De EU blijft de belangrijkste handelspartner van Cuba en zet zich in voor ‘wederzijds respect’, zegt topdiplomaat

0

HAVANA (Reuters) – De topdiplomaat van de Europese Unie zei donderdag in Havana dat het 27 leden tellende blok de belangrijkste handelspartner van Cuba blijft, en zich ertoe verbindt “wederzijds respect” ondanks Amerikaanse sancties en de door de communisten geleide eilanden. toenemende toenadering tot Rusland.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, vertelde tijdens zijn eerste publieke optreden tijdens een vierdaagse reis naar Cuba aan een groep lokale ondernemers dat de Europese Unie ook de op een na grootste bron van toeristen naar Cuba was, na Canada.

“Ondanks alle beperkingen [and] de beperkende maatregelen van de [U.S.] blokkade, wat het niet gemakkelijk maakt, dat zijn we [Cuba´s] belangrijkste handelspartner’, zei Borrell.

De Verenigde Staten legden Cuba een handelsembargo op kort na de revolutie van Fidel Castro in 1959, een overblijfsel van de Koude Oorlog dat de financiële en banktransacties met de Caribische eilandnatie blijft bemoeilijken.

Dergelijke sancties, zegt Cuba, hebben bijgedragen aan zijn recente drang om de commerciële en handelsbetrekkingen met Rusland te versterken, dat ook te maken heeft gehad met sancties van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie na de invasie van Oekraïne.

Cuba heeft gezegd dat Rusland niet verantwoordelijk is voor het conflict in Oekraïne, maar geeft de Verenigde Staten de schuld.

Borrell van de EU, die donderdag met ondernemers en collega-Europese diplomaten sprak, zei: “het is duidelijk dat we veel belangrijker zijn [in terms of trade] dan andere partners zoals Rusland en China.”

Hij zei dat de EU goed is voor ongeveer een derde van de buitenlandse handel op het eiland, “versus 8% door China of 8% door Rusland”.

Borrell kondigde tijdens zijn gesprek met ondernemers een fonds van 14 miljoen euro aan om kleine bedrijven in Cuba te helpen promoten, een teken van de wens van de EU om Cuba te begeleiden in zijn proces van … economische en sociale hervormingen in een relatie van wederzijds respect, ” hij zei.

De Europese Unie, een langdurige handelspartner van Cuba, heeft eerder haar bezorgdheid geuit over de mensenrechten op het eiland na protesten tegen de regering in juli 2021, de grootste van dergelijke demonstraties in decennia.

Borrell zei donderdag dat hij hoopte voor eind 2023 Cubaanse functionarissen te ontmoeten om de mensenrechten te bespreken.

(Rapportage door Nelson Acosta; redactie door Dave Sherwood en Andrea Ricci)

Door Nelson Acosta

Leave A Reply