Oekraïne mag geen Amerikaanse wapens gebruiken in Rusland, zegt de Amerikaanse generaal

0

WASHINGTON (Reuters) -De Verenigde Staten hebben Oekraïne al lang gevraagd om geen door de VS verstrekt militair materieel te gebruiken om aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied, zei de hoogste Amerikaanse generaal donderdag, na beschuldigingen door Rusland dat pro-Oekraïense milities Amerikaanse gepantserde voertuigen gebruikten.

Legergeneraal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, zei dat zijn kantoor de sociale media-beelden van voertuigen en militaire hardware aan het onderzoeken was tijdens een grensoverschrijdende inval op maandag door milities in de Russische regio Belgorod.

“Ik kan u op dit moment niet met definitieve nauwkeurigheid zeggen of dat – en ik heb dezelfde video gezien – of dat door de VS geleverde apparatuur is of niet, wat de aard van de aanval was, wie wat met wie deed,” vertelde Milley aan een persconferentie in het Pentagon.

“Ik kan dat op dit moment niet met zekerheid zeggen, maar ik kan wel zeggen dat we de Oekraïners hebben gevraagd geen door de VS geleverd materieel te gebruiken voor directe aanvallen op Rusland.”

Op beelden van enkele vernielde voertuigen die door het Russische ministerie van Defensie zijn vrijgegeven, is militair materieel van Amerikaanse makelij te zien, zoals militaire vrachtwagens van Humvee. Reuters kon de locatie van de beschadigde voertuigen en de omliggende details in de video bevestigen, maar kon de opnamedatum niet verifiëren.

De regering van Oekraïne ontkende elke rol bij de inval in Belgorod, die is opgeëist door twee gewapende anti-Kremlin-groepen bestaande uit Russische staatsburgers, van wie sommigen extreemrechtse figuren zijn.

Oekraïne heeft in het verleden gezegd dat het geen door de Verenigde Staten beloofde wapens met een groter bereik zal gebruiken om Russisch grondgebied te raken en alleen Russische eenheden op bezet Oekraïens grondgebied zal aanvallen.

Milley zei dat de beperkingen op de Amerikaanse steun aan Oekraïne na de invasie van Rusland in februari 2022 bedoeld waren om de zelfverdediging van Kiev tegen de Russische troepen in Oekraïne te verzekeren.

“Waarom is dat? Omdat we niet willen – dit is een Oekraïense oorlog. Het is geen oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland. Het is geen oorlog tussen de NAVO en Rusland,” zei Milley.

De vragen over het Oekraïense gebruik van door de VS geleverde wapens ontstonden nadat president Joe Biden de training van Oekraïense piloten om met door de VS gemaakte F-16 straaljagers te vliegen steunde, waarvoor Rusland het Westen eerder had gewaarschuwd.

“Het is geen geheim voor ons dat er steeds meer uitrusting wordt geleverd aan de strijdkrachten van Oekraïne”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag tegen verslaggevers toen hem werd gevraagd naar het gebruik van door de milities gemaakte hardware van Amerikaanse makelij.

Biden zei dat hij een “platte verzekering” had gekregen van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy dat hij geen door het Westen geleverde F-16 straaljagers zou gebruiken om Russisch grondgebied binnen te gaan.

(Rapportage door Idrees Ali, Phil Stewart en Doina Chiacu; bewerking door Diane Craft en Grant McCool)

Door Idrees Ali en Phil Stewart

Leave A Reply