Slechts de helft van de Duitsers ziet de coalitie van Scholz overleven terwijl de beleidsverschillen toenemen – Beursnieuws

0

BERLIJN (Reuters) -Slechts de helft van de Duitsers gelooft dat de regerende regeringscoalitie stand zal houden tot het einde van haar legislatuur, zo bleek uit een enquête op donderdag, terwijl de discussies tussen de drie partijen over klimaatbeleid en begroting toenemen en de steun van de kiezers verwelkt.

Een dispuut over de hervorming van het Duitse verwarmingssysteem escaleerde deze week binnen de regerende coalitie van de sociaal-democraten, de milieu-groenen en de pro-businesspartij FDP.

De FDP blokkeerde dinsdag de indiening bij het parlement van een wetsvoorstel van het door de Groenen geleide ministerie van Economische Zaken dat de meeste nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen vanaf 2024 zou verbieden, en riep op tot substantiële wijzigingen in het wetsontwerp.

De Groenen beschuldigden de FDP van een “blokkadebeleid”, een waarschuwing voor een mogelijke regeringscrisis.

Met politici van beide partijen die via de media klappen uitdelen, gelooft ongeveer 40% van de Duitsers dat de drievoudige coalitie in Europa’s grootste economie voor het einde van haar legislatuur in 2025 uit elkaar zal vallen, zo blijkt uit een onderzoek van Forsa-enquête gepubliceerd door ntv/RTL-omroepen bleek donderdag.

Ongeveer 54% van de Duitsers is voor nieuwe verkiezingen als de coalitie uiteenvalt, voegde het eraan toe.

“De eerste maanden van deze regering werden sterk bepaald door de pandemie en daarna de oorlog in Oekraïne, die enkele binnenlandse spanningen maskeerde”, zegt Stefan Marschall, politicoloog aan de Universiteit van Düsseldorf.

“Maar nu, sinds het begin van het jaar, ligt de focus meer op hoe we de energietrasitie concreet tot stand kunnen brengen, waardoor er ineens wat conflicten ontstaan.”

Toch verwachtte hij, net als andere analisten, dat de coalitie zichzelf zou herpakken, aangezien “partijen die zich terugtrekken uit een coalitie en daarmee uit de bestuurlijke verantwoordelijkheid meestal worden gestraft”.

Bovendien halen de partijen momenteel aanzienlijk minder peilingen dan bij de federale verkiezingen van 2021 – op slechts 39% samen vergeleken met 52% toen, volgens Forsa.

Kanselier Olaf Scholz drong er donderdag bij de junior coalitiepartners op aan om het geschil in de komende weken te beslechten, maar ongeveer 81% van de Duitsers vindt dat Scholz een sterkere leidende positie zou moeten innemen, zo bleek uit het onderzoek.

Een ander twistpunt is een door de Groenen geplande subsidie ​​voor industriële elektriciteitsprijzen die tot 2030 25 tot 30 miljard euro zou kunnen kosten, waar het door de FDP geleide ministerie van Financiën zich tegen verzet, daarbij verwijzend naar budgettaire beperkingen.

Minister van Economie Robert Habeck zei donderdag dat de drie partijen te gefocust waren op hun eigen milieu, waarbij ze soms de gemeenschappelijke zaak voor Duitsland verwaarloosden, en voegde eraan toe dat er een einde moest komen aan een vicieuze cirkel van politici die slecht over elkaar spraken.

(Rapportage door Riham AlkousaaExtra rapportage door Christian Kraemer; Bewerking door Leslie Adler en David Gregorio)

Door Riham Alkousaa en Sarah Marsh

Leave A Reply