Ganga Dussehra 2023: Wensen, Shubh Muhurat, Puja Vidhi, Mantra’s & speciale betekenis van festival

0

Ganga Dussehra 2023
Afbeeldingsbron: BESTANDSBEELD Ganga Dussehra 2023

Ganga Dussehra 2023: Gevierd op de tiende dag van Jyeshtha Shukla Paksha, markeert het festival de verschijning van de godin Ganga op aarde. Elk jaar wordt Ganga Dussehra gevierd met heel veel pracht en praal in het hele land. Varanasi staat vooral bekend om de feesten van Ganga Dussehra. Toegewijden nemen een bad in het heilige water van de Ganges en vieren de dag. Dit jaar wordt Ganga Dussehra gevierd op 30 mei. Acharya Indu Prakash stelt dat het dankzij de harde boetedoening van koning Bhagirath was dat Ganga Maiya’s aankomst op aarde mogelijk was. Omdat de aarde echter niet de kracht had om de snelheid van de Ganges te dragen, plaatste Lord Shiva haar in het midden van zijn haar, zodat het water van de Ganges beschikbaar zou zijn op de aarde in de vorm van een stroom. Dit is de reden waarom het aanbidden van Lord Shiva samen met moeder Ganga even belangrijk is op deze dag. Voor het geval u niet thuis bent in de betekenis van deze dag en de maatregelen die moeten worden genomen, lees hieronder!

Door een bad te nemen in deze rivier de Ganges, raak je zondige daden kwijt en krijg je gunstige resultaten, maar als een persoon niet kan baden in de rivier de Ganges, dan kan hij een bad nemen in een andere heilige rivier terwijl hij mediteert op de Ganges Maiyya. En als dat voor jou niet mogelijk is, meng dan een beetje Gangeswater door je zwemwater.

Ganga Dussehra 2023: datum en tijd

  • Dahsami Tithi begint – 11:49 uur – 29 mei 2023
  • Dashami Tithi eindigt – 13:07 uur – 30 mei 2023
  • Hasta Nakshatra begint -04:29 – 30 mei 2023
  • Hasta Nakshatra eindigt – 06:00 uur – 31 mei 2023
  • Vyatipata Yoga begint – 20:55 uur – 30 mei 2023

Ganga Dussehra 2023 Betekenis:

Volgens de Purana’s was die dag na de boetedoening van Bhagirath, wanneer Ganga Mata naar de aarde komt, de tiende dag van de Jyeshtha Shukla Paksha. De dag van de afdaling van Ganga Mata op aarde werd bekend als Ganga Dussehra. Op deze dag wordt iemand die Ganga Stotra reciteert terwijl hij in de rivier de Ganges staat, bevrijd van al zijn zonden. In de Skanda Purana is er een Ganga stotra genaamd Dussehra. Als je niet in staat bent om naar de Ganges te gaan, dan kun je een bad nemen in een rivier of vijver in de buurt van het huis terwijl je mediteert over de Ganges. Tijdens het mediteren moet aanbidding worden gedaan met Shodashopchar.

Ganga Dussehra 2023 Mantra’s:

Na meditatie moet deze mantra worden gezongen:

“Om Namah Shivay Narayanyai Dussehraai Gangaai Namah.” Na deze mantra “Om Namo Bhagwate Om Hreem Shree Hili Hili Milli Milli Gange Maa Pavya Pavya Swaha.”

Het aanbieden van vijf bloemen aan de mantra, moet de naam van Bhagirathi worden aanbeden met de mantra om Ganga naar de aarde te brengen. Daarnaast moet ook de plaats van herkomst van de Ganga worden onthouden. Alle dingen zouden van tien soorten moeten zijn in de aanbidding van Ganga Ji. Er zouden bijvoorbeeld tien soorten bloemen moeten zijn, tien geuren, tien lampen, tien soorten naivedya, tien betelbladeren, tien soorten fruit.

Als je na de aanbidding wilt doneren, doneer dan slechts tien dingen, want het wordt als goed beschouwd, maar de donatie van gerst en sesam moet uit zestien vuisten bestaan. Dakshina moet ook aan tien brahmanen worden gegeven. Bij het baden in de rivier de Ganges moet B tien keer een duik nemen.

Ganga Dussehra 2023 Verhaal:

In de oudheid was Sagar de koning van Ayodhya. Maharaja Sagara had zestigduizend zonen. Eens dacht Sagar Maharaj erover om Ashwamedha Yagya uit te voeren en verliet het paard van Ashwamedha Yagya. Koning Indra wilde dit offer niet succesvol maken en verborg het paard van Ashwamedha in de ashram van Maharishi Kapil. Zestigduizend zonen van koning Sagar bereikten de ashram op zoek naar dit paard en begonnen te schreeuwen toen ze het paard zagen. Hierdoor werd de boetedoening van Maharishi Kapil verstoord en zodra hij zijn ogen opendeed, overleefde niet één van de zestigduizend zonen van koning Sagar. Allen werden tot as verbrand.

Koning Sagar, na hem Anshuman en vervolgens Maharaj Dilip, deden alle drie zware boete voor de bevrijding van de dode zielen zodat ze de Ganges naar de aarde konden brengen, maar dat lukte niet en gaven hun leven op. De Ganges moest worden gebracht omdat alle wateren van de aarde waren verteerd door de wijze Agastya en er geen rivier meer was voor de vrede en offers van de voorouders.

De zoon van Maharaj Dilip werd Bhagirath, hij deed zware boete om Ganga naar de aarde te brengen en op een dag was Brahma ji tevreden met zijn boete en verscheen en vroeg Bhagirath om een ​​zegen te vragen, waarna Bhagirath Ganga ji meenam naar de aarde. Brahma ji zei dat ik Ganga met je mee zal sturen, maar zal hij zijn zeer hoge snelheid verdragen? Hiervoor moet je je toevlucht zoeken bij Lord Shiva, want hij zal je helpen.

Nu doet Bhagirath boete voor Lord Shiva door op één been te gaan staan. Lord Shiva, verheugd over Bhagiraths boetedoening, stemt ermee in om Ganga ji in zijn haar te stoppen. Door de Ganges in hun haar te stoppen, laten ze één haarlok naar de aarde. Op deze manier slaagt Bhagiratha erin zijn voorouders te bevrijden uit de wateren van de Ganges.

Lees meer Lifestyle-nieuws

Read original article here

Ontkenning van verantwoordelijkheid! Palaunow is een automatische aggregator rond de wereldwijde media. Alle inhoud is gratis beschikbaar op internet. We hebben het zojuist op één platform ondergebracht, alleen voor educatieve doeleinden. In elke inhoud wordt de hyperlink naar de primaire bron gespecificeerd. Alle handelsmerken behoren toe aan hun rechtmatige eigenaars, al het materiaal aan hun auteurs. Als u de eigenaar van de inhoud bent en niet wilt dat wij uw materiaal op onze website publiceren, neem dan contact met ons op via e-mail – [email protected]. De inhoud wordt binnen 24 uur verwijderd.

Leave A Reply