Wall Street eindigt hoger terwijl Nvidia een stormloop veroorzaakt voor AI-aandelen

0

(Klik voor een liveblog van Reuters over Amerikaanse, Britse en Europese aandelenmarkten op LIVE/ of typ LIVE/ in een nieuwsvenster.)

* Nvidia bereikt recordhoogte op optimistische voorspelling

* Zwaargewicht AI-spelers, Microsoft, Alphabet stijgen

* Twee ratingbureaus zetten Amerikaans krediet op ‘negative watch’

25 mei (Reuters) – Wall Street eindigde donderdag fors hoger nadat een uitbarstingsvoorspelling van Nvidia de aandelen van de chipmaker deed stijgen en een rally in AI-gerelateerde bedrijven aanwakkerde, terwijl investeerders uitkeken naar tekenen van vooruitgang in de gesprekken over het Amerikaanse schuldenplafond.

Nvidia Corp steeg naar een recordhoogte nadat ‘s werelds meest waardevolle chipmaker de kwartaalomzet 50% hoger had voorspeld dan geschat en zei dat het het aanbod opvoerde om aan de vraag naar zijn kunstmatige intelligentie (AI) chips te voldoen.

Volgens gegevens van Refintiv hadden investeerders vanaf het einde van de middag voor meer dan $ 53 miljard aan Nvidia-aandelen geruild.

“Nvidia heeft FANG officieel vervangen als het middelpunt van deze markt”, zegt Jake Dollarhide, CEO van Longbow Asset Management in Tulsa, Oklahoma. “Investeerders zijn geobsedeerd door AI en Nvidia is het perfecte AI-verhaal.”

Zwaargewicht AI-spelers Microsoft Corp en Alphabet Inc stegen elk meer dan 2% gedurende het grootste deel van de sessie. Ook Advanced Micro Devices Inc, Micron Technology Inc en Broadcom Inc stegen.

De Philadelphia SE Semiconductor-index steeg maar liefst 7% naar het hoogste niveau in meer dan een jaar en lag op schema voor de grootste dagelijkse procentuele stijging sinds november.

Intel Corp, dat volgens investeerders achterloopt in de AI-race, verloor terrein en woog op de Dow Jones Industrial Average.

Wall Street is de afgelopen dagen zenuwachtig geweest over het aanslepen van de onderhandelingen in Washington om het Amerikaanse schuldplafond van 31,4 biljoen dollar te verhogen en een faillissement te voorkomen.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse wetgever Kevin McCarthy waren donderdag dicht bij een deal, waarbij de partijen slechts $ 70 miljard uit elkaar liggen voor discretionaire uitgaven, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar een bron die bekend was met de gesprekken.

Als gevolg van de marktonzekerheid bereikten de tweejaarsrendementen hun hoogste niveau sinds maart, nadat de ratingbureaus Fitch en DBRS Morningstar de Verenigde Staten op kredietbewaking hadden geplaatst voor een mogelijke verlaging.

Ondertussen toonden gegevens aan dat het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering indiende vorige week slechts matig steeg, terwijl een rapport van het ministerie van Handel bevestigde dat de economische groei in het eerste kwartaal vertraagde.

Volgens voorlopige gegevens won de S&P 500 36,07 punten, of 0,88%, om te eindigen op 4.151,27 punten, terwijl de Nasdaq Composite 213,16 punten, of 1,71%, won tot 12.698,09. De Dow Jones Industrial Average daalde 31,33 punten, ofwel 0,10%, naar 32.768,59.

De S&P 500 is nu tot dusver met ongeveer 8% gestegen in 2023 en de Nasdaq heeft meer dan 30% hersteld van de verliezen van vorig jaar.

Ralph Lauren Corp herstelde zich nadat de luxeretailer de winstverwachtingen had overtroffen.

Elektronicaretailer Best Buy Co Inc steeg na positieve kwartaalcijfers, terwijl discountwinkelketen Dollar Tree Inc kelderde na het verlagen van de jaarlijkse winstverwachting.

(Rapportage door Shreyashi Sanyal en Shristi Achar A in Bengaluru; redactie door Arun Koyyur, Vinay Dwivedi en David Gregorio)

Leave A Reply