aannemen op de voorstellen tot nu toe”, zei Wissing donderdag tegen omroep Welt TV. Hij zei dat hij coördineerde met andere collega’s in de EU. Het verzet tegen de geplande strengere Euro 7-emissienorm is al uit verschillende landen gekomen.

Volgens de plannen van de Europese Commissie gaat de Euro 7-emissienorm gelden vanaf juli 2025. De Commissie had in haar voorstel de meerkosten voor personenauto’s geschat op gemiddeld 120 euro. Voor zware bedrijfswagens stijgen de kosten met 2700 euro. De industrie had dit altijd als een te lage berekening beschreven, maar had geen precieze details verstrekt.

Het ministerie van Wissing had enkele maanden geleden al aangekondigd dat het volgens eigen berekeningen fors hogere meerkosten verwachtte dan de EU-commissie had aangegeven.

De FDP-minister sprak nu zijn bezorgdheid uit dat de industrie zou kunnen worden verzwakt door de nieuwe regels en dat er “onzinnige investeringen” zouden kunnen worden gedaan. “We willen Europa beschermen tegen het maken van fouten”, zei de FDP-politicus in het interview met “Welt TV”.

De Europese Commissie had in november voorstellen gedaan voor een herziening van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen, zoals stikstofoxiden. De nieuwe norm is bedoeld om te zorgen voor schonere voertuigen en een betere luchtkwaliteit om de gezondheid van burgers en het milieu te beschermen. Het doel van Euro 7 is om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door auto’s tegen 2035 met 35 procent te verminderen, en met meer dan 50 procent voor bussen en vrachtwagens./swe/DP/men

Leave A Reply